-Kawan Aku-

Set Jerawat Shaklee

Assalamualaikum...

Sebelum ni dah kongsikan macamana jerawat boleh terjadi kan? Bila dah tahu punca,pasti kita nak cari penyelesaian masalah yang kita hadapi. 

Pada aku,ya aku stress bila jerawat kat Zone T akan selalu timbul. Sangat mengganggu. Tapi...secara tak sengaja aku jumpa penyelesaian. Sangat gembira! Jadi aku nakla kongsi apa yang aku dapat ni. ;)

Macam semua pernah tahu. Aku adalah PENGGUNA SHAKLEE PRODUK. Apa yang shaklee tawarkan buat kita yang mengalamai masalah jerawat? Set jerawat shaklee sangat la berkesan. Kadang tu bukan dapat kulot cantik je, tapi siap terSUBUR pulak.eh??! Hebat kan?

Jom tengok set jerawat shaklee:



Then....ada yang paling budget set jerawat shaklee!
Iaitu aku sendiri guna.
ESP + Vita C

Kita tengok pulak testimoni pengguna set jerawat shaklee ye:

My own sister!


Myself!

Nak lebih lagi testimoni dan set kesihatan/kecantikan shaklee,boleh tengok-tengok kat page bawah ni ye!

Instagram: Ayut.hidayah_shaklee
FB: Ayut Hidayah

Nak bertanya:
Call/Whatssap - 0193627388


Punca masalah jerawat

Assalamualaikum...

Jerawat dan manusia,berpisah tiada. Betulkan? Selalu orang cakap punca jerawat timbul sebab tak jaga muka. Punca jerawat sebab tak cuci muka. Betul ke?


Jawapan aku.50% jawapan atas tu betul. Dulu aku pon macam tu. Punca jerawat keluat kat muka sebab tak cuci muka. Bila usia meningkat dewasa (means makin tua) aku setiap bari cuci muka tapi jerawat tetap keluar. Kenapa? Why? Please tell me!! Hahaha.

Rupanya......punca jerawat sebab tak cuci muka adalah 50% dan lagi 50% adalah kerana HORMON (sumber) DAN KELENJAR MINYAK DI KULIT. Ini bermakna faktor dalaman badan yang tidak terjaga menjadi punca munculnya jerawat! (Sumber) Banyak lagi sumber sebenarnya. Kita boleh baca lagi.


Ok. Macamana nak jaga dalaman hormon badan?

Haaa.... ini memang menjadi permasalahan kepada setiap orang termasuk aku. Apa yang pasti bila melibatkan dalaman,PENGAMBILAN MAKANAN DAN MINUMAN seharian adalah sangat penting! Anda pasti mahukan makanan yang seimbang bukan? Tapi sempat ke? Pasti ke semua khasiat dan vitamin diperlukan kita dapat? Pasti tidak kan. Sangat bermasalah terutama yang berkerjaya.

Jadi,aku nak la bagitahu kat sini. Supplement yang tiada bahan kimia dan pastinya berkesan adalah Shaklee Supplement! Jadinya, kulit kita jaga,dalaman terjaga dan khasiat setiap keperluan untuk hormon juga akan kita peroleh! Yes!  Jom kita jaga pemakanan kita supaya KULIT CANTIK DAN BERSERI!

Detail info untuk shaklee:
HIDAYAH
0193627388


Tuntutan menjadi isteri navy

Assalamualaikum...

Amik ko tajuk. Tak nak kalah lagi tajuknya.hahaha. hai semua! Long time tak menulis. Sangat menjunam statistik. Wah gitu :) still alone macam biasa cuma masa nak menulis dan mood menulis je lari.

Bila anda berpasangan dengan seseorang yang berpakaian seragam, apa yang anda bayangkan sebenarnya?me? Nothing *duck face*  hahaha.

Navy atau bahasa melayunya tentera laut.
Wife navy semestinya merujuk pada isteri tentera laut. :) Nak cerita, apa korang rasa bila dah berkahwin tapi tak terasa macam dah kahwin like bercinta je sepanjang masa.hahaha..Dengar macam best je kan? Realitinya,bila korang jalan lepas tu jumpa sepasang suami isteri beli barang dapur bersama, makan sama lepas tu gelak sama. Eerrrr...krik...krik..

Bukan tak bersyukur ye. Mintak jauh semua tu. Just terdetik je dalam hati,."bila suami aku ni nak pencen ek?" Hahahaha.ok.full stop.

1. Masa
Korang akan mempunyai masa yang sangat terhad bersama pasangan. Masa macam mencemburui korangla macamtu. Baru nak gelak, sayang....ada keje kejap. Ha....masa kat situ korang dah macam...weiii...baru nak gelak kot!

2. Tangungjawab
Haaa.....bukan senang nak pikul tanggungjawab sepanjang peninggalan suami bekerja ye. Mesti ada mulut,eleh...bukan lama pon. Jangan begitu ye sahabat. Sehari anda ditinggal,sehari tu juga la ma,am-macam boleh jadi. Lagi kalau ada anak kecil. Mental siap sedia ye!


3. Kepercayaan
Siapa sini kuat cemburu? Siapa sini selalu syak wasangka? Ini memang sangat mencabar buat orang-orang seperti di atas. Bukan tak boleh cemburu,cuma bila anda seorang isteri navy benda paling dituntut adalah kepercayaan anda pada suami. 3 bulan tak jumpa sebab duduk kapal. Dia cakap pergi sana,lawatan situ dengan ada makan-makan. Apa anda nak buat? Doa dan sabar. Kenalilah suami anda sebelum berkahwin!

4. Doa
Bila selalu ditinggal. Bila mulut-mulut sekeliling tidak memahami. Bila anda sedih bersendirian. Bila anda rasa seperti anda seorang. Doalah. Benda paling dituntut walaupun anda bukan seorang isteri navy.

