-Kawan Aku-

Taufan Sandy!

Assalamualaikum...

Akhir-akhir ni Petaling Jaya hujan je bila petang.Aku setiap hari balik umah waktu rehat angkat baju pastu pegi office balik.Rutin harian bila umah dekat dengan office.hahaha.Semalam sebelum aku MC aku terpandang la berita utama kat The Star ni."New York brought to its knees".Tajuk yang menggambarkan betapa teruknya Ribut Taufan Sandy melanda belah timur US pada 29 Oktober yang lepas.Serius aku baru tahu semalam.Al maklumlah orang kurang prihatin gini la jadinya. -_-"

ni gambar dari satelit.

Tadi pagi aku searchla pasal ni.Setakat kat Malaysia ni pon hujan lebat bukan main.Ni lagi sebesar tu melanda US.Memang boleh tenggelam la jawab ye ibu negara tu.Bandaraya New York dikatakan telah lumpuh dengan terputusnya bekalan elektrik dan banyak prasarana yang musnah.Selain itu,taufan ini juga telah menyebabkan banjir di kawasan-kawasan rendah.Barack Obama juga telah mengisytiharkan bahawa ini adalah bencana paling buruk pernah melanda bandaraya tersebut.Dunia dah semakin tua.Dugaan juga kadang-kadang tanpa disangka.Peringatan buat semua.Sebaik-baik percaturan,Allah jua penentu segalanya.Harap tidaklah berlarutan. Semoga Allah melindungi saudara kita di sana.Amin.

Kita tengok gambar jom!

Sandy Hurricane

Sandy Hurricane

Sandy Hurricane






Banyak lagi sebenarnya yang kita boleh tengok.Tapi korang carik je kat Google tu mesti jumpa.Gambar fake pon ada (ada jugak yang amik kesempatan).

Ya Allah,jauhkanlah malapetaka dan bahaya daripada kami dan lindungilah kami dari kesulitan yang tidak mampu kami tanggung.
Amin.






Kredit: Melurhasanah, MyNewsHub, Fuhsantai, BHarian, Wanista

23 pesanan buat ayut :

Mrs Velentine said... Reply To This Comment

aka takut tgk berita kat tv

Misz Mieza said... Reply To This Comment

MM tak berapa prihatin.. Ni pun baru tau betapa dahsyatnya penangan ribut sandy ni.. Huhu..

Mrs Lurve said... Reply To This Comment

terukkan...akak tgk dkt astro pun mcm nie, byk gmbr diorg tunjuk...kuasa Allah tentukan semua nie.. somoga kita seme dilindungi..

DAIRI FARISHA said... Reply To This Comment

takutnya tengok..pecah jalan tu...musnah semuanya..semoga kita dijauhkan dari bencana ni

hazwan hairy said... Reply To This Comment

air laut smpai berpusing cmtu..gerun tgk..nsb baik lah malaysia ni xdak smpai cmni...bersyukur sgt2..

Mira Adzlia said... Reply To This Comment

takut kan..mohon lah kita dijauhkan drpd bencana sebegini

Jna marcello said... Reply To This Comment

sedihh kan? na da tgk ni ritu kat google...Syukur kat cni takde jd mcmni..minx jauh selisih Amin..

Sue-Rya Qistina said... Reply To This Comment

kdg2 Allah sengaja turunkan sesuatu bencana di suatu daerah/tempat supaya kita mengambil pengajaran apa yg telah kita perlakukan di muka bumi ini. mmg ada tertulis dalam Al Quran ttg ini. semoga menjadi iktibar buat kita semua

suka suka said... Reply To This Comment

Aminnn..

Aimi Syahirah said... Reply To This Comment

MasyaAllah takutnya...! Kekuasaan yang Maha Esa..

shidaR said... Reply To This Comment

uihh bahaya juga eah...huhuhu tgk jalan dia sampai merekah huhu..

-meeSUPERGIRL- said... Reply To This Comment

semoga kita dilindungi .. amin ..

caliph shuriken said... Reply To This Comment

klau tgk pic dari satelit mmg kita bole nmpak brapa besar saiz taufan tu...

therosputih said... Reply To This Comment

nauzubillah...dugaan untuk kita semua...

ummuaidan said... Reply To This Comment

Itulah ..mmg teruk abuaidan kata hurricane hybrid..biasanya musim sejuk tak berlaku taufan, bila musim panas tuh biasalah..sbb kalau kat fiji pun ribut taufan berlaku bila musim panas2 sgt mcm sekarang sampai bln 2 tau 3..mintaklah dijauhkan...

azizah :) said... Reply To This Comment

Ya Allah moga2 Malaysia di jauhkan dari malapetaka ni...

bestnya opis dekat dgn rumah..hehe

QA's ~ mamapapa said... Reply To This Comment

sama2 kita doakan keselamatan saudara muslim kita kt sna,amiinnn :)
salam kenal,jmput follow kmbali,ye :)

aisya said... Reply To This Comment

tempat sy pada wktu yg sama ribut jugak.. byk pokok tumbang, siap bumbung rumah org tercabut.. ade satu skolah tu tpaksa cuti 3 hari sbab nk repair skolah yg takde bumbung.. pastu ramai yg kate berjiran dgn NY rupanya kita ni.. huhu.. harap2 takde pape lah.. menakutkan je.. huhu

nur anis said... Reply To This Comment

seram kan tengok..semoga negara kita dilindungi...

nur anis said... Reply To This Comment

seram kan tengok..semoga negara kita dilindungi...

ayut said... Reply To This Comment

@ummuaidan oo..Fiji pon ada ke kak?harap dijauhkanlah...amin

Wanieys a.k.a IbuQalief said... Reply To This Comment

Ya Allah takutnyer tgk

PinkUmmi said... Reply To This Comment

kuasa Allah tiada siapa yg dpt melawan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...