-Kawan Aku-

Header Blog punye Cerita!

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua... ^^
Puas dah ke telek pengumuman..? :p

Sekarang nak cerita pasal header blog yang bertukar-tukar tu.Model ye tetap sama iaitu aku.hahaha.Aku buat header sesuka hati je sebenarnya.Memula tu sesaje je try edit gambar secara online kat LunaPic Online Photo Editor ni.Edit-edit terfikir nak tukar header la...akhirnya bertukar ikut suke aku.adehhh..

Memula nak try gak SumoPaint yang si Timi gembar-gemburkan.Tapi kat sini tak boleh plak nak buat.Tak tahula kenapa.Maybe komputer sini yang masalah kot.Takleh nak guna tu,try lagi carik nak edit gambar secara online ni.Jumpa pulak Pixlr.com.Try-try kat situ bosan sebab tak reti.Pastu aku fed-up sendiri.hahaha.

Tu jadi pelbagai versi header aku tu.Ni la hasil benda-benda yang aku buat sampai fed-up sendiri.


Suke sangat yang ni..juz potong dalam paint gambar pastu tambah tulisan gan transparent kat LunaPic.Tapi size pendek pulak.hahaha.Nyampah jugak sebab tak jadi!^^
Nak guna ni tapi size tecikkkk... ==!

suke gak yang ni..tapi konon nak bt transparent belakang tu.Edit-edit dalam LunaPic tu,dah buat transparent gambar ye jadi ada mengerutu gitu.hahaha.Nyampah la!^^


Ni guna gambar lama tu tapi tak resize.Jadi mata je nampak.hahaha.Tak minat sangatla.Dah bosan gambar lama!hahaha ^^



Ni guna Pixlr.com gan LunaPic.
LunaPic guna sebab nak resize balik gambar supaya tak tecikkk macam atas tu.
Pixlr.com guna sebba tambah tulisan je kot (buat kat paint pon boleh la ayut!huhuhu)
Budget nak buat transparent kat Pixlr.com tu.Tapi tak reti dan tak jumpa benda alah nak buatnya.
Nak try gak guna Pixlr.com jadikan header transparent,tapi tak jumpa-jumpa bendanya.Nak tengok samada jadi mengerutu or tak gambar yer.hihi.
Buat masa sekarang guna jela yang ni dulu.

Anyone can help?^^
Aku nak ilmu sikit boleh?? ^^



p/s: Jangan bosan tengok model ea :p



33 pesanan buat ayut :

AyueJean said... Reply To This Comment

AJ selalu crop2 gambar pakai hp... Lepas tu AJ transfer pulak kat xiuxiu....
Kalau nak tau pasal xiuxiu, cuba tengok kat blog Lyssa...
Tapi nak download xiuxiu ni payah sikit... Sebab bahasa cina.....
Kadang pc kita pun tr=erus tukar jadi tulisan cina...
Seeloknya, save software tu dalam pendrive je....
Untuk amatur macam kita, software tu agak berguna la.....
Tak pun photoscape....

ummuaidan said... Reply To This Comment

buat transparent cam watermark yer yut? akak selalu gna photoscape..kat situ blhlah set tulisan tuh utk jd watermark jer ataupun transparent..

Ena's Palace said... Reply To This Comment

model tu cute la...hehehe

alaa...akk tak pandai dan tak pernah pun guna sumer benda alah tu...biasa wat edit² kat photoshop atau illustrator jer...takleh nak ajo la ayut..sowiii..

ayut said... Reply To This Comment

@ummuaidan lbh krg gitu la...haahla..ayut tak pernah lg godek guna photoscape..hihi ^^ thanks kak nor..

ayut said... Reply To This Comment

@AyueJean ooo..xiuxiu ea..1st time dgr ni...smpi leh btukar jd tulisan cina hebat jgk program tu.hihihi..nnt tgk la..thanks Ayue ^^

Farah Waheda Wahid said... Reply To This Comment

cantik.... suka suka suka...model tetap sama...si gadis berbaju hijo... ekekekekeke....

