-Kawan Aku-

Part 2-Lesen P aku..!!


Assalamualaikum.....


Akhirnya..setelah agak lame berhutang dengan sekalian readers.Macam la ramai pembaca blog ni.Adehh -_-" takpelah..hope 1 hari nanti jadilah ramai kan??Tak gitu?? :) Okla.Terus masuk kelas,meh kite belajar,macam mane nak amek lesen.Ni based on pengalaman diri yang tak seberapa nak reti bawak kete ni ye!Secara ringkas ye korang semua boleh refer mind map bawah ni.Selebihnya aku terang cikit-cikit ye.

contoh yer!


Pembayaran
Kebiasaannya,setiap tempat tidak akan mengenakan pembayaran full.Bayaran beransur pasti akan dikenakan.Based on pengalaman aku,1st payment je dyorang mintak.Selebihnya tu kalau dh lepas ujian nak dapatkan L baru bayar.Pastu lagi satu bayaran bila korang betul-betul dah lepas JPJ nak buat lesen P.Tapi kalau kat sini,korang tak nak teruskan amek lesen P boleh je.Bayar sampai amek lesen L je.Dyorang tak main desak-desak suruh bayar pon.Bayaran selain daripada tu akan dikenakan jika korang FAIL dalam mane-mane ujian (jangan gagal ye..sayang duit) Best jugak SDC ni..! :)

Kelas
Base on mind map tu,aku kena pergi ke kelas yang sepanjang sehari tu.Kelas tu di panggil KPP kelas.Buku teks yer gambar bawah tu.Dalam 1 hari korang kena khatamkan buku tu.Nasibla sape yang tetido tu ye.Normally cekgu-cekgu yang handle kelas ni kompem pandai buat lawak punye.So,jangan risau ok!
Lepas tu,ada lagi satu kelas maintanance or praktikal sebelum dyorang bagi lesen L.Time ni,korang 1st time la bawak motor dan kete kat situ.Kalau tempat lain,yang ni tak tahu la ada ke tak.
jawab semua soalan dalam ni kompem lepas
khatamkan jugak buku ni yer!
Ujian
Ha..Benda ni senang je ok!hahaha.Ok.Untuk Ujian komputer,korang buat je 500 soalan dalam buku atas tu.Kompem korang lepas.Kat SDC ni markah lepas 42/50.AKu dapat....45/50.Ok la tu kan?? :p  Lagi satu ialah Ujian JPJ.Yang ni pandai-pandai ea.Korang kan dah datang latihan,pasti boleh punye.Untuk motor dan kete kat cini kena lepas 16/20 then syarat untuk motor:
                                  -Tidak jatuh
                                  -Tidak langgar benteng/kon
                                  -Meniti atas titi lebih 7saat
Latihan
Tang benda ni aku datang untuk kete 10jam tepat-tepat.hahaha.Tak confident nak awalkan.Kat tempat lain aku tak sure berapa jam.Tapi aku rase lebih kurang je.Untuk motor pulak,ikut suka la nak datang berape jam ok!Time latihan ni,buat betul-betul.Sebab korang pergi ni berbayar tau.Korang tak paham,direct je taye cekgu korang tu.Borak-borak je dengan cekgu tu.Ape nak dikesah..
Aku rase cukup dah panjang kelas aku arini.Kang terang semua cini,tak laku pengusaha kelas memandu kat luar tu.hahaha.Motifff sgt!!Mesti penat nak bace kan?Tak kisahla..
I concerned..I care..then I share.
All the best kepada sesiapa yang nak amik lesen ye! :)




Pukul 5..!!Jom balik kite merempittt!!hahahaha :p



Mekaseh..!

4 pesanan buat ayut :

azizah :) said... Reply To This Comment

teringat dulu asyiik jatuh je bila meniti titi tu sampai 1 tahap kecik kan badan..boleh sedaya yg boleh.. haha

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

dulu akak time waktu latihan tu.. xkurang gak jamtu.. cukup2 je.. hehheh

ayut said... Reply To This Comment

@azizah :) tu la kan..ayut pon mase 1st time nek jatuh kot..kena gelak pastinya! :p

ayut said... Reply To This Comment

@IntaNBerliaN hihihihi..kenangan membuatkn kite tersenyum.di atas titi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...