-Kawan Aku-

Surah Khafi dan Jumaat

Assalamualaikum...


[google Image]



Surah Al Kahfi.
Surah ke 18, Juzuk ke 15 di dalam Al Quran.
Mengandungi 110 ayat.

Di sini aku senaraikan sedikit kelebihan seperti yang telah disebut oleh
Rasulullah sallAllahu 'alaihi wassalam kepada sesiapa yang membaca Surah Al Khafi.


Daripada Umar berkata: Nabi SAW telah bersabda : "Sesiapa yg membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Utknya cahaya dihari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat."
 [ Hadis Riwayat Ibnu Katsir]


Daripada Abi Said Al Khudri berkata:"Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka dihamparkan utknya daripada cahaya antara dia dan bait Al Atiqa."
 [ Hadis Riwayat Ibnu Katsir]


Daripada Mandhur Ibnu Zaid, Khalid Al-Juhani dari Ibnu Al-Hussien dari bapanya daripada Ali Marfu'an:"Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat,maka dia dihindari daripada fitnah selama lapan hari,dan jika Al- Dajjal muncul,maka terhindar dia daripadanya."
 [ Hadis Riwayat Ibnu Katsir]


Tu la kaitan Surah Kahfi dan Hari Jumaat.
Banyak sebenarnya kelebihan membaca Al Quran.
Tidak kiralah sebenarnya nak membaca hari apa.Tapi ini adalah kelebihan Hari Jumaatt.
Ni sebahagian yang mempunyai kaitan dengan Hari Jumaat,Penghulu segala hari.
Jom baca Al Quran.
Salam Jumaat!
^___^


[Inspirasi artikel: Kelebihan Membaca Surah Khafi]


26 pesanan buat ayut :

cik nana said... Reply To This Comment

Alhamdulillah Jumaat penghulu sekalian hari. Jom kita gunakan jumaat dengan sebaiknya..

ummuaidan said... Reply To This Comment

bagus perkongsian ilmu ttg kelebihan surah al kahfi hari jumaat nie yut..antara nak & taknak jer amalnyer tuh

Mimie said... Reply To This Comment

perkongsian yang bagus sebab kadang2 ada yg xtau :)

Farah Waheda Wahid said... Reply To This Comment

thanks for sharing ayut... a gud one! ^_^

Ujie said... Reply To This Comment

dulu tak tau, mlm jumaat dok baca yasin. rupanya surah kahfi yg dianjurkan baca utk hari Jumaat (termasuk mlm Jumaat).

apa pun, jgn sampai tak baca menda langsung kan.

Cik Nur said... Reply To This Comment

Nice entry... :)
terima kaseh kerana mengingatkan nur.. :)

Mrs Velentine said... Reply To This Comment

Salam Jumaat...benar baca al-quran ni menenangkan hati kita

Mrs Lurve said... Reply To This Comment

bagus entry nie...baru tau

hananhadila said... Reply To This Comment

wah , nice sharing :D

Mrs Lurve said... Reply To This Comment

owhh..soklan ri2 ehhh..
kalo dlm keadaan darurat xpe, mcm anak sakit col dan msj suami xjwb..time tue boleh keluar g klinik..

Jna marcello said... Reply To This Comment

nice entryyy tp xnampak sgt ayat yg kat pix kartun tu kak ;)

Mimie said... Reply To This Comment

byk kelebihan bace surah Kahfi nih kan...

cikCT said... Reply To This Comment

thnx for sharing ayut :)

p/s: sy b2b 2013..sori lmbt reply..kalau nk join grup b2b 2013, ayut add kita..nnt kita request dkt admin ye..

selamat berkenalan :D

Remy hazza said... Reply To This Comment

thanks kerana mengingatkan.......
mekasih...

Hatimi Tahirruddin said... Reply To This Comment

terima kasih kerana perkongsian ini...

Misz Mieza said... Reply To This Comment

Terima kasih ayut sudi berkongsi.. In Shaa Allah akan cuba lebih kerap membaca Al-Quran lepas ni.. =)

Pasal jalan ke pertama kompleks tu MM tak reti lah nak guide.. Ayut tau jalan ke sogo tak? Pertama kompleks tu betul2 sebelah sogo..

miz ruha said... Reply To This Comment

nice sharing ayut... ^_^

adyna said... Reply To This Comment

btl tue.. :)

azizah :) said... Reply To This Comment

Bagus entry ni ayut..mengingatkan jijah.. InsyaAllah akan amalkan.. jumaat penghulu segala hari kan..

nik ros said... Reply To This Comment

btol.byk sgt kelebihan ayat2 Al-quran.

-meeSUPERGIRL- said... Reply To This Comment

terima kasih :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said... Reply To This Comment

tima kasih ayut kerana ingatkan akak....bagus sgt entry ayut ni

shidaR said... Reply To This Comment

nice sharing ayut :)

QasehnyaRania said... Reply To This Comment

perkongsian yang menarik.
amalkan bacaan Al-quran ni ibarat makanan harian kita.
secara tak langsung dpt tingkTkan ilmu tajwid dan bacaan.

yang penting kalau dpt memahami lagi bagus..
ciksu masih belajar

Remy hazza said... Reply To This Comment

thanks for sharing......

QA's ~ mamapapa said... Reply To This Comment

peringatan yg baik ayut..thanxs :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...