-Kawan Aku-

KENAPA ANJING BAHAYA?

Assalamualaikum...

Pagi tadi tengok semua suratkhabat kat kedai depan tu ada berita pasal budak 3 tahun kena gigit dengan anjing.Korang pon mesti ada ternampak kan berita ni?Kesian budak tu.Dah la kecik lagi.Pasni mesti fobia.huhu

Aku baca berita lanjut dalam Kosmo online.Menurut berita yang ditulis kat dalam tu,budak tu dah duduk kat rumah tu dan selalu bermain dengan anjing yang gigit dia ni.Tapi hari kejadian anjing tu boleh pulak nak gigit budak kecik ni.Haaaa....Pelik kan anjing ni?

        **************************************************
Anjing ni ada 1 sifat yang tidak boleh dijangka pada aku.Dulu mula-mula pindah Petaling Jaya ni,aku suka je tengok anjing.Anjing ye comel,baik,cute la senang cite.Untuk pengetahuan korang semua,PJ ni majoriti penduduk adalah bangsa Cina.Banyak tau anjing.Setiap umah memang akan ada anjing paling kurang sekor.Ada satu kawasan dekat gan tempat aku menyewa memang ada anjing lepak dan duduk situ walaupun rumah yang anjing tu lepak rumah sewa sebenarnya.Tapi student yang sewa.Setiap hari akan ada seorang auntie yang akan bagi anjing tu makan.Tapi anjing tu bukan milik auntie tu.Siap dulu teman(tengok luar pagar jer..sebab tak berani tu tetap ada) auntie tu bagi makan anjing kot.huhuhu.Tu dulu punye cite la.Tapi sekarang aku memang fobia nampak anjing.Kenapa??

Sebab tempat yang selalu aku tengok anjing tu,anjing ye dah nakal + degil.Dia boleh kejar aku pulak walaupun aku selalu je tengok anjing-anjing tu sebelum ni.Kejar aku yang tengah naik motor tau.Selamat tak sempat dia nak dekat-dekat gan aku.Jangan main-main.Kurang asam punya anjing!huhuhu.Kalau tak kena samak aku + meraung kesakitan kena gigit. -_-" Start aritu memang aku tak guna jalan tu + tak nak dah tengok anjing.Bahaya tau.FOBIA.

Ni permasalahan yang aku hadapi di tempat kerja.Boleh pulak melepak,terbongkang kat situ kan.Selamatlah anjing. -_-"

FOBIA: Mind set yang memikirkan anjing itu adalah bahaya.
Sebab: Anjing tu besar,Gigi dia tajam,Lari laju,Menyalak dia kuat.
FOBIA + FOBIA + FOBIA = TAKUT!!!

Sifat tidak dapat dijangka.Tu la anjing.Kerana sifat ni jugakla anjing itu sebenarnya merbahaya.Tapiiii....anjing ni kalau kita berani + buat tak tahu kehadirannya = anjing takkan kacau kita.Kalau sesiapa nak latih diri jadi berani silalah berdepan dengan anjing ye.Self confident korang mesti jadi tinggi punya.hahaha ^^ Setiap ciptaan Allah itu ada baiknya.Anjing ni ada sifat-sifat di atas tu sebab dia boleh dijadikan sebgai pengawal sebenarnya.Cuma kita tak biasa.Bila kita takde ilmu nak latih anjing,kita la yang letih.Jadilah anjing tu pada kita merbahaya.

Apa pon pada aku anjing ni akan tetap aku hindari.Perkara utama kenapa sebab anjing Besar + Ada gigi tajam.Seram kot....Tak kisahla nak gelak ke apa,aku tetap tak nak dekat dah.
Korang pon mesti seram kan...?



38 pesanan buat ayut :

ummuaidan said... Reply To This Comment

Anjing nie kan bak kiasan dalam quran.kalau kta layan pun nyalak, kita biar pun nyalak..mmg tak reti bhs lak... akak pun takut anjing nie..org dlm keta pun blh kejar bagai nak lompat masuk..

Farah Waheda Wahid said... Reply To This Comment

kat pj nih memang banyak anjing...akak pown takowt...especially kalau yang jenis rockweller tuh...yang dari jauh nampak kita dah menyalak...sangat mengerikan...

