-Kawan Aku-

Kedudukan dalam Solat berjemaah


Assalamualaikum...

Entry kuar lambat.huh!
again tak produktif la..hihihi.

Nak taip entry idea ilang jap tadi.Pastu saje taip kat google kedudukan wanita........pastu google sambung sendiri kedudukan wanita dalam solat.Ha....terus idea datang.
Jom kita tengok kedudukan imam,makmum lelaki dan makmum wanita bila melakukan solat berjemaah.
Kadang-kadang kita terlupa kan?Jom ingat sesame balik.
Yang pasti kanan itu lebih afdal.Nak rapatkan saf pon pergilah ke kanan.


Kedudukan kanak-kanak memang kat belakang.Tapi kebiasaan nampak ada jugak mak/kakak yang suruh budak kecik duduk sebelah dia.mmmm..
Susun betul-betul nya.
:)


Ni untuk seorang imam dan seorang makmum (lelaki).
Sebaiknya boleh dilakukan sejajar/sebaris dengan Imam. [SINI]
kalau dua-dua perempuan?
Same kah? 

Kedudukan ni bila seorang imam dan 2 orang makmum (lelaki)
Kalau semua perempuan?Sama ker Tak?



Ni biasanya suami isteri..heee~ 
:)


Ni kalau adik beradik.
Kebiasaannya la.Makmum yang sikit-sikit kan biasa buat dengan family.
kan3x?
Pernah dengar tak kedudukan perempuan sebelah kiri tu?
Kat SINI ada soal jawab dan SINI keterangan.

Nape banyak sangat aku tanya pasal perempuan macamna kat atas tu sebabnya aku perempuan.
Nak tahu kedudukan yang betul2x.
Ganjaran berjemaah kan besar.Kalau buat biar elok2x buatnya.
Tapi mendatangi masjid dan solat berjemaah sangat dituntut bagi lelaki dan sebaliknya bagi wanita.
:)

Selamat beramal!




Sumber gambar: Syahirul.com
Lebih perbincangan: SINI , SINI


#kunjungan balik akan dilakukan dengan perlahan-lahan.
harap bersabar yer..hihihi :p
jap lagi ayut datang yer! 


21 pesanan buat ayut :

Mrs Velentine said... Reply To This Comment

nice entry ayut,.,,mmg berguna..

Wana Owen said... Reply To This Comment

bagus entry ni.siap ada penerangan bergambar lagi.saya pun kdg-kdg selalu konfius kedudukan nya macam mana kalo g surau.=)

ros_reeza said... Reply To This Comment

Bagus ni Ayut :)

azizah :) said... Reply To This Comment

Wah bagus info ni..jijah baru tahu dan belajar...tq ayut.

ummuaidan said... Reply To This Comment

Yut..bagus maklumat nie ...patut2 imaam kat tiap masji ingatkan selalu kpd makmun akan susunan terutama budak2 kan..jgn ikut suka ati jer..

Zura@Iwan said... Reply To This Comment

thks sharing ayut..:)

Misz Mieza said... Reply To This Comment

Owh, kalau isteri betul2 kat belakang imam ea? MM selalu duk belakang tapi sebelah kiri.. Huhu.. Salah la tu ye? Adeh..

Ujie said... Reply To This Comment

benda ni kalo tak praktik mmg boleh lupa.

nice sharing!

cci said... Reply To This Comment

info yg terbaik.. ^_^

caliph shuriken said... Reply To This Comment

nice sharing.. pnah view pic & info cmni kt fb ^^

MAY said... Reply To This Comment

share ilmu yg bagus..=)

nur anis said... Reply To This Comment

rindu berjemaah dengan kawan-kawan masa asrama dulu....

Noraim said... Reply To This Comment

comel je gmbr2 tu berwarna. blh menarik minat org utk baca :)

ayut said... Reply To This Comment

@Misz Mieza solat akak masih sah.tp sebeknya kedudukan tu mmg btul2 belakang suami.ada tulis kat link2 yg ayut letak tu :)

ayut said... Reply To This Comment

@Wana Owen sbnr ye byk jgk permasalahan utk solat berjemaah ni..kena byk lg perbincangan :)

Mrs Lurve said... Reply To This Comment

akak pun sama dgn misz mieza tue jgk, tgk dlm buku Dr Ismail Kamus mcm tue kedudukannya..mcm ne tue ayut?

ayut said... Reply To This Comment

@Mrs Lurve sblm ni tak tahu..ni dh tahu tukar ea kak.ikut pmbacaan ayut..solat tu ttp sah..cume kedudukan jer.sebaiknya blkg ye kak Azie..utk lbh lanjut akak taye asben.nnt leh dia describe lbh :)

shidaR said... Reply To This Comment

nice sharing...ayut :)

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

perkongsian yg bagus.. akak pun sblm ni xtau gak.. lps tu g beli buku nak study.. hihii

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

perkongsian yg bagus.. akak pun sblm ni xtau gak.. lps tu g beli buku nak study.. hihii

Anonymous said... Reply To This Comment

terima kasih. sangat2 membantu saya yang kealpaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...