-Kawan Aku-

Persediaan Sebelum Bersolek

Assalamualaikum...


Saje petang-petang nak berkongsi sesuatu yang aku rasa memang kena tak note.hihihi.
Standard kan bagi seorang Pengantin Perempuan kalau di solek jangka masanya bukanlah setengah jam.Tapi berjam-jam.eh?Tipu di situ.Paling lama pon 2 jam kan.
Jadinya......B2B haruslah....

1) Membersihkan diri
2) Merehatkan diri dan bertenang
3) Makan dan minum sedikit untuk elak korang kebulur.hahaha
4) Elakkan daripada berpeluh atau buat benda berat
5) Memakai baju sepatutnya (sebab waktu solek ni jugak photographer akan amik gambar.kan?)
6) Pastikan tempat untuk bersolek tu cukup cahaya + udara (kalau tak korang gak kepanasan =.=")
7) Set awal-awal tempat untuk korang disolek
8) Simpan barang berharga di tempat sepatutnya.

ada lagi tak ek??

9) Jangan amik kisah yang terjadi kat luar (Boleh gitu?sebab nanti korang jadi nervous)

lagi??

10) Ambil air sembahyang (Ni kena sebab nanti takla korang semudah ABC tinggal solat.Separuh jalan make up dengar azan,solat je dulu)

Lagipon.....
Kalau solek time nikah kan ada sesi batal air sembahyang.Baru best ada air sembahyang kan? ^^
Nak memudahkan lagi kelancaran kerja solek-menyolek ni,baik tanya dulu kat MUA or Mak Andam tu duration diorang buat solekan berapa lama.Haaa...leh la nanti kita budget masa kan.

Lain-lain?
Tak terfikir lagi.
^__^


27 pesanan buat ayut :

Mrs Lurve said... Reply To This Comment

sblm bersolek tue, mknlah kenyang2 dulu..kalo x nti kebuluran, lps solek dh kena jg make up seme, nak mkn pun kena cover2...huissss....rugi,

Akusentuhatimu said... Reply To This Comment

tip yg bagus ni..

Sue-Rya Qistina said... Reply To This Comment

paling penting, seminggu atau beberapa hari sebelum majlis, better buat facial dulu supaya bila MUA nak mekap kan senang..hehehe

Cik Tanpa Nama said... Reply To This Comment

jalan2 dekat pak cik google jumpa blog sis ni.betul tu...amik air smbhyg sblum mekap2 nanti no excuses lagi tok tinggla solat.sokong! huhuh comel je blog sis...first time dtg dah jatuh chenta.opsssss bnyk ckp pulak saya ni...mahap2...do visit my blog too sis

ummuaidan said... Reply To This Comment

aaahh....terasa bahang nak kawen nie..dah sampai bab2 bersolek nie..heheh

Mrs Velentine said... Reply To This Comment

jangan tengok cermintau time solek..

Cik Syida said... Reply To This Comment

okey noted.. heheheheh :)

ayut said... Reply To This Comment

@Mrs Lurve hihihi...rugi kan :D

ayut said... Reply To This Comment

@Sue-Rya Qistina bekkkk..ayut noted jugak ;)

ayut said... Reply To This Comment

@Cik Tanpa Nama thanks visit here...g sna skrg!hihi

ayut said... Reply To This Comment

@ummuaidan ihiks..ni name ye mengedik kak nor ^^

Sally Yatiey said... Reply To This Comment

Nice tips ^_^ hehe

Mayang ABDUL RAZAK said... Reply To This Comment

suka tang jgn lupa amik solat.... good tips sis.. tapi entah bila akak leh praktikkan... hehehhe

Rina Ellisa said... Reply To This Comment

thanks share :)

Hatimi Tahirruddin said... Reply To This Comment

sy setuju dgn ayut...:D

Hanif Idrus said... Reply To This Comment

Perkongsian yang menarik sangat!!

Lissa LaLissa said... Reply To This Comment

okeyy., boleh jd tips nanti nii., ahha >.<

Cik Nur said... Reply To This Comment

erm..bagus tips ni..bila baca pun dah rasa gementar..hihi

hana hadi said... Reply To This Comment

tip2 di masa akan datang :)

Nora Karim said... Reply To This Comment

kalau boleh jauhkan diri dari handphone... hahaha sebab pernah jadi dolu2... mak andam tgh dok nyolek... kita sibuk dok bermsg... hahaha

Eca Dwinky Asha said... Reply To This Comment

nnti time make-up,nak mkn mcm2 payah oooo~

C.T.K said... Reply To This Comment

terima kasih tip ni..boleh lahready aw2 nti :D

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

lg? yui lg tak tau..hahah

azizah :) said... Reply To This Comment

selalunya 2jam la bersolek..

amik air sembahyang, jangan tengok cermin masa bersolek tu.. sebelum bersolek sapu ais kat muka.. baru mekap tahan lama :)

miz ruha said... Reply To This Comment

rasa bahang bakal pengantin baru ni... ^_^

Remy hazza said... Reply To This Comment

dah buat kajian dah..... dah dekat ler tu......he3

Shida Radzuan said... Reply To This Comment

wahhh rasa cam nk dekat jer dear ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...