-Kawan Aku-

Salam Ramadhan: Bacaan dan Selawat dalam solat terawih

Assalamualaikum...

Alhamdulillah.Ramadhan ke 7 sudah..Sebenarnya mencari untuk diri sendiri.Sebab baca dan sebut tapi tertanya-tanya apa maksud ye ni.Certain part memang tahu lah.

"Cucurilah rahmat ke atas junjungan besar kami Muhammad S.A.W"

pastu

Lailahaillah
"Tiada Tuhan selain Allah"

Tapi yang selebihnya?Yang panjang-panjang tu?Lupa sudah.Arab dah la out time dulu-dulu belajar -_-" Biasa terawih buat 2 rakaat bagi salam pastu sambung 2 rakaat lagi pastu salam.Sebelum memulakan Terawih mesti Imam akan menyeru dengan bacaan tertentu dan kita akan menyambut dengan bacaan tertentu jugak.Betul kan?Seterusnya,lepas abis setiap 2 rakaat bilal akan ada baca selawat pastu kita pon sambut.Cukup 4 rakaat baca selawat kita sambut pastu imam baca doa.[info lanjut: Solat Terawih] Ha...Bacaan dan selawat tu la yang aku sendiri tak ingat maknanya.Cari-cari jumpa :)








Apa lagi print out pasni tampal dan ingat!
Salam Ramadhan buat semua
:)

disamping cari makna boleh betulkan sekali bacaan ye

[sumber asal: Shafiqolbu]


19 pesanan buat ayut :

azizah :) said... Reply To This Comment

bagusnya info ni ayut...

NOOR FATIN said... Reply To This Comment

perkongsian yang baik untuk pembaca. terima kasih ;)

selamat berpuasa ya!

Fariz Reza [FR] said... Reply To This Comment

Assalamualaikum (^_^) datang follow blog ni. Follower yang ke- 170.

Nanti jikalau ade kelapangan , awak tinggalkan jejak link blog awak di sini ya Exchange link

nanti saya dapat Blogwalking awak selalu (^_^)

Hope dapat jadi rakan yang sejati dalam blogger ni ya , kita gunakan peluang ini sebaiknya untuk mengeratkan lagi hubungan antara 2 blogger (^^_)
Salam perkenalan ; ) sekali lagi dari Fariz Reza .

From: Fariz Reza [Dot] Com

shida'R said... Reply To This Comment

nice sharing dear :)

Edy Fee said... Reply To This Comment

perkongsian yang sangat bagus

჌ cik faye ჌ said... Reply To This Comment

bacaan selawat ni mmg ikut-ikut je kalau pergi tarawih, main bedal. bagus gak, blh save simpan dlm pc.

ummuaidan said... Reply To This Comment

Yut,kalau kita buat tarawih sendiri..tak payah baca la kan..sahut menyahut kan..teruskan buat kalau 8, buat 8, 16 buat 16 kan...akak pun tak ingat yut camaner bacaannyer..cuma ingat sallalah..wassalamualaii..

ayut said... Reply To This Comment

@azizah :) nnt kita guna same2 ea yunk :)

ayut said... Reply To This Comment

@NOOR FATIN slmt berpuasa :)

ayut said... Reply To This Comment

@Fariz Reza [FR] :) salam kenalan..smoga ukhwah terjalin membawa manfaat bersama...

ayut said... Reply To This Comment

@shida'R :) blh diamalkn bsama dear :)

ayut said... Reply To This Comment

@Edy Fee nnt time bace blh ingt2 ea :)

ayut said... Reply To This Comment

@? cik faye ? skrg pon ayut msih nk meningt lg..same2 la kite ye :)

ayut said... Reply To This Comment

@ummuaidan akak..yg tu ayut tak berapa sure.tp afdal ye mmg berjemaah.setahu ye kalau selawat bace bersama tu msih blh bace cume yg part bilal seru dan kita sambut tu tak perlu..nnt ayut crikkan dan taye kan ea utk lbh faham :)

ummuaidan said... Reply To This Comment

Yut...dapat berapa pasang baju raya? tudung beli yang tudung indon tu ker? hehehe..
pasal terawih tu kat sini pompuan takleh gie masjid ikut mazhab orng sini..so kenalah semayang kat umah semuanya...

-meeSUPERGIRL- said... Reply To This Comment

bagus lah awak :) terima kasih berkongsi ! :)

sedutzone said... Reply To This Comment

thanks for sharing... lepak dan follow ayut...

ayut said... Reply To This Comment

@ummuaidan kak..ok xpe..terawih ni sunat je kak..bila dah sunat bt sndiri pon blh.bacaan tu pon tak bace pon boleh..ayut dh taye yg lbh tahu :) slmt beramal kak.

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

info yg bagus ni... tu la, akka pun kdg2 xingat.. bila nak teraweh setahun sekali baru ingat semula..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...