Lissa LaLissa said... Reply To This Comment

Lissa pun takut ngan anjing~ >.< huhu

Cik Nur said... Reply To This Comment

err.nur pun takut anjing..dan ada pengalaman kena kejar..

mmg lari xcukup tanahlaaa...

Sue-Rya Qistina said... Reply To This Comment

hehehehe. akak pun pernah kena kejar ngan anjing. mase tu zaman kanak2 lagi. pdhal akak x kacau dia pun. tapi akak berani kan diri dgn baling batu, baru dia lari lintang pukang. tapi baru2 ni akak bawak kereta lalu depan seekor anjing (gandar yg jaga dpn kedai). bole pulak dia follow kereta akak. akak horn kuat2. lari lintang pukang dia tergezut agaknye. hahaha

hazwan hairy said... Reply To This Comment

ahhaha hery tgk anjing pn takut..dia gigit nanya..hahah

Mayang ABDUL RAZAK said... Reply To This Comment

ISHH TINGAT MASA DULU2 AKAK KENA KEJAR ANJING MASA TAIM G RAYA UMAH KAWAN... TERJERIT2 KAMI BACA TABAT YA DA.. HAHAH YG TAK TAHAN ADA KAWAN AKAK WAT2 MATI CAM CITE KENE KEJAR BERUANG YG FOFULAR MASA KECIK2 DULU.. SIAN DIA ABIS SUAR KOYAK RABAK SIB BAIK ADA UNCLE TOLONG HALAUKAN... ORG KATA BACA SURAH AL MASAD YANG TABAT YADA TU .. INSYALLAH MINATANG LIAR LARI ..

s h a said... Reply To This Comment

Kalau anjing gila lagi kena elak.Kita pon seram je ngan anjing besar yg terjelir2 lidah pastu nampak gigi tajam tu.Uww...kalau boleh elak memang x la nak jmp anjing camtu.Tatot.Org kate bace kithmi byk kali.Sekadar pertua yg kte taw.Hehe. :)

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

tp anjing area umh yui tu diam je bila tgk kami sekeluarga..hihi

aTieYusof Family said... Reply To This Comment

erk!...tu lah ada baca kt Kosmo pagi td ttg budak yg kena gigit anjing tu..kesian kan..
Kak pun fobia dgn anjing..takut! huhu:)

ayut said... Reply To This Comment

@ummuaidan tu la anjing kak...huhuhu..mmg tak reti bahasa.. :)

LiYa HaNiF :: said... Reply To This Comment

baca entry ni teringat masa zaman sekolah dulu.. balik dari sekolah kena kejar dgn anjing.. time tu dah rs nak nages dah kayuh basikal cam tk cukup kaki dibuatnya.. aduiii

ayut said... Reply To This Comment

@Sue-Rya Qistina hahaha...gelak2x ayut bace cite akak tau..adehhh :D

ayut said... Reply To This Comment

@Mayang ABDUL RAZAK oo..ayut baru tahu..mekaseh kak bgtau..pasni akan amalkan....
tp bt2x mati tu klakar...hahahaha...tp klu dh tk terkejut mcm2x leh jd kan..huhu

Edy Fee said... Reply To This Comment

edy ngan anjing takde la takut sagt..tp babi ye...hahah geli

Knor said... Reply To This Comment

dulu kat tempat kak tak ada anjing..tak adalah dia punggah2 sampah..tiba2 ada pula si cina bela anjing utk jaga kedai dia..kita buat report kat mps..tapi ada lg gang2 dia..mcm anjing kurap je..

anjing punya anjing betulah ..

tak suka

nik ros said... Reply To This Comment

dekat tempat keje sis dulu ada anjing yg suka duk tepi tangga.
tap setakat ni sis tak penah kena kejar lagi la ngn anjing tu tapi sian la kat kwn yg tak blh nampak anjing walaupun anjing tu tak kejar dia pun..huhu

Hatimi Tahirruddin said... Reply To This Comment

anjing ni yg dalam rumah biasanya lebih kuat menyalak dari yg liar...tapi yg liar pulak tak menyalak tapi suka kejar2 dan berpotensi utk menggigit...

tapi fitrah anjing mesti bertuan...baru dia berdisiplin....

paling tak boleh blah bila tuan yg bela anjing besar gedabak sama tinggi dgn pagar rumah...lepas tu tak ikat pulak....haish...yg ni mmg seram...

