-Kawan Aku-

Kebun Kecikku..

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua.
Akhirnya dapat gak buat entry ni.Dah lama nak buat ye tapi ada je menghalang.Disebabkan selalu je tengok Blog Ummuaidan ni,excited nak mengorek tanah tu terlebih jadinya.hahahaha.Nak cubala jugakkan tangan aku ni tangan ada magik ke tak :p

Tadaaa...


kabur pon nak tepek gak..Cer teka pokok apa ni...


Ni Pokok lada cili(kecik).Kecik lagi dah pindahkan..excited katakan.hahaha.
Pokok ni nak tanam aku rasa paling senang.Tabur je biji nanti dia akan bercambah.Pastu dah banyak naikye dan besar cikit pindahkan ke tanah.
Time nak semai ni kan,bising gan En b.Yela dia cakap suruh keringkan dulu biji ye.Dulu time mak ayah aku buat takde pon.Pastu beat gan dia,kalau hidup aku menang.hahaha.
Now,dah hidup!
:)


ha..tang serai tangan ni memang tak magik.Serai ye tak mau hidup pon(tak leh nak turunkan ilmu menanam).Macam tu je dari aritu.Cane ni?
Sebenarnya ada tanam daun sup tu.Tapi tak hidup gak.Mungkin salah cara tanamnya.Korang tau tak daun sup dengan daun ketumbar?
Cube carik bezanya.Penat aku buat experiment kat pasar setiap minggu tau.hahaha
Now nak tanam halia.Tapi dalam pasu je.Hope hidupla.huhuhu


Nampak arrow ijau tu?
Ha..kat situ la kucing putih+kelabu tu aku tanam.Sebelah pokok serai.

Aku buat ni kalau En b takde (maknanya dia bz gan keje dia).
Agaknya kawen nanti memang abis la kalau ada tanah.Semua pokok di tanam.
Yela,dah En B ye sibuk keje as a Navy kan..hahahaha.
Ok.Joke pagi Isnin untuk diri sendiri.


Sebenarnya berkebun ni riadah yang paling best.
Faedah:
Korang tensen kompem dah berkebun tak tensen.
Korang bosan kompen lepas tu tak bosan.
Korang tak kenal pokok leh jadi kenal.Bonus.Tambah ilmu!
Korang penat kompem dapat tengok hasil jadi tak penat.Makin excited adala.
Then,korang pon sihat.Sebab kuar peluh!




28 pesanan buat ayut :

smRose said... Reply To This Comment

daun ketumbar baunya macam kumbang busuk...ekekeke, tula bezanya

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

ooo ayut minat berkebun jugak yer... bagusnya.. akak xminat sgt... hihi

ummuaidan said... Reply To This Comment

wah..wah..tahniah...byk ruang jgk tuh wpun dok berdua ngan mawar erh? semoga idup subur pokok2 ayut..tanam pokok pandan jugak err nanti....yg klakaunyer kucing pun dia tanam jgk tuuu..

Cik Saila said... Reply To This Comment

gila lah ayut..rajinnyaaaaa :D akak sgt kagum ok!! boleh hilang stress eh? bestnya..

miz ruha said... Reply To This Comment

berkebun ye ayut..
bagus2..
nak makan cili petik aje kat kebun~~ ^_^

Kesuma Angsana said... Reply To This Comment

en hubby KA pencinta kebun2 ni.. mmg tk rugi berbudi pd tanahkan!

Cik Saila said... Reply To This Comment

hahaha..ayut mmg hebat gila..tekaan ayut btl okay..hahahah

ayut said... Reply To This Comment

@smRose btul2x..tp btknya nak bezakan payah..guna bau jela nk bezakan :)

ayut said... Reply To This Comment

@IntaNBerliaN minat...sbb best.kuar peluh ckit2x... :)

ayut said... Reply To This Comment

@ummuaidan hahahaha..haahla..tak perasan pulak.
harap mcm tu la Ummuaidan..nnt tak payah beli lada dah :) tp npe serai ayut tak hidup ek?

ayut said... Reply To This Comment

@Cik Saila mmg blh ilang kak...sbb fokus nk menanam lupa dh yg len.. :)

ayut said... Reply To This Comment

@miz ruha tu la..tak sabar nk tgk pokok tu membesar..nk petik2 je :D

ayut said... Reply To This Comment

@Kesuma Angsana btul..xrugi..nnt ada rezeki blh dpt hasil pulak :)

ayut said... Reply To This Comment

@Cik Saila hahaha..tp tak nampak pon...ok saje jd ye :)

Mrs Lurve said... Reply To This Comment

best nie berkebun..akak suka sgt, dpt hasil boleh guna utk keperluan rumah

nur anis said... Reply To This Comment

waa..rajin sungguh ni.,.saya ni malas betul nak bercucuk tanam..sebab mak dah buat kat keliling rumah..hihi

Sue PeLik said... Reply To This Comment

wahhhhhhhhh memang petani tegar neh. bagus2!!! betul tuh kita makin sihat dan yang penting boleh kurus :)

azizah :) said... Reply To This Comment

terbaik la ayut..untung en b yer dpt isteri macam ayut ni...hehe jimat2 ada hasil berkebun..

lynnhelite said... Reply To This Comment

betul tu, memang boleh hilang stress,,nowadays balik kerja first thing tengok pokok dulu.. bukak mata pun tengok anak benih dulu..

Mrs Velentine said... Reply To This Comment

rajinnya ayut..

ayut said... Reply To This Comment

@Mrs Lurve btul2x...indirectly kite blh pkai jgk hasilnya :)

ayut said... Reply To This Comment

@nur anis haha..tu best yer duk kg..mesti mak atau abah dh bt kan... :)

cik nana said... Reply To This Comment

senang ada tanam camni kat umah. senang bile nak memasak. hihi

suka suka said... Reply To This Comment

Selamat berkebun.,,

wani sc said... Reply To This Comment

salam kenal Ayut ;)
nak senang beza daun ketumbar dan daun sup kena koyak sikit la daunnya, cium. kalau bau kumbang tu mesti lah daun ketumbar. saya kurang minat sikit bau dia. hehe.
serai ni biasanya nak yang berakar sikit, kadang-kadang nampak ada anak yang baru nak keluar tu baru senang tumbuh. cari yang kat pasar yang tak berapa dibersihkan sangat.

happy gardening ya! n__n

ayut said... Reply To This Comment

@wani sc aritu mmg tanam yg ada akar dh kak..tp tak tahu la..xmau gemuk gak..tanah tu men kan peranan ke kak?

wani sc said... Reply To This Comment

oo. kalau mcm tu awal-awal kena rajin siram. tanah tu kasi gembur sikit dan boh baja kalau kurang subur. serai mula nak tumbuh mmg lambat juga membiak. saya punya rumpun pun masih kecik. dah 4 bulan tanam dari serai beli kat pasar.

ayut said... Reply To This Comment

@wani sc oo..mmg lambat ea..orait.saya mnnt dgn penuh sabar la jwab ye nnt..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...