-Kawan Aku-

Kisah Buah Naga Merah

Assalamualaikum...

Perbualan telefon di siang hari:
"Sayang,buah naga mak b tanam aritu yang berbuah b dah makan buah ye.Sedap.Manis pulak tu" *masa ni tak puasa lagi.cite lama dah ni.hihihi*
"Oh yeke..sedap ea?ok.makanla"

Perbualan telefon di malam hari:
"B,terasa nak makan buah naga la.Tak pernah lagi rasa.Cane ek rasa yer?"
"Nak beli kat mana?Sedap rasanya.Try la"
"Esok nak carik kat pasar la"

Cari punye cari kat pasar.Takde.

Perbualan malam seterusnya:
"B,kat pasar takde juallah.."
"La..yeke.susah jugak sekarang nak carik buah tu.Lagipon mahal.Nanti sayang carik kat tempat lain ea" *ayat nak sweet dgn memberi semangat.hahahaha :p*

Akhirnya seminggu sesudah tu...

3 biji = RM10
 Ni jumpe kat pasar cina depan ofis je.-_-" Sebab banyak chinese yang pergi pasar ni,so aku tak mahula pergi.Rupenya ada.Time ni pergi kedai buah ni je,pastu balik.hahaha

Perbualan di rumah bersama Rohaizaniza a.k.a Mawar (tu la mawar :) ) :

"Wei,aku tak reti nak potong buah ni.Cane nak potong?"
"La...beli tapi tak tahu nak potong.Sabar jela.Ko belah je mcm belah epal tu."
"Potong tengah gitu je ke?Nanti cane nak amek isi ye?" *sies mmg ni la 1st time makan*
"Ko ni..nanti dia boleh tanggalla.Ko potong je dulu.Nak buah mahal makannya"
"Biarlah.haha.weekkkk :p"

Macamni la hasil yang aku belah..


eh,isi dia leh tanggal la dari kulit.Serius jakun jap.hihihi

potong-potong

masuk mangkuk.makan!

Info Buah Naga: Menurut pembacaan dalam internet (aku baca je),buah naga mengandungi banyak vitamin dan khasia ye.Buah Naga mengandungi zat besi yang baik untuk menambah darah dalam badan, Vitamin B1-mengawal suhu badan,Vitamin B3-mengawal kadar kolestrol,Vitamin C-bagus untuk kulit (yang ni kompem pempuan ramai suke :p).Selain itu,buah naga mengandungi protein (bagus untuk metabolisme),fiber (untuk penghadaman) dan kalsium (untuk tulang). Dia ada macam-macam warna sebenarnya.tapi kat Malaysia banyak isinya Warna Putih dan Merah. [info lagi: SINI dan SINI]



ni pokoknya[google]


Makanlah buah untuk kesihatan!
terasa nak makan ke?
samelah kita.hihihi
*dialog edit cikit sebab tak ingat sepenuhnya*
Tengah sesema sebenarnya...tu terasa nak makan buah ni lagi -_-"



36 pesanan buat ayut :

aisya said... Reply To This Comment

Dragon Fruit... favourite tu.. hehe

LELAKI INI said... Reply To This Comment

buah naga sgt2 sedap!

eimah siti said... Reply To This Comment

cik siti tak pernah lagi la mkn buah ni..tp nmpk mcm sedap...must try...hehe

azizah :) said... Reply To This Comment

ooo jijah pon tak pernah makan buah naga ni yunk..hahaha jakun jap..
tapi suami jijah suka buah ni..hehee~

kalau ayut tak post pasal buah naga sampai bila jijah tak tahu potong gak buah naga tu..sadisss tol!

cincin permata said... Reply To This Comment

wah ,saya suka buah naga ni . sedap kan . hehe

cincin permata said... Reply To This Comment

wah ,saya suka buah naga ni . sedap kan . hehe

cincin permata said... Reply To This Comment

wah ,saya suka buah naga ni . sedap kan . hehe

Eca Dwinky Asha said... Reply To This Comment

sedap..eca pun suka makan...btw,yg kaler putih org cmpurkn dlm masakan....

