-Kawan Aku-

Tanda Berhenti dalam Al-Quran

Assalamualaikum...


Hari ini Jumaat dah.Seminggu dah berlalu untuk pertengahan bulan March 2013.
Esok boleh cuti hujung minggu dah!
Siapa yang kerja half day...Selamat Bekerja lagi untuk esok ^^

Harini pagi-pagi (pagi ker?) jom belajar dan refresh semula ilmu tajwid.hihihi.^^
Tanda waqaf ataupon mudah dikenali sebagai tanda berhenti adalah penting dalam pembacaan.
Kalau baca Al-Quran tak berhenti sesak nafas jawab yer ^^
Dalam pembacaan juga kita tidak boleh sesuka hati berhenti di mana-mana.
Berhenti dan mengambil nafas sewaktu pembacaan Al-Quran penting kerana nak menggelakkan daripada maksud yang dibaca berubah atau tidak tepat.
Itulah pentingnya tahu tempat berhenti di dalam Al-Quran.


Tanda-tanda berhenti yang terdapat di dalam Al-Quran.

Lebih baik kalau kita ada tafsir Al-Quran.
Sebabnya kita boleh tahu makna pembacaan dan melihat makna ayat sebelum kita berhenti.
Tapi berhenti ni pon ada banyak lagi ilmunya.
Untuk lebih kefahaman jom kita belajar tajwid dengan Ustaz/Ustazah yer ^^
Ilmu Tajwid ni luas... ^^

Teringat pulak arwah mak pesan:
Jangan berhenti tengah ayat,berdosa. ^^
Sebenarnya takut makna ye jadi lain.

28 pesanan buat ayut :

Mrs Velentine said... Reply To This Comment

bab ni dulu masa sekolah agama selalu kena rotan..huhu..selalu salah..

Isabel Diaz said... Reply To This Comment

Saya selalu lupa tanda2 macam nie, Confuse sebenarnya. Last2 berhenti bila surah tu habis jer.. Hihi..

Knor said... Reply To This Comment

alhamdulillah.

n3 yg sgt bermanfaat di pg jumaat ini.

Nursaila Norman said... Reply To This Comment

Tenkiu ayut sbb kongsi ilmu mcm ni :))

AyueJean AJ said... Reply To This Comment

Nice sharing.... =D

Mayang ABDUL RAZAK said... Reply To This Comment

wah tq ustazah ayut.. hehehe sebenarnya mmg dok tengah mendalami cara bacaan yg betul.. ramai org tak tau terutama tang sin atau lebih dikenali dengan saktah tu.. berenti seketika dgn satu nafas.. x leh amik nafas lain...

Farah Waheda Wahid said... Reply To This Comment

suka baca entri ni...thanks for sharing... ^_^

Deqla manjew said... Reply To This Comment

nice sharing... jgn ingat baca Al-Quran ni main baca je kan..

Sue-Rya Qistina said... Reply To This Comment

thanks for the info ayut. kdg2 kita x perasan ttg ni kan. sbb tu gunanya Al-Quran terjemahan, supaya kita tau maknanya.

kalau boleh, kita kena ada Al-Quran terjemahan. tafsiran tu adalah tafsir dari lain-lain org yg mengikut pendapat dia sendiri. kalau terjemahan, maknanya directly from bahasa Arab tu sendiri.

azizah :) said... Reply To This Comment

tq sharing ayut... salam jumaat..

aisya said... Reply To This Comment

utk perkongsian.. thanks cik ayut.. :)

Cik Nur™ said... Reply To This Comment

bila dah tahu lepas ni kena hati2lahkan....

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

bgus info ni ayut.. pasni entry hukum tjwid..

mngimbs zaman belajar =)

Hanif Idrus said... Reply To This Comment

Ilmu perkongsian yg baik..

Hatimi Tahirruddin said... Reply To This Comment

perkongsian yg menarik...:)

nik ros said... Reply To This Comment

btol.setiap org perlu ada tafsir Al-Quran.lagi senang

❤Kamsiah❤ said... Reply To This Comment

salam sis
teringat masa ngaji quran dgn arwah mak dulu
tgh2 baca,ayam berketak dibawah rumah..yalah ayam bertina bertelur sebiji riuhnya sekampung
akak terus cakap..ayam dah bertelur

panggg...kena sedas rotan kat emak..hehe

Cinta Misteri said... Reply To This Comment

thanks sharing. ya, sekarang ni ada tafsir lbh mudah.

klau dulu mengaji dgn bonda, bila salah, lantai kena sebat, tapi itu yg akn buatkn kita ingat.

QA's ~ mamapapa said... Reply To This Comment

terima kasih,ayut..perkongsian yg sgt baik ni :)

pha is said... Reply To This Comment

nak baca quran, kena ada ilmu. nk ada ilmu, kena belajar. hehhe..

nice share..

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

ayut tau x, kak ina bc tajuk ni, dia tulis macam janda... baca lg sekali baru tau, tanda upenye... hihii

نورعيم said... Reply To This Comment

pesanan yg bagus kak! :)

Shida Radzuan said... Reply To This Comment

nice sharing dear :)

ummuaidan said... Reply To This Comment

Kalau kita paham maksud lagi senang nak paham tttg tpt2 brenti nie..kdg ayat mcm jadi tergantung kalau salah brenti...

Remy hazza said... Reply To This Comment

thanks for ilmu..... memula baca tajuk..remy dah salah baca...... ampun.....huruf t tu jadi J

QA's ~ mamapapa said... Reply To This Comment

Prkongsian yg baik ayut:)

Wanieys a.k.a IbuQalief said... Reply To This Comment

tenkiu ayut sudi berkongsi

Anonymous said... Reply To This Comment

kanapa gambar x menutup aurat.xkan x tahu hukum menutup aurat itu wajib.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...