-Kawan Aku-

Persiapan: Perempuan vs Lelaki

Assalamualaikum...


 Sori gambar kualiti .jpeg je ye..utk ringan..hihihi.


Saje je nak story sebenarnya bila ternampak komen si Hanif ni.Terbaca terus terfikir kenangan lalu ^^

Realitinya memang benar.Lelaki takkan fikir payah-payah macam perempuan tentang persiapan.Bermula daripada nak tempah makanan,design baju,warna baju,tema perkahwinan,design kad kawen,goodies etc.Bagi lelaki memang akad nikah yang diorang akan fikir.hihihi.Betul..percayalah..

Selalu berlaku dialog macamni bila berborak:

Perempuan: Nanti kahwin kalau sekali dengan orang kampung macam mane?Nanti nak arrange majlis macam mane?Susahla kalau 1 kampung ada 2 majlis.
Lelaki: Biarlah dia buat majlis.Majlis kita,majlis kita la.Dah memang tersaing nak buat macam mana.Boleh tak jangan nak fikir pasal orang sangat.
Perempuan: ..... (tak jadi nak balas cakap sebab memang ada betulnya jugak...kan?)
Means diorang lelaki tak banyak fikir macam perempuan kan??
Perasan kalau kuar ayat yang diboldkan tu memang sentap!hahaha.Tapi I ni kan perempuan T_T


Bagi seorang perempuan kita mesti akan memikirkan panjangggggg sangat perjalanan untuk majlis kan?Siapa nak handle depan.Siapa nak handle belakang.Arrangement perjalanan majlis.Tapi bila bagitahu lelaki yang kita pening gan semua ni,diorang hanya bagi komen yang memang kadang-kadang rasa lagi nak mengamuk jer.hahahaha.Tujuan diorang nak bagi perempuan gelak tapi perempuan...???(jawab sendiri)

Pernah sekali tunjuk buku planner aku kat En B time jumpa last weekend aritu.Tunjukla hantaran apa.Calculation yang terlibat.Dengan aturcara majlis yang akan berlangsung.En B terus tanya,nikah ye bila ni?Aku cakap la.....Petang lepas siap solat semua...Then dia diam..termenung.

Aku: Nape tetibe senyap..?Nape termenung..?
Si Dia: (gelak-gelak) Terfikir pasal akad nikah...
Aku: (kompius) Nape dengan akad nikah?Ada masalah ke?Terfikir apa sebenarnya pasal akad nikah?
Si Dia: Yela..terfikir time tu ramai orang....
Aku: Nape dengan orang?
Si Dia: Maluuuu..Semua tengok B nanti.
(same-same gelak sakan tak ingat)


See?
Lelaki memang lebih fikir pasal akad nikah...
Perempuan?
Tak fikir mane pon.... :p
Perempuan dah rangkum semua perasaan dari pada awal nak buat majlis sampia time akad nikah.Time akad nikah tu pon agaknya bercampur baur fikirannya. ^^
Sometimes it is funny kan?




32 pesanan buat ayut :

ummuaidan said... Reply To This Comment

Aalaa yut..sbb time akad nikah tuhla dia nyer showtime.mestilah dok terpikir..yg pompuan lak mmg fully occupied ngan segala mak benda kena buat..eloklah perbezaan gitu kalu dua2 ya dok pikir psl akad nikah jerrr???

Farah Waheda Wahid said... Reply To This Comment

lelaki ni dok fikir pasal akad nikah sebab diaorang risau...ekekekeke...kalau boleh x naklah dua tiga kali kan... sekali tu dah awesome... diaorang duk fikir gigil nak salam tok kadi tu...

perempuan pulak, dia fikirkan secara keseluruhan event tu..

lelaki pada diaorang dah nikah kira dah dapat lesen agung dah tu... ekekekeke...

Nieyxzha Hassan said... Reply To This Comment

kan...perempuan very the details..dari segala macam mak nenek nak kena tengok...dari design kek, wedding door gift, kad kahwin, even persiapan khemah, bilik pengantin semua kena amik berat..bukan amik ringan..kalau lelaki la..rasanya cukup dengan majlis akad nikah..tak payah dah buat majlis lain-lain..betul tak? huhu

Nursaila Norman said... Reply To This Comment

errr..akak dulu pun xberapa nk amek berat sgt hal majlis akak..janji ada baju,nikah,dewan,makanan,jemputan..byk habiskan dgn diy ntah hape2 tu je..hehehe..

ayut said... Reply To This Comment

@Nieyxzha Hassan btul2x...hhahha...lelaki mmg sng je diorg fikir... :)

AyueJean AJ said... Reply To This Comment

AJ belum lalui nya....
Tapi yang nampak depan mata memang lelaki kuranglah nak fikir hantaran ke, tema ke ape ke......
Nikah je yang diorang pandang.....

ayut said... Reply To This Comment

@Nursaila Normanhohoho...diy yg akhirnya guna jgk kan.. :) ayut pon skrg tgh blajar tak fikir sgt...yg penting je nk fikir :)

iietamalek said... Reply To This Comment

Kite dulu hantaran lelaki pun kiter buatkan..kirenyer hubby tunggu nak akad yola...hehe

izzah said... Reply To This Comment

walau pikir akad nikah je tp tu pn dh wat laki xleh tido siang malam....hehe...ketar lutut jgk tu.....