ros_reeza said... Reply To This Comment

rajinnay Ayut edit online ye.. Ros guna photoscape je.. hihi

Mimi Azirah said... Reply To This Comment

akak memg tak reti bab bab nih ..hahaha

Knor said... Reply To This Comment

cantik dr kartun tu..comel orgnya..:)

s h a said... Reply To This Comment

Kagum degnan org yg hebak buat benda2 grafik yg pada sha susah.Huhuh.Maafla ayut sha x dpt membantu.Gudluck utk misi ayut. :)

Cik Nur said... Reply To This Comment

nur langsunglah tak reti nak buat..header yg ada tu mama arina yg bagi..hihihi

Ujie said... Reply To This Comment

header akak guna photoscape je. blm penah try yg lain.

Deqla manjew said... Reply To This Comment

x reti bab mengedit ni..tgn xde seni..haha.. owh..ayut mmg suka hijo eh..

adorable ked said... Reply To This Comment

kak ayut! untuk buat background transparent ke, ape ke, kite tak reti sangat.. yang kite reti edit gambar je.. hehe.. ce try pakai picmonkey.com.. situ banyak tools nak edit gambar.. siap boleh pun on make up lagi.. font pun ade banyak2 jenis.. dulu picmonkey ni semua free.. sekarang ni ada certain2 je yang free.. semua header saye edit pakai tu lah.. hehehe

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

ini pon dah comel..hihi..

Nick Nashram said... Reply To This Comment

hahah..saya pun x pandai nak design header ni.harap tempah kat blogger yg pndai buat header je la.

ros_reeza said... Reply To This Comment

Salam Ayut. Ros tag Ayut dalam satu contest : http://inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com/2013/01/1st-giveaway-ibu-amirul_29.html

Mrs Velentine said... Reply To This Comment

kak pun tak reti nak buat..tapi ayut buat cantiklah

Shida Radzuan said... Reply To This Comment

boleh cantik lg dear heheee :D

Remy hazza said... Reply To This Comment

comel header baru......
remy pakai powerpoint jer...... itu jer yg remy pandai....he3

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

tp yg pasti, header tu ttp cantik sbb ada gambar ayut yg manis ni.. hihii

Hatimi Tahirruddin said... Reply To This Comment

pixlr editor tu dah best tu...

maksud ayut nak transparent header tu camne...nak buang yg langit tu ke? guna je wand tool dlm pixlr tapi kena setting tolerance lah sampai tak menggerutu...langit tu dah ok dah guna wand tool pasal pixel sekata...

kalau sy lebih suka sumopaint dari pixlr...haha maklumlah dapat komisen...

Hatimi Tahirruddin said... Reply To This Comment

eh ayut salah link la tu nak pakai sumopaint...cuba guna ni..http://www.sumopaint.com/app/

ayut said... Reply To This Comment

@Hatimi Tahirruddin ooo..kena setting tolerence ea...kena tgk blik ni..mekaseh timi... :) ewahhh dpt komisen gitu :p

ayut said... Reply To This Comment

@Hatimi Tahirruddin oo..slh ea...tu ayut google...pttla..orait..mekaseh timi :)

Eca Dwinky Asha said... Reply To This Comment

kalau ayut guna photoscape...ayut cuba try upkan level gmbr...nmpk lbh menarik tu :)

azizah :) said... Reply To This Comment

ok jugak ni ayut..comey jer..yg penting usaha sendiri..

izfanora said... Reply To This Comment

hahaha.. kelakar r ayut ni.. za biasanya klu nk tukar header, mmg guna photoshop je.. lg sng.. hihi..

ayut said... Reply To This Comment

@Eca Dwinky Asha kena install dulu photoscape ni gaya yer..hihihi..thanks eca.. :)

ayut said... Reply To This Comment

@adorable ked ooo..picmonkey....bru dgr gak ni ked..thanks ea...nnt kak ayut godek2x sna jgk :)

Dylla Abas said... Reply To This Comment

model cantik camni mana bosan nak tgk :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said... Reply To This Comment

akak ni xpandai ayut nk buat sendiri...hihi

Mimi Azirah said... Reply To This Comment

terror ayut bab bab nih..akak kureng

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...