-Kawan Aku-

Wang Hantaran Perkahwinan

Assalamualaikum...



Tarikh: Bulan 10
Lokasi: Surrounding family


Memang hantaran menjadi isu.Target aku memang ++k.Not more than that(ada target beb..tak boleh blah ko ayut!).Means kalau aku buat majlis suasana ye pon memang setakat ++k ke bawah la.Aku bagitahu pasangan.En B cakap ok takde masalah.That is goods then.Cakap to my family mengenai hantaran tak payah mention dalam majlis nanti.Its between us.But orang tua punya kerenah....kena bagitahu.Bagi jelas.mmm..ok.At the last minute got perubahan between us.Everyone asking 'why u put it lower more?' Bahasa jawa la sangat aku ni kan.Dah cakap 'Its between us'.

(perbincangan mengenai majlis dengan keluarga tetap perlu ye untuk mereka tahu tahap kewangan korang)


Wang hantaran kan hadiah daripada bakal suami.Jangan membebankan bakal suami di awal mencari keberkatan Allah.Nanti korang jugak tak kawin sebab pening bakal suami nak carik duit.Kalau dia bagi lebih masa majlis tu pon antara korang berdua je tahu.Orang lain bukan tahu pon.Yang penting majlis selamat.Semua jemputan dapat makan.Agaknya kalau aku cakap  satu ratus ribu pon boleh.Orang lain bukan tahu nanti En B nak bagi berapa.hahahaha.


Untuk bakal suami tu yang bergelar lelaki diluar sana,kumpul jela duit banyak-banyak.Jangan malas dan tahu nak senang.Cakap kat bakal isteri buat simple-simple je.Hello....if u care about your future wife feeling,you will not do that ok.Please.Untuk bakal isteri,kalau terasa nak majlis yang menepati impian korang belajarlah menyimpan.Ingat,perkahwinan bukan membebankan.



Till then.
ayut






26 pesanan buat ayut :

Mrs Velentine said... Reply To This Comment

agree..hahha..nak berbahsa jawa gak,,wakakaka..

sHaRiNa eLyaNa said... Reply To This Comment

tp kebykan parents akan fikir perkhwinan byk pakai duit..n khwn hnya skali..nak beli brg skg mmg mahal2..huh

zainul zaki said... Reply To This Comment

saya suka entri ni... sama macam saya :D

miz ruha said... Reply To This Comment

duit hantaran mengikut kemampuan...

Farah Waheda Wahid said... Reply To This Comment

betol-betol...sangat setuju dengan entry ayut nih... ^_^

yang lelaki kena carik duit betol-betol dan yang perempuan pown sama kalau nak dapat perkahwinan impian memasing... x ley nak senang jer... tapi perkahwinan bukanlah membebankan... ^_^

Nieyxzha Hassan said... Reply To This Comment

Teringat ceramah ustaz azhar pasal wang hantaran.. memang sepatutnya tak perlu bebankan bakal suami..kelak kita jugak hidup dengan dia.. persiapan majlis pon already makan belanja yang besar...

azizah :) said... Reply To This Comment

hehe setuju.. sesuai la hantaran dengan kehidupan masa kini..tetapi biar la bersederhana kerana kehidupan selepas kawen la kita cari..bukan hidup dengan hutang piutang :)

Ujie said... Reply To This Comment

Kalau kat johor, wang hantaran mmg tok kadi tanya masa nikah. then akan ditulis dlm sijil nikah kita.

Yg kat atas tu..ntah mana dia amik. akak ada degree gak tp masa kawin dulu hntaran taraf spm je (kalo ikut jadual tu la)...:)

aTieYusof Family said... Reply To This Comment

Harga barangan pun dah naik, tu yg hantaran pun naik kot..hehe..
apa pun persetujuan kedua belah pihak adalah amat penting.. tak nak lah gaduh2 kan...:)

Remy hazza said... Reply To This Comment

betul tu.. perkahwinan bukan membebankan...... wang hantaran tu tak wajib tapi perlu utk mengurangkan beban pasangan.....discuss elok2 kan bagus......

Ena's Palace said... Reply To This Comment

ye betul tu..perkahwinan bukan bebanan tuk sebelah pihak jer...perlu ada give and takenye baru la ia berjalan dengan lancar...ye dak?...

Mimie said... Reply To This Comment

betul3

Hatimi Tahirruddin said... Reply To This Comment

hihihi...susah nak komen dalam hal ni...apa2 pun sy doakan yg terbaik utk ayut...

PS: wah yg dalam gambar tu siap ikut tahap pendidikan pulak wang hantaran ye...

-meeSUPERGIRL- said... Reply To This Comment

mmg . betul sgt gmbar tu .. skg neh org laki pun pandai .. nak cari pmpuan yg brkrjaya dan berilmu ..

aisya said... Reply To This Comment

Setuju tu.. hmm..

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

yg pnting ikut kmmpuan... =)

Wanieys a.k.a IbuQalief said... Reply To This Comment

seeloknya wang hantaran ni ikut kemampuan la kan..tkt nanti terbeban pulak wang hantaran tinggi

ummuaidan said... Reply To This Comment

ayut...
akak dtg nie...
hmmmm hantaran yer..kalau ikut islam wanita yg terbaik adalah yg rendah mas kawennya...cepat jodohnya..itulah jgn bebankan pasangan kita..sebab bila dah kawen nanti kalau dia sampai berhutang nak byr hantaran..kang kita jgk sama2 nanggung susah...nak masuk umah baru lagi...huhu..
yg ayut praktiskan tuh oklah pd akak..tak perlu hebohkan..itulah yg eloknya..

Nursaila Norman said... Reply To This Comment

jgn terbitkan isu wang hantaran, insyaallah life lepas kawen lebih tenang n happy..takut nnt benda baik jd sebaliknya sbb terlalu mengutamakan adat :) apa ayut ckp tu sgt btl :) akak setuju sgt :)

nik ros said... Reply To This Comment

duit hantaran ikut kemampuan.lagi elok mcm tu :)

kinara kinatara said... Reply To This Comment

stuju:)

shidaR said... Reply To This Comment

berpatutan heheee :D

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

a'aa betoi tu... kne kumpul duit awal2... tp pe2 pun mesti kne igt slps kawen sbnya lps kawen tu lg byk kita nk guna duit...

Eca Dwinky Asha said... Reply To This Comment

'si dia' perlu menabung dri sekarang.....nak suh dia masuk minang sebelum eca dftr tuk master.hahaha :P

Mrs Lurve said... Reply To This Comment

ikut kemampuan suami...kalo dia mampu bagi, kita terima lah seadanya..dan pihak suami jgk kena ada daya usaha utk capai hantran yg diminta..

mas kahwin @ mahar..berpadalah dgn diri, kerana sebaik2 wanita itu adalah yg rendah maharnya

Miss leeyana Amzar said... Reply To This Comment

"setinggi-tinggi martabat seorang wanita ialah serendah-rendah maharnya "

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...