-Kawan Aku-

Keputusan Kuih Almond Londonku!

Assalamualaikum...


Semalam berjaya sudah menyiapkan kuih Almond London ye.Terdapat askar-askar yang membantu cepatlahkan.Ok seriusnya tak tipu memang sedap.hahaha.

pasni kena blaja nak cantikkan kuih la jawab ye.hihihi

ni la askar yang membantu tu kuih ada bsar kecik.haha


Appearence jela kurang menarik kan? :p
Resepi daripada SINI aku doublekan sebab nak dapat lagi banyak.Bahagian biskut tu memang best la rasa.
Semua aku follow resepi tu cuma kat situ Mat Gebu sangai je badam ye kan?Aku pulak bakar badam tu supaya dia jadi garing takla lemau.Sebelum ni aku pernah buat sangai.Tak ingat raya bila,badam ye jadi lemau.Then tak sedap.hihihi.Kali ni jadi dengan jayanya.Banyak gak dapat.

Bahan - Bahan diperlukan:
250 gr Butter/Mentega
150 gr Gula aising
2 biji kuning telur
450 gr tepung gandum
2 camca emplex
Essen Vanilla
2 paket Badam Giant (hihihi)
*kalau nak belah dua sepeket pon cukup dah

Cara membuat:
Putar je gula aising dengan mentega tu.Korang buat sampai nampak creamy2 cikit macam Mat Gebu cakap.Dah macam tu masukkan pulak kuning telur.Putar lagi.Dah ala-ala putih cikit (sebab awal2 mesti la wane kuning gitu kan),masukkan tepung gandum yang bercampur emplex tadi cikit demi cikit.Then korang memang akan dapat doh yang lembut sangat.Met Gebu suruh rehatkan.Aku tak sempat dah buat je terus.Buat kecik2 masukkan badam then bakar.Ha..tang bakar aku naikkan cikit suhu jadi 160 celcius dan masa ye pon dekat 25 minit lebih kurang sebab nak bagi coklat2 cikit.

*Tang coklat tu kita perlu coklat masak gan marjerin(aku buatla sebab takde lemak sayur).
Cairkan guna cara double boiler tu,pastu korang letakla atas biskut dah siap bakar tu.

Siap!

Aku tak salut semua coklat sebab nak buat balik dulu baru salut coklat.Buat sikit je yang salut coklat bagi askar-askar aku ni merasa.Now,korang boleh try la resepi ni :)
Minta halalnya ilmu ni Mat Gebu.
Resepinya memang sedap!
Lawat-lawatlah tempat Mat Gebu
mesti ada je resepinya hari-hari.Cantik pulak tu.

Problem yang aku hadapi:
Nape coklat atas tu tak kilat ek?Cuba inform cikit macamana nak bagi kilat.


24 pesanan buat ayut :

Norzie hany said... Reply To This Comment

biskut almond london mmg fav sis,wajib ada setiap tahun.

chot ok..! said... Reply To This Comment

tergugat iman tgk kuih ni..fevret..pos utk chot bh??hee lama bwre..:)

syakirah izwanie said... Reply To This Comment

Wahh, dah start buat kuih raya ya (:

Mrs. Abi said... Reply To This Comment

coklat selalu nk suh kilat, masa boiled tu taruk mentega skit...

azizah :) said... Reply To This Comment

pandai ayut buat..jijah tak reti la yunk..selalu beli tunjuk jer..

ummuaidan said... Reply To This Comment

yu..wah syabas...tahniah..nie membakar semangat akak nie...tp nie kena buat khusus pada hari yg boleh consntrate spy tak kelam kabut

Misz Mieza said... Reply To This Comment

Almond london! Sedapnya.. Salah satu biskut feveret time raya selain semperit, tart nenas, & biskut sarang semut..

Tapi sayangnya dah lama tak membakar biskut raya sendiri.. Slalu order.. Tahun ni tunujuk2 je kot.. huhu..

eimah siti said... Reply To This Comment

cik siti tak buat lagi kuih raya...huhu...maybe esok kot baru nak start buat....

ღ cik faye ღ said... Reply To This Comment

tengok gambar je dah buat perut lapar. nasib baik dah bukak puasa hehe...

ayut said... Reply To This Comment

@Norzie hany same la kita cis..fevret.tu yg bt :)

ayut said... Reply To This Comment

@chot ok..! hihihi..klu post sparuh jalan hancur dh.:D

ayut said... Reply To This Comment

@syakirah izwanie bt mane yg snang je ni :)

ayut said... Reply To This Comment

@Mrs. Abi aritu ayut letak majerin..tak same ea kak efek ye?

ayut said... Reply To This Comment

@azizah :) yunk, try2 la bt..best tau bt kuih ni.hihi :)

ayut said... Reply To This Comment

@ummuaidan ayut bt time weekend je kak..mmg khusyuk abis bt..haha.ummuaidan lg byk masa..blh bt byk :)

ayut said... Reply To This Comment

@Misz Mieza MM tak sempat ea?takpe..blh jgk tunjuk2 jer..lg sng..cume duit ye jela kdg2 tak sng.hihi

ayut said... Reply To This Comment

@eimah siti bt jgn tak bt tau cik siti :)

ayut said... Reply To This Comment

@? cik faye ? hehehe..naseb bek.klu tak aa time buka mencarik :)

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

yui tak pernh try buat kuih ni..slalu beli aje..malas kn? hihi.

Mrs Lurve said... Reply To This Comment

rajinnya ayut buat, kalo nak bg kilat, masa boiledkan coklat tue..campur sikit dgn butter/mentega ok

ayut said... Reply To This Comment

@nuyui a.k.a miss YUI hahaha..ni pon sbb trasa nk bt..klu tak sama jer kita dear :D

ayut said... Reply To This Comment

@Mrs Lurve orait..nanti yang lebih2 tu try tambah butter la :)

Cik Saila said... Reply To This Comment

pandainya bt biskut almond :))

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

bestnya.. jeles betoi tgk org pandai buat biskut raya ni... akak xreti tp tingin nak buat tp tu la, MALAS melanda diri.. hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...