Harapnya suamiku sentiasa tabah,sentiasa kuat hatinya dan sentiasa sabar dengan rezeki yang Allah bagi pada kami sekarang. Wahai isteri navy dan bakal isteri navy sekalian, we are in same situation. Let's do our best for our partner.ok?!  ;)


Set Buasir Shaklee

Assalamualaikum...

Harini memang nak sangat cerita pasal buasir? 2 orang keliling aku mengalami masalah buasir. Macamana buasir terjadi?

Buasir terjadi bila terjadinya bengkak pada vena yang terletak pada dubur dan rektum. Vena ini boleh membonjol keluar dan menyebabkan perit,sakit,gatal dan berdarah. Adoiii...mesti sakit.

Kenapa boleh terkeluar?

Tekanan yang terlalu banyak pada bahagian rektum menyebabkan dinding vena teregang dan membonjol. Jika kritikal boleh menyebabkan pecah.

Nampak menyakitkan. Adoiii.

Ok. Shaklee ada set bagi membantu masalah buasir! *tepuk tangan ramai-ramai*

Kenapa kena set?
Mestilah dia set sebab permasalahan buasir bukan kerana kesilapan satu je. Kita boleh tahu berdasarkan keterangan permasalahan buasir terjadi sebab:
✔ Masalah otot pada bahagian dubur.
✔ Masalah luka yang tidak baik dan menjadi berlarutan.
✔ Masalah proses pencernaan (usus)

Set Buasir Shaklee 

  • OSTEMATRIX:  MEMBANTU MENGURANGKAN SEMBELIT DAN MELANCARKAN PEMBUANGAN AIR BESAR SERTA MEMBERI KESELESAAN KEPADA ANDA APABILA MENGALAMI LUKA DI BAHAGIAN DUBUR.

  • OMEGA GUARD: BAIK UNTUK SENDI DAN OTOT.APABILA MENGALAMI BUASIR,KESAKITAN AKIBAT TEKANAN OTOT DUBUR KE ATAS BENGKAK YANG MENYEBABKAN KESAKITAN DAN OMEGA AKAN MEMBANTU UNTUK MENGECUTKAN OTOT YANG BENGKAK ITU.

  • ZINC COMPLEX: FUNGSI UTAMA ADALAH UNTUK MEMBANTU MENYEMBUHKAN LUKA DI BAHAGIAN DALAM DUBUR. JADI,LUKA YANG TERJADI AKAN LEBIH CEPAT SEMBUH DAN MEMBERI KESELESAAN PADA PESAKIT.
Jadinya, itu sebab Shaklee memberikan set pada setiap permasalahan. Kesan lebih spesifik dan berkesan. Nak cuba?

Boleh order dengan saya.
PM / email / Whatsap
0193627388
noorhidayah.khamis@gmail.com







Kepentingan kalsium pada Tulang

Assalamualaikum...

Hidup sihat,hidup bahagia!
Siapa setuju?
Pernahkah anda rasa seronok bila anda demam?
Ketawakah anda bila saat nak bangun dari duduk tapi rasa tulang macam nak patah?

Mesti rasa stress,sedih lepastu fikir apala nak jadi dengan aku ni. Kecewa dengan diri sendiri. PLEASE....STOP!

Ubah cara hidup anda.
Anda malas? Anda berkira? Anda yang rugi...  :)

******

Ostematrix bekalan kalsium tulang anda!


Eh...minum jela susu.Kan lagi baik.
Ya..itu betul.
Berapa ramai yang ada masalah untuk minum susu? Ostematrix memudahkan kerja anda seharian. Tak perlu nak menyudu bagai. Tinggal buka botol,telan. Minum air masak 3 liter sehari. WAJIB.

Anda MALAS,anda RUGI.

Semakin lama tulang akan semakin mereput. Terutama selepas ibu bersalin. Segala nutrien dalam badan anda berpindah pada anak yang anda kandung. Bekalan kalsium yang tinggi perlu buat para ibu. Jangan ambil mudah. Tulang adalah komponen penting dalam badan anda. Di situlah terdapatnya saraf,salur darah dan sum sum dengan sel darah merah dihasilkan.

*****

Menurut kajian, kalsium sangat bagus penyerapannya dalam badan jika diambil bersama dengan magnesium. 

Ostematrik telah dirumus bagi menghasilkan supplement yang mengandungi dua bahan penting ini. KALSIUM DAN MAGNESIUM. Menggunakan bahan semulajadi dan dipercayai tiada sebarang campuran bahan kimia.

Nak order dan khidmat nasihat boleh tanya lanjut ye. 

HIDAYAH
0193627388





Vitamin E Complex dan Zinc Complex

Assalamualaikum...

Lelaki selalu menganggap yang mereka tidak memerlukan sebarang makanan tambahan bagi menjaga kesihatan mereka. Tapi percayalah,setiap manusia akan semakin berkurangan vitamin apabila umur meningkat.


Shaklee ada rumusan khas dibuat untuk lelaki punya kebaikan. Insya Allah.

Vitamin E Complex 
✔ antioksidan badan
✔ pencegahan kanser & penyakit kardiovaskular (jantung)
✔ melancarkan peredaran darah
✔ mencegah kanser prostat

Zinc Complex 
✔ membantu dalam mengekalkan kecergasan
✔ membekalkan zinc yang cukup bagi keperluan sistem reproduktif lelaki
✔ baik untuk menguatkan rambut dan kuku

Pengetahuan am:
Sistem reproduktif lelaki sangat memerlukan zinc 15mg setiap hari. Kekurangan zinc akan boleh mengakibatkan masalah prostat.

