-Kawan Aku-

Perkahwinan dalam Islam

Assalamualaikum...




 Bila tengok konsep dan hikmah berkahwin, besar maknanya.
Islam memahami fitrah manusia.
Islam mahu menjaga & memelihara seseorang manusia itu.
Islam bukan menyusahkan.
tapi
Islam jualah yang memudahkan.


Mahukan belaian & kasih sayang?
Islam mengajar - Berkahwinlah

Mahu belajar erti tanggungjawab?
Islam mengajar - Berkahwinlah

Mahu belajar fitrah kehidupan?
Islam mengajar -  Berkahwinlah



Dalam Islam
Perkahwinan bukan hanya menghadapi keindahan semata
tapi
Perkahwinanlah mengajar erti kehidupan
Kehidupan 2 insan
Kehidupan 2 keluarga
Kehidupan 1 masyarakat.






23 pesanan buat ayut :

Remy hazza said... Reply To This Comment

thanks for sharing........

Farah Waheda Wahid said... Reply To This Comment

memahami konsep perkahwinan tu adalah sesuatu yang sangat penting dan kefahaman itulah untuk solid foundation kita sebenarnya...

CikZaniff said... Reply To This Comment

thanks utk info..:)

Nieyxzha Hassan said... Reply To This Comment

Hmm..kalau dah sedia untuk pikul tanggung jawab..elokla berkahwin..baik lelaki mahupun perempuan..jangan pikir hal yang seronok je..sebab ramai tak faham makne sebenar perkahwinan..itu yang menjadi punca banyak perceraian..

Farisha Lyssa Farish said... Reply To This Comment

farisha setuju sgt dgn konsep perkahwinan ni :) tambah2 tak lame lagi nk kawin dah..huhu

nur anis said... Reply To This Comment

bila turn saya ni..huhu

cik nana said... Reply To This Comment

nak kawin cepat2. nak kawinnnnn nak kawinnnnnnnn. huhu

Cik Nur said... Reply To This Comment

terima kaseh sudi berkongsi..
bila berkhwin kita akan dapat belajar seribu macam cabaran..!

intan akma said... Reply To This Comment

thanks for sharing.salam kenal datang dari blog farah bubblynotes.

Nursaila Norman said... Reply To This Comment

ya allah,tenang dan lembutnya hati bila baca entry ni ayut :))

Mrs Velentine said... Reply To This Comment

setuju perkahwinan bukan hanya anatar individu tp dengan org yg berkaitan dgn mereka

Sue-Rya Qistina said... Reply To This Comment

that so true.
dalam perkahwinan ada pasang surutnya juga, bkn semuanya manis je.
pasti akan tercalit kepahitan itu.
sbb itu ada yg berkata, perkahwinan umpama percaturan, umpama pelayaran.
kitalah yg bakal melayari alam bahtera itu :)

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

thnx.. brmkna =)

caliph shuriken said... Reply To This Comment

noted.. nice sharing ^^

Dunia Wilma said... Reply To This Comment

Nice sharing ^_^

Hatimi Tahirruddin said... Reply To This Comment

perkongsian menarik...byk hikmah perkahwinan sebenarnya...tapi apa2 pun teserah pada jodoh dan ketentuan ilahi..

azizah :) said... Reply To This Comment

konsep perkahwinan macam ni harus paham.. sebab tu adanya kursus perkahwinan supaya pasangan itu dapat menjalankan tanggungjawab sebaik2nya..

nik ros said... Reply To This Comment

setuju. nikah ni bukan libatkan 2 org jea. tapi seluruh ahli keluarga

Aishah Jahirah said... Reply To This Comment

so kahwin la....eh tetiba je..heheh.ye la perkahwinan satu ikatan yg suci,banyak hikmahnya.

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

thanks 4 sharing ayut :-)

Wanieys a.k.a IbuQalief said... Reply To This Comment

nice sharing ayut :-)

shidaR said... Reply To This Comment

nice sharing ayut :)

Eca Dwinky Asha said... Reply To This Comment

4thn lagi.tlg take noted :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...