Mira Adzlia said... Reply To This Comment

huhu..perempuan mmg suke bpikir..smpi kdg2 tlbih pikir tu yg smpi pkir bkn2.. *mcm dri sndri je.*hihihi

Mrs Velentine said... Reply To This Comment

setuju..teringat masa nikah dulu..hubby dok fikir lafaz nikah jer

Deqla manjew said... Reply To This Comment

hurm.. dulu masa deqla nk kawen sesama pikir..hihi.. nebes la..tp bile dah lps, lega sesgt.. hurm tak yah la kejar target sekali lafaz je..patotnye phm btl2 taklid yg akn dibaca masa nikah.. huhu

cik nana said... Reply To This Comment

hehe cer terbalikan ayut, encik B yang pikir pasal persiapan ape semua, ayut yg pikir pasal akad nikah. hehe. mcm xkena plak kan. bg la encik B ayut tu pk pasal akad nikah je. nebes tu. ekeke

Miss Zahirah said... Reply To This Comment

btul2.. lelaki x fkir semua tu..
dorg fkr nk cepat je..
yg prmpuan ni fkr mcm2 dlm kpla tau.. huhuhu

Ujie said... Reply To This Comment

secara biasanya gitulah. Lelaki tak byk impian, tak mcm prmpn yg ada bermacam impaian perkahwinan.

tapi akak dulu jenis takde impian bagai, kalau boleh nak kenduri je lps nikah. Malas nak fikir segala macam tu, at last org lain yg sibuk uruskan sbb akak rileks je.

LiYa HaNiF :: said... Reply To This Comment

lelaki diaorg fikir apa yg penting je.. perempuan ni ada naluri cepat risau ttg sesuatu tu.. lagipun perempuan ni kalau blh bila sesuatu perkara tu nakkan yg terbaek jer... tk gitu ayut.. hehe

Mrs Lurve said... Reply To This Comment

lelaki byk pk sal duit hantaran jgk kot hehehehehe..itu lg penting

nea lopah said... Reply To This Comment

perempuan mmg selalunya lebih teliti dari lelaki. Dlm rumahtangga pun mcm tu jugak..sbb itu juga wanita d jadikan Allah bnyk keistimewaan dan kelebihan.

hazwan hairy said... Reply To This Comment

haha setuju jga lah..laki ni xpelu apa sgt...haha

Mimi Azirah said... Reply To This Comment

lelaki biase la dik

nik ros said... Reply To This Comment

hubby sis lain lak.dia mmg fikir mcm2.hantaran pun dia fikir gak. tak serah bulat2 pd akak dia..hehe

Cik Nur said... Reply To This Comment

walaupun nur bukan lelaki, nur risau jugak pasal akad nikah...

tak tagu nak jelaskan macam mana risau ni...

kalu lelaki lagilah risaukan...

azizah :) said... Reply To This Comment

lelaki,dorang tak pikir sebab semua benda makayah mereka yang uruskan.. yg dia tahu apa nak buat bila akad nikah.. kalau boleh biar sesimple boleh majlis tu..tu biasalah lelaki..

perempuan pulak nak pastikan semuanya berjalan lancar dan mencukupi..

ros_reeza said... Reply To This Comment

lelaki lebih risau time akad nikah.. nervous tu,.. hihihi

Hatimi Tahirruddin said... Reply To This Comment

yup betul tu ayut...hehehe pernah dgr pasal "nothing box"?

boleh tgk video ni utk memahami cara pemikiran lelaki dan pompuan...
http://www.youtube.com/watch?v=UiVCD9QMAMI

Remy hazza said... Reply To This Comment

tak jugak...kekadang ada lelaki yg lebih cerewet....semua nak perfect..... eh itu mcm remy jer...... he3

aNiss :):) said... Reply To This Comment

haha. kalau anis laki pun, anis takut mase nak akad nikah tuu. maklum lah kalau tak 1 kali lafaz tak hebat laa. kihkih.

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

hhi,lain org lain pmkrn tp ke arah yg sama..

Eca Dwinky Asha said... Reply To This Comment

lelaki mmg sangat simple...tpi sbnrnya memerhati sgt.hahaha

Wanieys a.k.a IbuQalief said... Reply To This Comment

lelaki ni mcm tu la

Rosmiza Ali said... Reply To This Comment

Mmg betul pun ayut.. Lelaki ni very simple minded tak macam kita yang perempuan ni.. Complicated minded! Haha! That's why kita yang perempuan sebagai isteri ni bertanggungjawab menguruskan segala kebajikan suami coz kita fikir dari A to Z & very detail in everything we do.. Hehe.. Tapi walaupun lelaki ni jenis yang simple minded, but sometimes kita sendiri pun tak tau yang dorang juga berfikiran jauh ke depan.. =)

Dah start buat persiapan ea ? Mesti seronok kan ?

DONE! ^_~

ayut said... Reply To This Comment

@Deqla manjew setuju dgn deqla...hihihi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...