Jangan anggap remeh kesihatan anda wahai sekalian lelaki. Kehidupan pasti lebih bahagia dengan adanya kesihatan yang terbaik!! Boleh Whatsaap atau Mesej untuk order ye. Harga dan khidmat nasihat akan diberikan terbaik untuk anda! 



Kebaikan Garlic Shaklee.

Assalamualaikum...

Garlic shaklee.
Pernah dengar?
Pernah nampak?
Pernah guna?

Aku kat sini nak bercerita sikit kebaikan Garlic Shaklee ni. Sebagai pengetahuan am,semua orang tahu garlic atau bahasa orang melayu ye bawang putih banyak digunakan oleh masyarakat cina dan juga luar negara. KENAPA??  Sesuatu yang baik itu biasanya kebanyakan orang Melayu kita sering ketinggalan. Jarang nak ambil tahu. Sebenanrnya nenek-nenek kita dulu pon ada bagitahu KEBAIKAN GARLIC ATAU BAWANG PUTIH.

1) Antibakteria semulajadi
2) Merawat jangkitan kulit
3) Melawan alergi
4) Petua bagi masalah pernafasan (selesema/demam)
5) Meningkatkan fungsi iron
6) Merendahkan tahap kolestrol
7) Petua bagi membuang masalah angin dalam badan

Khasiat bawang putih sangat banyak dan Shaklee telah mengambil langkah membentuk kapsul bawang putih bagi mudah pengguna menikmati kelebihannya! Tahniah buat Shaklee!!  :)


Aku sangat recommendkan kepada sesiapa yang ada masalah kulit berjerawat ambil lah juga Garlic Complex Shaklee ni sebab dia bertindak sebagai anti kulat dan antibiotik semulajadi pada badan. Penambahan antibiotik dalam badan membolehkan badan melawan bakteria yang mengganggu kulit kita.

Bila antibiotik dalam badan tinggi,jadinya kulit terhindar daripada sebarang rensangan yang boleh mewujudkan jerawat berkampung di muka. Lepas tu,bolehla makan VITAMIN C pula. Makin berseri la muka nanti. Yeay!!

Sesiapa nak order supplement shaklee boleh berhubung dengan aku ye. Aku akan bagi khidmat nasihat dan cadangan supplement yang baik buat muka bermasalah.

HIDAYAH
0193627388
SID:1195856


Penantian seorang Isteri Navy

Assalamualaikum...

Tajuk tak menahan kot!!!!hahahaha. Tak kisahla tu yang penting korang nak datang jugak kan.hihihi.muahhh..Sayang korang lebih.

Masa aku menaip entri ni si Mohamad Hafizal ye baru 2 hari jumpa daratan. Seronok bukan main dia. Seminggu la katakan tak pijak tanah.hahaha. Kelakar je kalau fikir. Masalahnya pada dia itu memang realiti. Tak jumpa tanah boleh tekanan jiwa.  :p

Genap 10 kali En B aku belayar. Puas aku tonggang terbalik kat rumah sewa tu tunggu dia. Jenuh dah game aku main sampai dah stage 500+. Ko mampu??? Hahahaha. Kalau cerita kat En B, 'ini rupanya isteri aku buat...'hahahaha. Sayangla kamu En B. Layan je gila isteri dia ni kalau dah mula buka cerita sepanjang dia takde kat darat. Alhamdulillah. Walaupun penantian tu macam rasa korang nak je pergi terjun laut,tapi bila dia balik tu perasaan ye sangat indah. 


Bila kita menerima seseorang itu dengan sebenar-benar penerimaan, perasaan walaupun terseksa tapi pasti akhirnya tetap bahagia. Mana ada orang kahwin nak berjauhan. Hargailah pasangan anda. Bila dia jauh,doakan. Bila dia dekat,layankan. Penantian dan pengorbanan seorang isteri itu besar pahalanya...tak kira la pasangan anda itu bukan seorang navy pon.  :)

Jadinya lepasni teruskan lagi menghitung hari. Kalau seorang isteri navy macam aku ni,memang setiap masa tanya,hari ni hari apa??  :p Nombor dan aku tak boleh dipisahkan. Cewahhh! Jom teruskan kebahagiaan dalam sebuah penantian. Insya Allah,anda tak rugi wahai isteri. 



RAYA 2015.

Assalamualaikum....

Wah....tahun ni aku pecah rekod sebab update entri raya lepas habis raya.hahaha. Hebat betul penangan sibuk ko ye ayut!  :p  Jangan jemu ye datang melawat blog yang best nk.hehehe.

Alhamdulillah. Raya tahun ni Allah bagi peluang lagi untuk suami balik walaupun saat akhir bertukar ye. Biasalah. Bila berkahwin dengan tentera ni kita kena kahwin dengan kerja dia sekali. :) Dipendekkan cerita tahun ni beraya kat JOHOR!! Biasala bila dah ada dua keluarga kenala bergilir. Ikut giliran ye semua.  ;)


Complete set of KK family members.
Alhamdulillah.


Lepas bermaafan semua,kami lakukanlah sesi bergambar. Kuih tahun ni pon aku buat apa yang terdaya jela. Kuih wajib ALMOND LONDON aku mesti ada.

Nak jemput datang rumah dah habis raya la pulak.hahaha. Apa pon,aku susun sepuluh jari pada semua pembaca blog akuayut ni memohon banyak-banyak kemaafan. Tak melawat korang. Tak balas jejak. Maaf sangat. Jangan serik ye kawan.Kad raya pon tak memberi. Maaf lagi sekali. Moga ukhwah yang terjalin berkekalan ye.

Keluarga.
Baik buruk tetap bersama.
Bila bersama,
Itulah sebenarnya
BAHAGIA.




ESP SHAKLEE dan Kesannya pada aku!

Assalamualaikum...

