-Kawan Aku-

Biskut berlapis Cream Cheese Badam

Assalamualaikum...


Kawan-kawan, aku ada resepi untuk buat pencuci mulut yang paling mudah!!! ^^
Serius aku dah lama sungguh tak mencuba masak memasak kat dapur.Sejak balik Johor ni aku memang ke dapur masak ala kadar je.Kira untung la kalau aku ada buat ayam lemak cili padi tu.Kalau tak,memang ikan goreng jela.hihihi ^^

Okla.Tak mahu membebel panjang,aku share la ea resepi untuk biskut Cream Cheese Badam aku ni.Gambar bawah ni barang-barang aku nak buat Biskut Cream Cheese Badam.Tapi patutnya kena ada Full Cream Milk.Aku boleh pulak terlupa beli.Start daripada tu,aku dah mula buat Biskut Cream Cheese Badam aku ni ala versi Ayut Sdn Bhd.hahahaha :p Sebenarnya biskut tu pon asalnya Hup Seng Cracker Delux.Aku cari-cari kat Pasaraya Wellward Parit Raja tu takde.Memang aku rembat biskut cracker yang aku suka tu jela.^^



Langkah-langkah membuat:

(A)
1. Pukul cream cheese sehingga kembang dengan hand mixer. *Hand mixer aku dah rosak pulak time tu sebenanarnya.Aku guna Blender ok!*
2. Masukkan 1/2 tin susu pekat Marigold (kalau tak minat manis,tak payah letak banyak) *Aku masukkan siap-siap dalam blender sikit,lepas tu lagi sikit masuk bila dah kembang*
3. Masukkan sedikit susu full cream dan pukul semula hingga sebati. *Oleh kerana lupa beli,aku guna santan ok!Jangan banyak.1 sudu pon cukup dah sebab nak bagi lemak je*

(B)
1. Ambil biskut,celupkan ke dalam susu full cream dan susun dalam bekas. *Susu full cream takde aku celupkan dalam milo*
2. Siap susun satu lapis,letak bahan bancuhan (A) atas susunan biskut yang telah disusun.
3. Ulang langkah 1 dan 2.Sementara tu, bila dah sampai separuh lapisan,taburkan hirisan badam di atas bahan bancuhan (A) sebelum disusun semula biskut di atasnya.
4. Di akhir lapisan letakkan lebihan bahan bancuhan (A) kesemuanya. *Aku tak mahu ambil risiko takut muak,aku letak nipis je ^^ *
5. Masukkan dalam peti sejuk bila dah siap buat susunan pyramid korang ^^ 


Beginilah rupa bentuk Biskut berlapis Cream Cheese Badam.Aku dah banyak midified resepi ni sebab last minute baru perasan banyak benda takde dan ada yang aku saje nak tambah.Mungkin korang pon boleh rombak resepi ni ikut citarasa korang jugak ^^
Waktu sejuk memang sedap makan.Meletop lah!I like.Nanti nak buat lagi bila ada masa sebab sangat senang ^^

Puasa-puasa entry makan-makan la pulak.Sebenarnya nak share resepi untuk nanti bolehlah try buat berbuka puasa.Aku pon buat untuk makan lepas berbuka.Sedap!
Selamat Mencuba yer^^



Resepi asal: Nurul Yui. [Nak lebih faham bolehlah check it out there!]






20 pesanan buat ayut :

cik nana said... Reply To This Comment

yeayy same haritu kite pun ada try buat jugak. maklum la macam tgh in pulak buat cheesekut ni kan. hihi. kretip ayut celup dlm milo. kte lepasni mcm terpikir nak pakai bskut oreo pun cambest je. kan?kan? hihi

Cik Nur™ said... Reply To This Comment

alahai...sedapnya nampak..
tapi nak membuat tu malas...
huhuh


ayut la tolong buatkan boleh..?
heheeh

aisya said... Reply To This Comment

nasib baik baca malam2.. haha

psstt.. nanti boleh bg alamat? hehe.. nk pos so-called kad raya buat cik ayut.. hiks.

Isabel Diaz said... Reply To This Comment

Nice sharing sis

ros_reeza said... Reply To This Comment

wah.. nampak sedap.. haru scuba ni.. thanx Ayut :)

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

lg best ada yg lapis dgn nestum n milo..nanti try yaa..hihih.

cik azLyzah⊙.☉ said... Reply To This Comment

erk....nampak mcm sedap jea...sonang lagi tu nak buat..kene try neee..

ummuaidan said... Reply To This Comment

mesti sedap cream cheese biskut nie kan yut..akak tahan liur sajerlah,.takleh nak verangan..tunggu sebulan lagi..:)

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said... Reply To This Comment

ada entry terima kasih dari saya.. jom..

http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com/2013/07/jom-blogwalking.html

Mira Adzlia said... Reply To This Comment

meh anta cni ckit..eh..puasa la..hehe

Mimi Azirah said... Reply To This Comment

bak mai skit ayut

dear xila said... Reply To This Comment

semua orang giler ciskuttt!! huhu nak try lah

^^eKaTiKaH^^ said... Reply To This Comment

kene cuba ni. nampak senang. hihi

Rose Azadir said... Reply To This Comment

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

Mrs Velentine said... Reply To This Comment

sedapnya

Deqla Manjew said... Reply To This Comment

nak try buat jugak.. tp entah la bila.. haha..

azizah :) said... Reply To This Comment

bestnyaaa.. pandai ayut buat..jijah ni malasss..huhuhu

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

lenkali leh try ni tp lps raya la. hihii

Kesuma Angsana said... Reply To This Comment

Best tu lg lg kalau kita buat sendiri kan

Hatimi Tahirruddin said... Reply To This Comment

wah mmg menarik bila tgk biskut yg dah siap bersusun tu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...