-Kawan Aku-

Perlukah sekufu dalam sebuah perkahwinan?

Assalamualaikum...


Pengertian sekufu:

Dari segi bahasa: sama atau setaraf
Dari segi Istilah: aspek yang ketiadaannya akan mencacatkan kedua mempelai.
(INFO : SINI)

Sebenarnya perlu ke tak?
Pada pendapat aku benda ni terletak pada pasangan tersebut.Kalau betul dia yakin why not kan?Tapi kita tidak boleh nafikan bahawasanya tiada ibubapa mahupun ahli keluarga mahu anak/saudara rapat mereka dalam kesusahan/dipergunakan.Kadang-kadang demi menjaga hati pihak lain,kita berkorban kerana permasalahan ini.Adakah perlu?Jika tidak bagaimana?

Korang ada pendapat?
Hidup ini kadang-kadang dugaannya tidak terduga.Lebih-lebih lagi melibatkan keluarga dan orang terdekat sangat payah kan?
Ni aku jumpe perbincangan kat Semanis Kurma.Ada orang share.
Pinjam info yer Sis Aleasara.

Lelaki perlu ada 3 RAS:

1-->beRAS :lebih kepada keperluan untuk makanan
2-->keRAS: lebih kepada tangungjawab seorang suami dalam keluarga
3-->waRAS: pemikiran seorang lelaki yang bergelar suami perlu bijak hadapi segla masalah
 
 
Ustazah Siti Nor Bahyah & Ustaz Wan Akashah memberikan tips dari perkataan H.A.R.M.O.N.I : 

H-->Hormat antara satu sama lain
A-->Ambil berat tentang nafkah
R-->Ramah mesra dengan pasangan
M-->Makan bersama ada keberkatan
O-->Ok selalu jangan K.O
N-->Nikmat bila ada suami/isteri,anak2
I-->Istiqamah dalam kasih sayang,dalam melakukan ibadat & amal kebaikan
 
Sama-sama kita fikirkan dan mencari keharmonian dunia dan akhirat.
 
amin.


p/s:aku kena pegi seminar arini.esok baru balas jejak yer semua..maaf kalau lambat berkunjung ^_^


24 pesanan buat ayut :

Kesuma Angsana said... Reply To This Comment

tq kongsi ilmu ye!

ummuaidan said... Reply To This Comment

Yut..yg akak pernah baca sekufu yg betul adalah dari segi pengetahuan agama..bukan sekufu dari segi kaum mahpun pangkat, itu sekufu pd mata masyarakat...bukan apa takut bila tak sekufu dari segi harta lak..byk gaduh2..entahlah..

s h a said... Reply To This Comment

Ayut...nice info.pada sha sekufu ni ade pro and con dia.terpulang pada individu.kalo wujud harmoni tu dah okay. memang orang sekarang byk yg amek kesempatan,in that case sekufu tu penting untuk elakkan benda x elok in future.

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

tq berkngsi ayut info ini.

PinkUmmi said... Reply To This Comment

memg kdg2 dlm perkahwinan perlu ada sekufu...tp bergantung kpd individu la kan...xkisahlah kalo suami taraf die lbih rendah drp isteri ke apa jnji suami tahu peranan die sbgai suami dan cara nak kendalikan rumahtangga...betul tak???

Mayang ABDUL RAZAK said... Reply To This Comment

oo thanks for the info

miz ruha said... Reply To This Comment

sebaiknya cari yang sekufu..
takut timbul masalah di kemudian hari.. ^_^

F.A.R.A.H.W.A.H.E.D.A said... Reply To This Comment

komunikasi dan persefahaman tu penting dalam sesebuah rumahtangga...dan jangan lupa tanggungjawab masing2...seperti yang ayut published dalam entri nih.. ^_^

cinda said... Reply To This Comment

salam perkenalan...thanks sebab folow..already folow back

Dunia Wilma said... Reply To This Comment

Nice sharing...
Sekufu atau tidak itu semuanya terletak pada pasangan dan kedua ibu bapa mereka...
Paling penting, adalah kepercayaan...
Kepercayaan bahawa pasangan itu tidak mempergunakan mereka...
Betul tidak :-)

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

thanks untuk perkongsian ni ayut :-)

Nor Zilla Sensei said... Reply To This Comment

thanks info..
ok balik seminar cepat.ahaha

Zura@Iwan said... Reply To This Comment

thanks sharing dear...

syakirah izwanie said... Reply To This Comment

Saya masih tk faham maksud sekufu -,- Hehehe. Lama dah tk dtg sini.

caliph shuriken said... Reply To This Comment

kawen ni ibarat tarik rambut dlm tepung.. perlu pikir byk kali sblom buat keputusan kn, huh...

ayut said... Reply To This Comment

@ummuaidan mksd ketiadaan dr segi bahasa tu tidak hanya terletak pada harta dan kedudukan mmg yer...mmg dr segi agama pon kak nor.kena setaraf..tp bnda tu blh di ajar pelan2x. :)

azizah :) said... Reply To This Comment

wah.. bagus info ni ayut..

memang sekufu...hehehe :)

ayut said... Reply To This Comment

@Dunia Wilma boleh ckp kat sini..bile hadapi bnda mcmni hanya pasangan tu mampu buktikan..btul nak,buktikan ^^

Remy hazza said... Reply To This Comment

kena ada saling memahami.....
thanks for sharing.....

Wanieys a.k.a IbuQalief said... Reply To This Comment

nice info ayut :)

shidaR said... Reply To This Comment

lepas ni kena amalkn selalu HARMONI :)
thanks ayut nice entri :)

Anonymous said... Reply To This Comment

post la tarikh kwen..kedekut..

ayut said... Reply To This Comment

@PinkUmmi btul...bila jd tidak sekufu...mmg peranan suami sgt besar :)

Raimi Syazwan ♌¹³ said... Reply To This Comment

Info dan maklumat menarik..
Trimas..
~ Raimi Syazwan | ♌¹³ Pseudosupra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...