Ada kelapangan nak cerita sikit kebaikan aku perolehi dengan ESP Shaklee ni. Aku consume ESP Shaklee start awal bulan 7 haritu. Tapi masa tu aku minum ESP Shaklee tak konsisten. 

Bermulanya pertengahan bulan 7 aku dah start minum ESP Shaklee secara konsisten. Tak pernah tinggal setiap pagi. Aku kerja masuk pukul 7. Jadinya aku jarang sarapan. Jadinya ESP Shaklee sekarang adalah sarapan aku.

Kesan pada aku:



- Perut rasa selesa
- Rasa kenyang berpanjangan
- Pembuangan semakin lawas
- Jerawat kat muka tak seteruk bulan sebelumnya. Gambar atas tu kanan bulan sebelum,kiri selepas minum esp shaklee.

Alhamdulillah.

Aku memang jarang ambil berat pasal kesihatan. Sejak ambil ESP Shaklee ni aku dapat rasa beza perut aku. Selalu sebelum ni cepat rasa pedih semua tapi sekarang aku boleh kerja tanpa risau. Sangat seronok!

Pada aku,kalau korang nak cuba makan supplement shaklee,cuba dulu ESP Shaklee ni. Korang akan dapat rasa bezanya. Aku tak nakla kebaikan ni rasa sorang-sorang. Korang cuba lepas tu korang rasa perbezaannya.

Kalau nak order boleh wassap dengan aku tau. Aku pengedar sah shaklee area batu pahat.  Sesiapa luar Batu Pahat, aku pon boleh buat penghantaran satu Malaysia. Jangan malu nak bertanya. Shaklee menawarkan pelbagai makanan tambahan untuk seisi keluarga. 

HIDAYAH
0193627388


Shaklee dan Aku.

Assalamualaikum...

Eh??! Macam rajin pula aku nak update 2 entri dalam 1 hari kan.hahahaha. Macam biasala aku nak borak santai la pula pasal Shaklee.

Macamana aku terlibat dengan Shaklee?

Secara kebetulan kakak memberi peluang kat aku. Eh...ko nak buat site income tak? Sambil tu ko gunala produk Shaklee ni. Macam biasa la orang MLM nak cari anak kan.heeee ;) Yes. Shaklee adalah perniagaan MLM. Aku boleh dikategorikan di bawah bumbung SPECTACULAR GROUP. Master aku Nana (pangkat aku dengan dia nanny). Kakak aku downline Master Nana. Aku pula downline Kakak aku, Umi. 

MLM kan tak bagus....

Ok. Bagi jawab persoalan ni aku rasa bergantung pada diri sendiri. Kau ada Master untuk rujukan dan juga selalu memberi bantuan yang diperlukan. Masih tak bagus ke? MLM jadi tak bagus bila upline korang mengabaikan korang. Apa yang pasti ini adalah MLM yang korang nampak kebaikan barang dan barang tu depan mata ko. Haaa...jual beli sah kan?


Best ke Shaklee?

Pada aku Shaklee bagi aku peluang untuk buktikan aku ni rajin ke malas. PSIKOLOGI aku ni sihat ke tak sihat. Nak berjaya dalam perniagaan atau apa bidang pon kerja keras dan pengorbanan tu perlu!  ;)

Apa aku lakukan?

Sekarang memang aku fokus untuk menjual barangan keluaran Shaklee. Terlalu banyakkk kebaikan Shaklee produk. Korang nak dengan tak nak je untuk mencuba. Cari anak? Pada aku,rezeki aku akan sampai untuk ada downline. Semua ni aku kena yakinkan orang dulu. Kalau kita sendiri tak yakin,macamana nak yakinkan orang lain kan? Upgrade dulu diri sendiri,tapi sesiapa nak aku pandu dalam Shaklee,aku sedia membantu. :)


Apa yang aku tahu,ESP SHAKLEE sangat best! Dulu konon aku tak nakla minum yang pure punya. Sekarang.....setiap hari aku bancuh tak payah dah campur perisa lain. SEDAPPPPP!!! Korang try la. Nak try pon boleh contact aku tau.

Ok.time's up! 
Nak tahu apa-apa whatssap ye....


Apa bestye blog!

Assalamualaikum...

Harini bila tengok blog macam,ah....bestnya mengimbau kenangan lalu. Keaktifan aku dulu boleh dikaitkan dengan saat kegemilangan kisah percintaan. Wah gitu! Hahahaha. Lepas kahwin, semakin hari,semakin menghilang. Banyak memori yang tak dicoretkan.

Sebenarnya pada aku blog ni dah macam sesuatu yang sangat bermakna bila kita baca balik post-post yang kita tulis. Sebenarnya bukan untuk tatapan orang lain sangat pon. Yes..bagi yang bagi informasi pastilah. Kalau lebih pada personal life tu lebih untuk kenangan sendiri. Siapa setuju? Kita geng.Heeee...

I miss my MIL already!

Blog ni ikut kepada pemilik nak ditujukan sebagai apa. Sesetengah blog mampu menjadi popular sebab pastinya blog lebih kepada travelling,solekan,makanan dan lifestyle.Itu satu bonus bila blog popular! Site income pon mampu dapat ok.

Jadinya aku rasa apa bestnya blog adalah bila kita mengimbau balik penulisan yang lepas. Lebih-lebih lagi kenangan manis gitu katanya,pasti korang akan gembira semula. Itu pasallah blog best!

Jadinya,happy blogging all!!! 
Apa yang pasti aku menulos bukan kerana nama.
Aku menulis kerana itu aku.
Insya Allah.



GiveAway Sketch Picture By Eintan Nurfuzie

Assalamualaikum...


Oleh kerana #giveawaysketchpicturebyeitannurfuzie sangat menarik-narik aku,maka terjadah entri ni. Lama sebenarnya follow cik en ni tapi lepas tu aku ye pon tenggelam timbul,maka follow sekadar hanya follow. Aiyooo...