Cendol said... Reply To This Comment

hahaha buah naga..buah naga..cendol pn tak reti potong buah naga.bile mak suruh,gua kasi cincang je asal keluar isi dia.hihi

shida'R said... Reply To This Comment

rasanye ayut..shida penah mkn buah ni skali je kot...huhuhu xingt dah bila last mkn,

ummuaidan said... Reply To This Comment

Salam yut...wah nie sudah bagus..ada unsur2 mcm blog pertanian..hehehe..nampak sedap jer merah..rugi akak tak curi2 bwk benih tanam sini..

jaakechik said... Reply To This Comment

jaa suka buah naga. memang pebret, utk pengetahuan ayut buah ni ada dua kaler putih jugak tau, dua2 best, sebelum mkn, masuk dlm frezzer dulu, bru ngapp..konfem sedapp..sejuk tekak! <--tetiba terliur hihi

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

hihi,mmg snng ptongnya..

Mrs Lurve said... Reply To This Comment

buah naga nie kalo buat air dan mkn dgn ice cream memg sedap..

Cik Saila said... Reply To This Comment

akak sukaaa mkn buah naga ni sbb nanti bibir jd pink..pastu feeling2 mcm pkai lisptik..hehehe!

ayut said... Reply To This Comment

@aisya :) mesti slalu mkn kan klu dh fevret..tak mahal ke time beli?

ayut said... Reply To This Comment

@LELAKI INI ni mesti buah fevret gak ni

ayut said... Reply To This Comment

@eimah siti tak pernah lg ea..nnt try la..klu dh try mesti nak lg..mcm ayut.hihi :)

ayut said... Reply To This Comment

@azizah :) hihihi..alamak dear..ingt ayut je jakun.jijah try la..asben mkn jijah rembat seketul. :D

ayut said... Reply To This Comment

@cincin permata sdap..trasa mcm nk lg je :)

ayut said... Reply To This Comment

@Eca Dwinky Asha eca pon suka ea :) katanya yg putih dia keras sikit kan isinya?

ayut said... Reply To This Comment

@Cendol hahaha..potong jela ye..

ayut said... Reply To This Comment

@shida'R wah..sampai tak ingt mmg lame jgk dh tu shida mknanya :)

ayut said... Reply To This Comment

@ummuaidan waalaikumussalam..hihihi..ad unsur pertanian ea kak.sharing je ni.nnt akak try tanam kat Fuji.mgkn sng idup.sbb cuaca ye mcm lbh krg msia je kan? :)

ayut said... Reply To This Comment

@jaakechik aritu tak sempat dh nk msuk peti sjuk,trus telan je.hihihi :)

ayut said... Reply To This Comment

@nuyui a.k.a miss YUI tu la..ingt ssh..tak pernah bt.tu la mslah ye.hahaha

ayut said... Reply To This Comment

@Mrs Lurve blh ea mkn gan iskrim..bru tau ni..klu bt air je mmg prnah nmpk la..

fieda said... Reply To This Comment

kak fieda pun suka yg isi merah..putih kurang sikit..sedap kan letak dlm peti pastu mkn..slurrpp.

Dylla Abas said... Reply To This Comment

buah naga memang sedap..tapi kalau dapat yg masam sikit tu agak frust juga..sebab buah ni mahal juga kan..hee :p

nur anis said... Reply To This Comment

buah naga ungu ni sedap..lagi-lagi masuk peti..tapi yang putih tak sedap..

aisya said... Reply To This Comment

mak yg rajin beli.. sebab dia pun suke makan jugak.. dh ade dlm peti sejuk tu potong2 trus masuk mulut je la.. haha

ayut said... Reply To This Comment

@Cik Saila ha...btul2..abis smua wane merah jd ye aritu..hahaha :)

ayut said... Reply To This Comment

@fieda hihi..ayut putih just tau jela..pernah mkn ye pon merah je kak fieda :)

ayut said... Reply To This Comment

@nur anis oo..mmg tak sedap ea yg putih anis..

ayut said... Reply To This Comment

@aisya hihihi..tumpang mak punye jela gini :)

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

ada zat besi ek... kne beli ni... leh tambah HB.. hihii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...