-Kawan Aku-

Kaitan Chemical Dalam Hidup

Assalamualaikum...

Hidup perlukan makanan selain oksigen.Makanan memerlukan pokok/sumber untuk terhasil.Untuk memastikan pokok/sumber itu ada,kite perlukan.........??Jawab sendirik..(but I know,everything is starting from kekuasaan Allah)Adehh..Jap lagi pon korang akan amek chemical lagi tau.Korang tau tak korang selalu je amek chemical dalam hidup seharian ni????Ha....percayalah wahai rakan-rakan sekalian(dah macam pengacara kanak-kanak dlm tv..hahaha).Setiap hari tetap ada je chemical yang korang akan amek.Benda ni la yang aku pergi aritu untuk seminar.'Towards increase Awareness and Better Compliance'.Ala yang selase lpas baru ni yang ala-ala budget bizi benor sampai kuarkan entry dalam stok draft.hihihi..


Sebenarnya,bukanlah nak takutkan or apa.Cuma to make we as consumer aware about what we take,what we eat,what we wear,and anythingla dalam seharian korang punye life.OK.Benda ni aku terlibat indirectly because i work in Pesticide field (chemical la tu kan??)So,every food that you eat everyday actually contains  minimum 0.00001% of chemical (banyak je 0 depan tu..ok lg apa :) ).Because what.....

Pertama
Setiap kali nak tanam crops,korang(korang ke??)akan tabur baja bukan???Tanah menyerap baja itu dan kemudian ye pokok hidup dengan mendapat makanan dan air melalui akar(mcm blaja sains darjah 6  -_-").Akar kan idup dalam tanah.Baja menambah nutrient pada tanah.Akar amekla nutrient tu.Sebab tu pokok tu gemoookkk je idup.
tengok..memang aku skali gemookkk mkn chemical :)
Kedua
Setiap kali farmers nak pastikan tanaman dyorang in good quality,confirm punye dyorang akan sembur pesticide.Ha..another chemical right??Mana ada orang time carik sayur or buah or apa-apa jela nak yang ada lubang dah.tak mau dah yang ada itam-itam sikit.Kita fikir semua ye kalau macam tu dah tak elok.Betulkan???
Ketiga
Korangkan kalau makan kejap je abis kan??Cube bayangkan tu sorang.Bagi memastikan makanan mencukupi untuk masuk ke mulut-mulut dyorang ni kenala buat sesuatu.Betul tak??Apa cukup kalau makan buah sebijik.(hahahaha..thats' me ok!)So,kat sini akan wujudlah 'baja mempercepatkan kematangan pokok/buah'.Ha..chemical lagi dah tu.
Keempat
Lagi..korang kan nak yang cantik je kalau membeli.Pastu nk jimat jugak kan??(again...its me!-_-")Supermarket plak nak untung.So,crops semua tu nak la kena pastikan tahan lama.Wujud lagi 'ubat tahan rosak sayur/buah'.Macam-macam ubat pokok dapat korang tau x??hahaha :p


mcm bnda ni.chemical semata..kalau dah terhidang
msuk je trus mulut :p

Banyakla lg sebenarnya.So,actually we as retailers of pesticide/fertilizer got regulations to follow.Banyak sangat regulation ok.Korang pon akan pening.Purple book la.Orange Bookla.GHS la.Registration rules la.Macam-macam lagi la ye.Banyak jugak pengisisan dalam seminar ni.Tapi aku kongsi sini sebagai seorang pengguna la bukan sebagai seorang penjual racun ea. Tapi paling tak tahan ada speakers dari National Authority for Chemical Weapons Convention,Y Bhg Datuk Hamidon Ali.Conclusion dari apa yang aku paham beliau cakap,'kalau make wrong formulation for chemical,you can use it as good weapon'.Amek kau..but seriously it's true,friends!


BTW, sebenarnya Malaysia ada je badan yang check percentage of chemicals every crops to be selling.Kementerian Kesihatan tu ada je regulation kaitan antara pesticide and makanan.DOSH tu ha..berlambak je dia punye regulation or law yang kena follow untuk bukak kilang pesticide ni.Malaysia ni bagus sebenarnya.But,paham-paham jela.Crops in Malaysia terhasil bukan setakat 1 bakul ok.Then enforcement to be done not as easy as u think/said.Please understand.(Jangan salahkan saya kerana terlibat dalam industri ini.Tidakkkk!bukan salah saya buat racun.hahaha :p )

saya tak bersalah ok..! :)

As conclusion, we consumer must be aware for all those things.Cara-cara pencegahan bagi mengurangkan pengambilan chemical kita setiap hari ye.Setiap makanan yang masuk mulut kita ni semua chemical.But,jangan cakap kalau makan sayur cikit,esok dah nazak.Korang ni...melampau la tu.What speakers in the seminar said,kita kalau nak mati sebab makan sayur,you kena amek thousands kilo of vegetables per day la kalau gitu.hihihi.Understand??? :)

Lifestyle must be good.Exercise and jaga pemakanan seharian ok!
Be good,u will feel good (eh btulkan ayat aku ni -_-") lets speak better English!! Oh My English! jom kita belajar..! :)


Finally..!
apa ayut dapat,ayut share ilmunya :)

“…Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan taqwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan permusuhan. Bertaqwalah kamu kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya”
 (Surah Al-Ma’idah: 2)

I concern.. I care.. then I share..





Mekaseh..!


2 pesanan buat ayut :

azizah :) said... Reply To This Comment

yup betul gak tu..baru sedar yg selalu kita makan tu mengandungi chemical kan.. hohoho

ayut said... Reply To This Comment

hohoho...tu la pasal ye -_-" tp jgn mkn sayur berkilo-kilo dh la.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...