Dulu pernahbada rezeki dengan cik en dapat key chain. Cantik taa. Kucing. Sampau sekarang akubpakai walaupun ekor dia patah dah.adehh.. mekaseh cik en. Moga kali ni bertuah la lagi.amin...

Gambar yang nak di sketch adalah yang bawah ni.


Haa...okla kot yang tu kan cik en??
Entri kat blog cik en kalau nak letak sini mestilah berkaitan dengan kesukaan kita yang sama. Berkaitan dengan haiwan! 


Senang kalau ada veterinar yang dekat dengan perumahan. Tapi kalau aku ni memang kena tawakal dulu baru boleh pergi veterinar sebab kucing kat kampung!

Okla. Rasa cukup dah syarat untuk melayakkan diri ni. Sesiapa nak join boleh teeus ke link gamabar atas tu ye.




Pembayaran PTPTN melalui potongan gaji

Assalamualaikum...

Kesunyian kejap sebab kesibukan melayan kehendak dan kemahuan diri serta keluarga sempana hari raya gamaknya.hahaha. Bertahanla sebab setahun pon sekali je kan. Layankan jela.

Eh...macam baru haritu cerita pasal pembayaran PTPTN secara online. Baru ni pula kecoh pasal nak tolak gaji kakitangan awam. Fuhh....dahsyat la kalau tengok slip gaji kakitangan awam lepasni kalau diluluskan.


Bertabahla ye kakitangan awam.
Pada aku benda ni ada baik ada buruk ye. Baik pastinya kepada pihak PTPTN,yang buruk pula semestinya kakitangan awam. Gaji bersih pasti tak berapa nak banyak. Kan? Nak cakap positifnya juga nanti hutang korang terbayarla kan. Hutang wajib bayar tau.huhuhu.

Pada aku benda ni bergantung pada individu. Oleh sebab segelintir yang sampai kena senarai hitam tu, peminjam lain juga terpalit sekali.haish. malaysian oh malaysian. Apa pon, kepada yang dah membayar syabas diucapkan untuk anda! Kepada yang belom pon sikit bayar,bawa-bawala bayar. Bak kata orang,dah pinjam tu pandaila nak pulang. Ingat ye!


See ya!

Kelebihan ESP Shaklee

Assalamualaikum...

ESP Shaklee...
Supplement paling laris dan kadang sampai kehabisan stok di HQ. Tak dinafikan memang pastinya barang yang baik dan memberikan hasil yang terbaik akan menjadi pilihan pengguna.

Okla. Kata orang tak kenal maka tak cinta. Meh aku kenalkan semua dengn ESP Shaklee ni. Aku nak bagi sampai korang jatuh cinta.hihihi. ESP Shaklee berbentu serbuk dan diperbuat daripada soya NON-GMO. Perlu dibancuh dan boleh dicampur dalam pelbagai minuman lain kecuali kafein dan alkohol. Ingat tu ye.



Apebenda pulak tu kan. Non-GMO soy ni adalah sejenis kacang soya yang tidak dilakukan apa-apa modifikasi secara kimia mahupon penggunaan bahan kimia. Ada soya yang ditambah bahan kimia untuk percepatkan tempoh matang atau hasil yang baik. Namun, ITU BUKAN BAHAN YANG DIGUNAKAN DALAM ESP SHAKLEE. Pembuatan ESP shaklee adalah secara go green. No Chemical.

Pengenalan sudah. Sekarang masuk kebaikan. 


Kebaikan yang aku sendiri rasa sekarang ni pon memang luar biasa. Perut aku adalah jenis yang sensitif. Tapi sekarang bila dah mula minum ESP Shaklee ni perut tak rasa banyak angin dan lebih bertenaga. Ini berani cakap sebab sendiri gunakan. Lepas-lepas ni aku kongsikan lagi kebaikan ESP Shaklee ni lebih menyeluruh dan satu-satu. Baru betul korang akan jatuh cinta. Cewahhhh. 

Kalau ada sebarang pertanyaan jangan malu jangan segan untuk bertanya ye.
Teman SID anda sedia membantu.
Hidayah
0193627388



Diskaun 10% Pembayaran Balik PTPTN

Assalamualaikum...


Wah...pagi-pagi aku dah buka cerita pasal hutang. Lemah semangat dibuatnya.hahaha. Alaa....kang tak cerita tak ingat pulak diri ni berhutang. Ingatye, hutang WAJIB dibayar walaupun tak diminta. Jangan buat-buat tak tahu pulak. ;)

Okla. Sekarang nak bagitahu aku sekarang bayar hutang PTPTN melalui online banking. Yes.Dulu aku sangat tak menggalakkan korang guna online sebab takut tak masuk ke apa ke kan. Sekarang aku takde pilihan. Kaunter jauh. Tawakkal. Namun, setiap bulan aku akan periksa penyata akaun. Gigihkan aku? *duit woiiii..duit!!*

Baru ni aku tengok,aku dapat diskaun 10% pembayaran balik pinjaman PTPTN ni. Terus fikir. Oooo...ni ke diskaun yang diperkatakan tu??? Hahaha. Kenapa pertengahan tahun baru ada? Bukan katanya awal tahun? *Positif-positif.peminjam ada berjuta tu*Ingat tak korang sebelum ni KERAJAAN ke BADAN PTPTN,aku tak ingat bagitahu pasal pemberian diskaun kepada peminjam yang membayar secara konsisten setiap bulan...? Inila benda alahnya. Sebulan pembayaran dia bagi. Selamat rm180 aku untuk sebulan. :p 

Terima kasih PTPTN. cewahhhh.hahaha. 

