-Kawan Aku-

Kelebihan Sarapan Pagi

Assalamualaikum...


Semenjak aku kerja ni dah dekat setahun lebih,Alhamdulillah aku akan selalu sarapan pagi.Dulu time belajar harap maklumlah.Sarapan pagi ye pukul 12.00.Aku pon boleh dengan confident lah cakap kalau yang masih jadi student ni tak amik sarapan.Lagi-lagi yang duduk kat Universiti tu kan?hahahaha.Faham dah bila keadaan macam ni berlaku.

Aku jugak confident akan cakap,bila korang semua dah kerja nanti mesti korang akan tetap amik breakfast.Pasti punya.Aku tak tahulah apa kaitan santara duduk kat kolej gan time kerja tu tapi memang akan jadi macam tu.Pada aku kalau tak amek sarapan,mesti aku akan pedih perut pkul 9-10 pagi.Korang sama tak macam aku?

Sepanjang pengalaman aku la kan, sarapan pagi ni memang banyak kelebihan.Aku share apa yang aku dapat rasakan la sepanjang setahun lebih ni.

  • Lebih bersemangat untuk memulakan aktiviti especially pergi kerja.
  • Proses pembuangan toksik pada setiap hari (pagi terutamanya) lebih lancar dan teratur.
  • Takkan cepat lapar.
  • Fikiran tenang.

Tu based on pengalaman aku la.Tadi aku baca-baca info pasal sarapan pagi ni,ada banyak je kelebihan yer.Paling menarik boleh membuatkan kita tetap langsing.Wah!tertarik ok...hahaha.Sebenarnya ikut jugak apa yang kita amik dan life style kita bila cerita bab kurus tak kurus ni.Kan3x?

Pensyarah Kanan,Jabatan Pemakanan dan Dietetik,Universiti Putra Malaysia, Dr. Barakatun Nisak Mohd Yusof pon ada cakap yang sarapan pagi ni penting terutama untuk otak selepas lebih 8 jam kita tido. [ SINI ]

Kalau ikut dalam bulan puasa pon kita disunatkan untuk bersahur kan?Kalau difikirkan kenapa kena makan awal-awal pagi macam tu.Haaa...mesti ada sebab dan kebaikannya kan?Jadinya perbuatan di bulan Ramadhan tu boleh dipratikkan untuk dijadikan sarapan pagi.Tak dapat bangun pukul 5,sarapanla pukul 7.hihihi.Lagipon bersarapan tu makan yang dapat alas perut dan yang penuh serat.Bukan makan yang tinggi kolestrol tau.Makan yang tinggi karbohidrate pon akan buat diri jadi mengantuk.Sarapanla ala kadar.Itu lebih baik.


Selamat menjalani kehidupan yang sihat!
Jangan lupa sarapan!
^____^








20 pesanan buat ayut :

Wanieys a.k.a IbuQalief said... Reply To This Comment

betul tu sarapan pagi ni penting jgn tinggal sbb banyak kelebihan dia kan :-)

cik nana said... Reply To This Comment

kite dari zaman skola, zaman u, pastu sampai skrg mmg sarapam bukan amalan. haha. even amik biskut je pun perut memulas2. -.-'

Mrs Lurve said... Reply To This Comment

betul, pakar pemakanan pun ckp..sarapan ppagi perlu di ambik wpun cuma jus oren dan sekeping roti..ehh ayut dh tukar keje ehh jd pakar motivasi hehehehe

therosputih said... Reply To This Comment

amek breakfast sebab breakfast penting untuk diet, kalau nak kuruskan badan, lagilah wajib amek breakfast...

tapi jgnla breakfast tu kalah mkn tengah ari punya...hancussss diet...hihihi

QA's ~ mamapapa said... Reply To This Comment

Prkongsian yg baik :) azam baru : xkn miss brekfes lg,ahaha!

syiela said... Reply To This Comment

kalau sarapan time lunch nanti takdelah makan banyak sangat

Mrs Velentine said... Reply To This Comment

dulu masa sekolah mmg tak ambik sarapan...

Wana Owen said... Reply To This Comment

memang suka sarapan. pasal baru lah ada semangat nak mulakan hari ngan prut yg penuh.=)

ummuaidan said... Reply To This Comment

akak pun mesti makan pagi jgk yut..kecuali ms kampus dulu selalu bangun lambat ..bekfes ngan lunch direct jerr...

LelakiSemalam said... Reply To This Comment

setuju sangat ...

Kesuma Angsana said... Reply To This Comment

mmg betul ni , setuju sgt!

maszull said... Reply To This Comment

Assalamualaikum ayut...sokong tu...:)

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

A'aa sarapan pagi mmg penting utk permulaan hari kita :-)

miz ruha said... Reply To This Comment

sarapan tu penting... ^_^

QA's ~ mamapapa said... Reply To This Comment

Azam barula hari ni ...jgn skip brekfes :)

azizah :) said... Reply To This Comment

dulu masa student selalu makan nasi lemak pagi2 last masuk jamban gakk..kuikuikui tak le makan pagi sakit perot n terlalu lawas...ekeke :p

ayut said... Reply To This Comment

@azizah :) hihihi..adehhh..parah..tp skrg mcmtu jgk ke dear?

ayut said... Reply To This Comment

@Mrs Lurve hahaha..ala kak azie ni...saje je kan. :D

ayut said... Reply To This Comment

@therosputih hihihi..btul tu...jgn tlbh2x sudah.. :)

Eca Dwinky Asha said... Reply To This Comment

eca jrg nak sarapan....sbb pagi,minum air putih & bliss tu je..tpi lebihkan air putih la....bliss tu manis sangat..hukhukhuk..kalau ada kelas,dan ada telur dalam petiais,telur rebus 2biji...seharian kenyang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...