-meeSUPERGIRL- said... Reply To This Comment

owg ckp kalau nmpak anjing jdn lari ..

adorable ked said... Reply To This Comment

saye suke tengok anjing.. lagi2 anjing yang kiut miut cam chihuahua tu.. ya Allah, kalau boleh bela, dah lama bela..
tapi, bila kawan saye bagitau kucing dia mati kena makan anjing, saye jadi benci jap dengan anjing.. ape lah salah kucing tu sampai dia nak makan.. tak patut betul!*tetiba emo*

tapi, tak lama pun benci anjing.. bila masuk pet shop, tengok anjing comel2, mule lah geram sorang.. hehe

miz ruha said... Reply To This Comment

anjing yang comel memang terasa comel... sekali menyalak gerun gak rasanya...

cik azLyzah⊙.☉ said... Reply To This Comment

Cian pulaksss baby tu...cik baru bace berita tu tadi...

ros_reeza said... Reply To This Comment

Ros memang takut dengan anjing ni.. masa sekolah dulu, ada peristiwa Ros dikejar anjing.. ansib baik pakcik bas sekolah datang tepat pada waktunya.. huhu

aisya said... Reply To This Comment

dah lama fobia dgn anjing ni.. huhu

therosputih said... Reply To This Comment

sama macam ain la...takut kot...sekalik, umah kat sabah ni, ada anjing memang portnya depan umah tu...anjing tu je lah yang ain tak takut sangat, yang lain...jangan harapla...takut sangat...

Lyaa Suriany said... Reply To This Comment

Setuju setuju
sgt takut
even anjing kecik.
tp org ckp kalau kite lari
lg die kejar
so kena pretend tak tkt
tp nk pretend tak takut tu pun boleh bikin terkencing.
hahaha.

hari tu ada pengalaman, mse tgh jln kt kwsn taman. nampak anjng kt tepi.
nk lari dah trlmbt.
so jln mcm biasa.
tp die acah nk kjr.
ape yg mampu sy buat. jerit tp jln mcm biasa.haha.hazab hazab

Remy hazza said... Reply To This Comment

pernah ada pengalaman kena kejar anjing time2 subuh pulak tu.... menjerit mintak tolong.... dah 3 ekor dok kejar remy masa tu....

ayut said... Reply To This Comment

@Remy hazza 3ekor remy????byk tu..klu ayut nangis2x dh..hihihi

Izzah Norlizah said... Reply To This Comment

Hahaha,,,sy pn tkt dgn anjing.nmpk anjing je msti trs ddk&pura2 seolah nk lempar pkai batu,,,biar anjing 2 tr slari^__^

by de way,nma kmu ditag,,,

http://izzah-norlizah.blogspot.com/2013/01/saya-nak-doodle-by-zakie11_1355.html

hana hadi said... Reply To This Comment

takut anjing.huhu biarlah dia jinak pun.

ayut said... Reply To This Comment

@Lyaa Suriany jerit dgn jln seperti biasa...hihihi..sadis kan..

ayut said... Reply To This Comment

@Izzah Norlizah tagged...bek..akan ke sana melihat.. :)

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

akak mmg takut anjing.. lbh2 lg yg sk kejar org.. hihii

Mrs Velentine said... Reply To This Comment

MV pun takut anjing ok..pernah kena kejar anjing..pagar yg tinggi paras pinggang MV dapat lompat dgn jayanya

Wanieys a.k.a IbuQalief said... Reply To This Comment

anjing akak pn tkt ayut..kt area opis akak ni mmg byk anjing

iietamalek said... Reply To This Comment

zhariff pantang tgk anjing..tak takut langsung...hehe

azizah :) said... Reply To This Comment

ya...jijah pon fobia dengan anjing... hishh memang takut di kejar n gigit.. ngerii!

Deqla manjew said... Reply To This Comment

Masa kecik penah kena kejar anjing...mmg fobia..hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...