Ada jugak dulu tu bagitahu pasal diskaun jika membuat pembayaran habis terus kan? Kalau tu aku buat menangis nak cari RM 20,000++. Hahaha. Apa pon,korang yang menggunakan PTPTN ni buatlah bayaran balik. Sikit pon dah ok. Lama-lama berkurang jugak. Bantula pulak adik-adik bawah kita ni nak masik IPT. *aku dah kira umor 40tahun baru habis hutang PTPTN ni.menangis!!*

Okla. Tu je nak bagitau. Korang cubala periksa penyata akaun pinjaman korang. Tengok apa la diorang dah kemaskini.

www.ptptn.gov.my

Salam pembayar hutang!
Janji ditepati la ni kan kalau aku buat entri ni??
Hahaha.
Ok bye!




Cerita dr Sabah: Cuti Raya seorang navy!

Assalamualaikum...


Isu lain mestila takde kalau dah cerita dari Sabah ni. Namun, sebagai permulaan mengenai Sabah ni aku nak la ucapkan takziah dan bertabahla wahai sekalian Sabahan berkaitan dengan baru-baru ni berlaku gempa bumi dan terbaru banjir lumpur. Moga Allah Sentiasa melindungi negeri Sabah di bawah bayu. Aminnn..Rindu Semporna! Hehehe. ;)

Tinggal seminggu lebih kita berada dalam bulan Ramadhan. Cepat masa berlalu. Waktu macam ni juga la ramai yang sibuk membuat perancangan cuti. Allah.... Sebagai seorang isteri tentera pastinya bila ditanya mengenai cuti suami,pasti takde kata putus yang boleh dibagi.


Itulah aku hadapi. Setiap saat keputusan tunggu je apa yang sebetulnya. Baru sebelum belayar yang lepas ni bagitau tak dapat cuti semua. Balik belayar lepas 7 hari bawa berita ' B cuti raya nanti! ' Mau gugur jantung mak nakkkk.hahaha. Dahla penantian satu penyeksaan ditambah berita yang macamni.adehhh.

Alhamdulillah.
Kita merancang,Allah jua merancang. Itulah isteri seorang tentera seperti aku. Isteri seorang tentera laut. Sedia berkorban. Anything can happen just get ready! :) Anda la wahai isteri ken banyak berdikari dan membuat perancangan. *on the spot apply cuti* hahahaha. 

Sebenarnya, isteri memang suka bab-bab buat perancangan kan?? Suami akan ikut sempat dia je kalau buat apa-apa. Berbahagialah anda menjadi seorang isteri. Ganjaran itu ada. Yang Allah belom temukan pasangan, berbaktilah pada ibubapa. Doa ibubapa itu makbul. :)

Sekian!
See ya!!
Excited!





Vivix Shaklee membantu penyakit kronik

Assalamualaikum...


Seperti yang dijanjikan sebelum ni,aku nak kongsikan respon-respon para pengguna vivix shaklee. Kata orang benda baik,pastinya ramai yang akan kongsikan kebaikannya. Bukan sekadar rekaan tapi memang benar-benar berlaku!






Makanan tambahan yang boleh dijadikan ubat bagi menghalang penyakit merbahaya semakin merbahaya kepada badan. Di samping mencegah penyakit merbahaya, pastinya pengguna akan jadi nampak lebih muda dari usia. Tak percaya?? 



Sumber: Nanny Nana Macarona
(Master Shaklee)


Orang cakap mencegah lebih baik dari merawat.Sambil sihat,sambil semakin muda! Jadi ambil tindakan anda sekarang!


Teman sihat anda,
Hidayah a.k.a ayut
0193627388


Vivix Shaklee Ubat untuk Pesakit Kronik

Assalamualaikum...


Permulaan bulan dengan perkongsian barang sihat dan sangat berkualiti daripada Shaklee. Ambil aura permulaan bulan katanya gitu.

Okla. Tak mahu cerita panjang berjela cuma nak tegaskan kat sini, Shaklee ada makanan tambahan bagi pesakit-pesakit yang kronik di luar sana. Apa sakit kronik ni? Apa makanan tambahannya? Jeng jeng jeng...!!


Iya....itu dia penyakit kronik dan makanan tambahan terbaik buat para pesakit di luar sana.

Subhanallah...ciptaan Allah itu memang ada kelebihannya. Meh nak cerita sikit macamana vivix ni boleh jadi ikhtiar bagi pesakit-pesakit kronik ni. Vivix diperbuat daripada campuran bahan botani: 1) Elderberry, 2) Polygonum Cuspisdatum, 3) Lobak Purple and akhir sekali 4) Anggur Muscadine.

- ANGGUR MUSCADINE yang dikenali juga sebagai SUPER GRAPE kerana ia membesar sebesar Bola Golf!!! Buah anggur yang tahan daripada suhu panas,bakteria dan fungus. Kat sini je dah nampak bahan digunakan sangat baik. (No need any racun serangga!Safe!!)

Info selebihnya anda boleh tengok pada kelebihan bahan utama vivix. Berbaloi kan kalau tengok cara pembuatan. Bebas bahan kimia dan selamat. Kegunaan pon banyak.


Vivix sangat membantu bagi pesakit kanser. Jangan takut untuk mencuba kerana sudah ada banyak testimonial berkaitan pesakit kanser menggunakan vivix. Vivix dapat membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh badan. Kandungan yang diperkaya dengan Resveratrol (kumpulan komponen dalam tumbuhan  yang dikenali sebagai POLYPHENOLS) sebagai bahan ANTI OKSIDAN dan ANTI PENUAAN selain daripada dapat menghalang pembesaran sel-sel kanser dalam tubuh badan. Lepasni aku akan tunjuk testimonial customer lain ea. Aku janji punye. ;)

Promosi bulan Julai

1) Beli Vivix 7 @ 6
2) Beli B Complex 4 @ 3
3) Beli vitalea for kids 4 @ 3

Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut,bolehla hubungi hidayah a.k.a ayut ye. 0193627388. Sesiapa nak jadi lebih muda dari usia dan membantu keluarga,sahabat atau saudara terdekat, bolehla kita berborak-borak apa makanan terbaik buat orang yang kita sayang!


