-Kawan Aku-

Baju Kurung Siap!

Assalamualaikum...



Ingat lagi entry yang INI?
Akhirnya....
Tadaaa!


last weekend baru siap akak-akak dan abang-abang sekalian.
hahahaha
2 minggu jugak benda ni nak buat.
Baju ni ada kocek tepi tau..sukerrr!
Boleh letak telefon di situ.hahaha.
Mekaseh Cikgu a.k.a Kakakku,Pn Suzana.
Ilmumu akan ku kenang (dah macam student kat sekolah dia mengajar la pulak).


Buat tulang belut kat leher tu.
ok..gambar tak jeles sebab sengaja.
tak jadi sangat la buat ye.
Gambar jeles,sila google.hihi.

Benda menjahit diperlukan:
Jarum jahit
Jarum peniti
Benang
Gunting
Bantal kecik
Lilin

Tips:Lilin diperlukan untuk di'lalu'kan ke benang bagi licin dan tidak tersangkut-sangkut sewaktu menjahit.(arwah mak yang ngajor ni)

jangan bakar pulak benang.cane nak cakap ek.eerrr..korang letak lilin tu kat benang.paham-paham la ea.hahaha.tak reti nak explain tetibe.

Ni cara nak buat jahitan tulang belut

[sumber: Dari SINI]

Mau tak makan masa 2 minggu yer keliling leher tu. -_-"
Tapi masa aku buat tu tak tengok google pon.Tak teringat nak tengok.
Kakak kesayangan yang ajar.Gigih dia mengajar aku sebab dia cakap kat aku ayat yang tragis didengar.
'ko ni blaja la ilmu menjahit sikit.Turun temurun ni.Ilmu dari mak.Patut ko anak bongsu lagi patut banyak blaja ilmu-ilmu keturunan ni.'
Ye2 je akak ni kan.Padahal memang saje nak suruh aku blaja.
Yela..aku belajar.huhu.

Kelakar ye.Baju ni aku bawak balik umah sewa.
Then benang ye abis,kena tukar benang.Nak start balik dah blur.
Start dari dalam ke luar ni..
Seterusnya...
"Hello kak..Ni nak start jahit ni dari mane ni.Benang abis tak tahu nak start cane."
Fine!
Mawar gelakkan aku.


ok.Setel Cite!
:)


22 pesanan buat ayut :

Mrs Velentine said... Reply To This Comment

cantik,,pandai ayut

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

cntikla corak baju tu ayut..

ummuaidan said... Reply To This Comment

cantekk pandainya buat baju...bila nak pakai nie? nanti ambik gambafr pakai baju ni letak dlm blog yer..hhehe

ayut said... Reply To This Comment

@Mrs Velentine tang mane kah cantik itu kak?hahaha

ayut said... Reply To This Comment

@nuyui a.k.a miss YUI ayut pon suke corak tu..polka dot..! ^^

ayut said... Reply To This Comment

@ummuaidan nak pkai hujung mnggu dpan..hihihi..malu la nnt kak.hohohoho :)

PinkUmmi said... Reply To This Comment

pandai ayut menjahit...leh jahit baju akak dh lpas nih..hehehe

ayut said... Reply To This Comment

@PinkUmmi abisla kalau PU anta kat ayut...gigil tgn nk potong kain agk ye nnt :D

Mieya Atiera said... Reply To This Comment

Tkape, yang penting dah pandai buat. lepas nie boleh lah buka tempahan kan?

azizah :) said... Reply To This Comment

terbaik! ayut jadi juga bajunya...

belajar ayut belajar! jangan jadi cam jijah..lupa...huhuhu

Kesuma Angsana said... Reply To This Comment

tahniah.. cantik tu!

nur anis said... Reply To This Comment

tahniah..akhirnya siap juga..:) saya jugak yang tak belajar jahit lagi..

unsecretostory said... Reply To This Comment

Sama macam mama . Mama kan tukang jahit selalu pesan macam tue dekat aten . hahaa !

Myra Jay said... Reply To This Comment

Wahhh pandai jahit tulang belut ye, MJ je yang tak pas ;)

Mrs Lurve said... Reply To This Comment

dh siap...dh mula amek tempahan x hehehehe..jahit tulang belut nie memg susah sikitkan..tp gena sikit je benang, akak suka jahitan mata lalat, cantik..tp guna benang yg byk..

ayut said... Reply To This Comment

@Mrs Lurve hahaha..tempahan bju sndri je la kak..bju org len tak lg..hihihi..mata lalat berlapis2 benang ye..mau terbelit2 nnt..reti gak cuma mcm biasa tak praktis..hehe :)

ayut said... Reply To This Comment

@unsecretostory blaja jgn xblaja ye aten :)

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

alhamdulillah.. siap jugak..m :-)

pandai ayut ni jahit

miz ruha said... Reply To This Comment

siap juga baju kurung itu~~
rajin betul ayut menjahit tulang belut tu..
sy malas menjahit... hahaha...

shidaR said... Reply To This Comment

wahhh pndainya ayut :)
shida pn dah lma xmnjahit..last bila tah mnjahit huhuhu..

Fiza Suhaimi said... Reply To This Comment

pandai ayut menjahit baju kurung ye.. polka dot plak tu.. comel sangat kalau si pemakai pakai baju kurung bercorak polka dot.. :D

Eca Dwinky Asha said... Reply To This Comment

cantik a baju ayut tue. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...