See ya!!


Cara screenshot lenovo

Assalamualaikum...

Akhirnya harini masih ada muncul jugak entri buat pengunjung blog. Korang datang ke blog aku ni? Hahaha..rasa kena buat perubahan pada blog ni. Mesti dah bosan tengok benda sama je bila datang. Akan dipertimbangkan. Any suggesstion untuk orang yang boleh bagi cantik blog aku ni? Bagi link ea kat komen nanti. Ini serius punye. 😃

Harini nak kongsikan pengalaman aku yang baru tahu macamana nak buat screenshot pada telefon lenovo. Samsung i dah reject sebab selalu hang. Pastu panas pulak tu. Ooppss..ok dah. Macam sebelum ni ada tunjuk nak prinscreen pada telefon samsung. Rupanya lenovo lagi ada yang mudah. I is baru tahu ok. (tepuk dahi!).

Menu pada bar telefon..Ala yang biasa ada tarikh, masa line semua tu. Tarik bawah akan jumpa perkataan SCREENSHOT.

Tekan!

Keluar macamgambar atas. Dah keluar macam tu, nampak perkataan FULLSCREEN.

Tekan!

Anda berjaya!!!

Macam tu je nak screenshot pada telefon lenovo. Tapi nak tekan punat volume dengan start tu boleh jugak tapinya LECEH!

Buat apa nak buat benda susah kalau ada benda senang. Ok...jumpa lagi entri akan datang tau!


Pengedar sah shaklee area Batu Pahat:
Hidayah a .k.a Ayut
0193627388


See ya!!!





Cerita dr Sabah: Navy dan Pelayaran

Assalamualaikum...

Salam sihat semua!! Setakat harini masih belom lagi nak bercerita pasal produk shaklee. Sampai masa nanti ada la 2 atau 3 kali aku akan post entri pasal produk shaklee ea. Orang cakap,tak kenal maka tak cinta. :)


Bercerita pasal tak kenal maka tak cinta ni,aku nak kongsikanla sikit cerita dari Sabah yang terbaru. Seingatnya,macam takde dah aku update kan pasal suamiku yang nun jauh di Sabah tu. Heeee... Baikla. En B aku sekarang duduk kapal dan tak duduk dekat base dah. Alhamdulillah. Nama pon navy mestila kena duduk kapal.Kalau tak,tak navy la.hehehe. 

Untuk aku,ini pengalaman pertama. Yes,aku rindu! Hahaha. Pengalaman pertama dia berlayar selama 9 hari. Ala...tak lama pon.hahaha. Saje kan aku ni ( ok tak nak kawan korang). Sewaktu aku tulis entri ni pulak pengalaman kedua dia belayar. 7 hari. Masih belom balik lagi.Errr...masih rinduuuuu!!! Hahahaha.


Waktu pengalaman pertama benda pertama dia kongsi masa balik adalah, "sayang!!!dapat ikan besar!!!" Hahahaha...ok.suami saya pemancing tegar.( tepuk dahi! ) Benda kedua yang dia kongsi,"sayang!!!muka dah gelap!!. Hahahaha.ok..suami saya masih handsome. (Siapa lagi nak puji kan) :p


Okla. Perasaan bila suami jauh memang bercampur baur. Risau ada. Sunyi ada. Bosan ada. Semuala ada. Tapinyaaaaaa.....masa ni la kita muhasabah diri. Ingat tujuan berkahwin. Ingat siapa kita. Ingat pesan dia. Semua kena ingat. Bila ingat semua tu secara automatik,"aku redha,ini pilihan aku dan pastinya ini yang terbaik.insya Allah".

Apa pon moga Allah merahmati kami dan kalian semua pembaca blog ni. Tetiba rasa penghujung entri sayu pulak.hahaha. okla ye. Itu je yang aku nak kongsi dengan korang. Kehidupan seorang isteri navy. Berdikari itu pasti. 

See ya!!




Pengedar Sah Shaklee Batu Pahat

Assalamualaikum...

Ramadhan tiba.alhamdulillah.

Salam Ramadhan dan salam kemaafan kepada semua pembaca blog akuayut ye.Salah silap harap dimaafkan. Jangan simpan dalam hati. Tak baik untuk kesihatan diri. Heee  :)

Sempena Ramadhan ni juga nak bagitahu la kat sini, yang secara rasmi aku selamat menjadi pengedar sah shaklee area Batu Pahat.


Sebarang pertanyaan dan pesanan bolehla berhubung dengan aku ye. Shaklee menggunakan bahan semulajadi dan insya Allah makanan tambahan terbaik buat diri kita. Lepasni adala slot untuk produk yang aku guna.hehe.

The more we do,the more we get!

Berusahalah untuk apa yang kita ingin di dunia mahupun di akhirat. Allah suka kepada orang yang berusaha.  :)

Jadinya,marilah sihat bersama-sama dengan shaklee. Moga rezeki kita semua melimpah ruah selalu dengan keberkatanNya.





Gunung Lambak,Kluang

Assalamualaikum...

Sekarang dah bulan Jun 2015. Cuti sekolah pon habis dah. Maknanya dah habis jugakla separuh daripada tahun 2015. Sangat cepat masa berlalu sekarang. Tanpa sedar rasanya masih belom apa-apa pon hasrat awal tahun dulu dapat dilaksanakan.mmm......

Tak mau la fikirkan sangat sebab nanti kecewa. Macam tak redha la pulak nanti. Allah marah.huhuhu. Baikla....daripada tekanan perasaan sesorang meh aku nak bagitahu kat semua tempat menarik yang boleh sekeluarga pergi. Gunung Lambak,Kluang, Johor.


Gunung Lambak ni macam terbahagi kepada dua. Ada bahagian water park gunung lambak dan ada juga tempat rekreasi gunung lambak.


Gambar atas tu adalah water park gunung lambak. Sangat sesuai untuk bawa budak-budak main air. Kawasan ala kolam besar pastu mandi beramai-ramai. Bayaran untuk masuk kanak-kanak rm3.00 dan dewasa rm5.00. Bawah setahun tak payah bayar. PERCUMA.



Bahagian rekreasi gunung lambak pula lebih kepada aktiviti mendaki dan jogging. Serius korang sangat puas hati jogging kat sini.hahaha. Kenapa?? Sebab bentuk muka bumi dia berbukit. Terasa peluh keluar habis. Lepas tu kat hujung ada macam air pancut. Sejukkkk!!


Sesiapa yang suka mendaki,tempat ni pon sesuai sangat. Takdela tinggi tapi laluannya boleh tahan. Curam! Penat sangat kalau korang mendaki. Nak mendaki kat sini tak kena bayar. PERCUMA. Ikutla nak mendaki macamana yang pasti kena pandai jaga diri.


Tak payah risau sebab kat sini sentiasa ada group hiking yang akan buat aktiviti. Sebarang masalah pasti akan diketahui. :) Orang awam selalu ada di Gunung Lambak ni. Seronok untuk bagi badan keluar peluh hujung minggu.

Perjalanannya kalau dari pusat bandar lebih kurang setengah jam. Kalau dari Ayer Hitam dalam 1jam suku. Papan tanda disediakan kalau dari arah bandar. Ikut je papan tanda Gunung Lambak. Pasti akan jumpa. :)

So,selamat beriadah!!



Pejabat LHDN Batu Pahat

Assalamualaikum...

Lama take update sebab macam rasa takde apa nak dikongsikan. Sekarang ni update bermakna adalah tu benda nak kongsi. Haritu aku ada bagitahu kat mana Jalan Rahmat,Batu Pahat. Beria sanggup ambil gambar tengah jalan ko. :)


Harini nak bagitahu pulak Pejabat LHDN,Batu Pahat terletak kat mana. Ramai tak jumpa sebab pejabat LHDN ni memang sangat tersembunyi. Aku pergi pusing dekat 3 kali baru jumpa.haish!

Batu Pahat banyak jalan sehala. Jadinya agak payah bila korang dah tersalah jalan. Bawah ni aku lukis pelan. Ikut je anak panah tu mesti korang boleh jumpa. Aku siap buat landmark bagi senang korang untuk buat anggaran arah mana pejabat LHDN ni.


Jalan keluar Dari laluan pejabat LHDN tu adalah Jalan Zabedah. Dekat jalan Zabedah ni ada Restoran Nikmat Tandoori yang sebelum ni aku tunjuk. Sebelum nampak bangunan ni la korang kena belok masuk laluan ke Hotel 55 tu. Laluan aku buat tu sepatutnya bersambung.heeee.

Harapnya sesiapa mencari pejabat LHDN ni mampula untuk jumpa lepas aku huraikan cikit-cikit landmark yang ada. Marilah kita mengisytiharkan pendapatan kita ye. Harap-harap takdela kena bayar. Kalau kena nak kena siap-siap buat potongan zakat ni.heeee... ;)

Ok.See ya!




Set Breakfast Marrybrown

Assalamualaikum....

Khamis menjelma dah..Cepatnya masa berlalu sekarang ni. Macam baru semalam je dapat cuti. Tidak. Berhentila sekejap wahai masa.huhuhu.

Dah sarapan? Nak bagitahu kat korang. Marrybrown punya set sarapan best.hahaha. Biasanya aku kalau nak ke Sabah,mesti akan sarapan di Marrybrown airport. Benda aku selalu cari set bubur ayam. Tapi............aku selalu tak habis.


Jadikan cerita,aku try set sarapan macam atas tu. Kalau nak pilih ni set sarapan G. Harga RM 8.70 termasuk GST. 
Macam kelakar pula bila sebut harga kena sebut termasuk GST ke tak. Hahaha.

Set ni mengenyangkan. Roti tu sedap tau. Walaupun fizikal nampak roti seket lepastu letak hirisan cheese atas tu tapi sedapppp. Roti lembut!  :)

Nanti korang tryla sebab tak la membazir kalau beli sarapan tapi tak habis. Baik beli yang ikut keupayaan perut nak terima kuantiti makanan tu. Buat cukup-cukup je bagi perut tak lapar. Baru betul dipanggil sarapan. Kan??

Okla.
Nanti cerita lagi lain kali.
Bye!!




Another baby born!!

Assalamualaikum...

Ahhaaa....macam aritu baru je cakap ada anak sedara baru. Ni nak bagitahu lagi ada dapat anak sedara lagi sekali ;p Advance tau adik beradik aku ni.hahaha. Tak terkejar aku nanti :D

Kalini anak abang aku juga. Tapinya abang lainla.hihihi. Untungnya adik beradik ramai macamni la. Meriah ko!!

Baby boy juga.
Nama: Alham Fahman.
Aritu yang ke 19,jadinya ni anak sedara ke 20 :)

Helloooo!!! ;)

Abang....adik nak tengok jugaklaaaa...
Hahahaha.

Sekarang dah masuk 2 bulan. Yeayyy!! Membesar dengan sihat bersama Abang Adam. Haaa...ingat lagi tak korang Adam?? Ni adik dia.  ;)  Dapat dah geng main bola.
Moga membesar dengan sihat sejahtera ye Anak-anak sedaraku. Amin.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...