-Kawan Aku-

Top 10 Sikap/Peragai yang Kurang ajar.Anda kah?

Assalamualaikum...




Nampak ke tulisan gambar tu?hahaha.Tak nampak klik bagi besar ea.Mekaseh.

Siapa terbaca or ternampak The Star semalam mesti perasan kan gambar ni.Isu ni dijadikan muka depan suratkhabar The Star semalam.Ada sesiapa pernah buat perkara di atas?hihihi
Ni aku share kat sini menunjukkan sikap-sikap yang biasa dalam sisi kehidupan seharian kita.Amek je kat The Star tu.Lepas tu tepek kat sini.Mekaseh The Star atas perkongsian(sikap baik dengan berterima kasih)hihihi.

Aku boleh dikategorikan pengguna pengangkutan awam yang tegar.Walaupun dah ada motor la kan.Bas dan LRT or any other trains aku still akan guna.Kat sini memang aku tak nafikan (sebab diri sendiri pon pernah buat -_-") yang habit no2, no4 dengan no6 selalu aku hadapi.Bila baca ni aku terus macam, 'eh,aku pernah buat ni'. Tak bagi makan,makan jugak time tunggu tren.Cakap kat tepon macam sorang je ada tepon lain takde.Kadang-kadang bila orang dah pandang memandang baru perasan. "I'm in public ok.Behave please" Terasa di situ.Adehhh :)

Ok la.Lepasni aku nak jadi orang yang lebih bertimbang rasa.Tapi tak buat tau kalau orang mengandung gan orang tua aku tak bagi duduk.Aku tak bagi duduk kat Bangla,Indon dan seangkatan dengan ye je.Lagi-lagi lelaki.hihihi.Nak tau nape aku buat macam tu?Sebab diorang ni bila dalam tren,diorang buat macam kat negara diorang.Nampak orang tua diri pon diorang tak nak bangun untuk bagi duduk.Tak minat la macam tu.Kan dia kat negara orang.Hormat cikit pon jadila.Segelintir di kalangan diorang je ea.Tapi kebanyakkannya gitu la yang aku nampak. :)

Baca lagi.Eh no9 plak dah.Terus membebel sendirik."Ala tempat letak troli ye jauh.Nak buat cane".hahaha(ko pemalas ayut sebenarnya)Adehh.Ok.Tak mau buat lagi lepasni.Aku nak jadi rajin.Wah gitu!Sebenarnya banyak lagi kan sikap yang terasa macam annoying sangat bila berhadapan dengan public.Kadang-kadang benda tu tak sengaja.But,once dah tau tak sengaja just say "Sorry" takpun "Maaf".Ha..kan comel lagi berhemah macam tu.Tu baru sikap yang baik.


Apa pon,jangan cakap pasal orang tapi cermin diri sendiri!
Semoga kita dapat membentuk sahsiah diri yang berbudi pekerti.


Orang berbudi kita berbahasa
Orang baik hati pasti nanti bahagia!
Setiap kebaikan dengan niat yang baik pasti ada kelebihannya.
Selamat mendidik sikap anda!



26 pesanan buat ayut :

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

ada dgr kat hot fm psl ni pg td..hihi. tak dinafikan mmg toi.

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

akak dh lama xnaik transport awam..

Cik Saila said... Reply To This Comment

akak suka ajar diri akak ckp 'terima kasih'..sethn/dua thn yg lps org sgt pelik bila akak ckp mcm tu..siap tgk akak mcm alien..skrg nmpk dh ok dh..kena amalkan dari kita dulu :))

Mrs. Abi said... Reply To This Comment

org malaysia mmg selalu buat benda mcm gitu....kan?

ayut said... Reply To This Comment

@nuyui a.k.a miss YUI oo..hot fm bt topik ni ea?ayut tak dgr pg td sbb dr umah akak.kan..tu la :)

ayut said... Reply To This Comment

@IntaNBerliaN hihihi..klu akak naik mesti akak pening. :)

ayut said... Reply To This Comment

@Cik Saila btul tu kak.bila kita bt nnt leh bjangkit kat org lain jgk :)

ayut said... Reply To This Comment

@Mrs. Abi hihihi..selalu.tak dinafikan :)

Dylla Abas said... Reply To This Comment

eh,macam takde satu yg pernah buat pun..cemerlang gitu..huhu :p apapun,sikap2 macam ni kadang2 kita terbuat tanpa sedar kan..so,bila dah sedar pasti tak nak buat lagi :)

ayut said... Reply To This Comment

@Dylla Abas wah cemerlang!hahaha..yg tak sengaja tu yg tak best. :)

azizah :) said... Reply To This Comment

memang setuju sgt dengan gmbr2 tuh. tapi tu lah tak semua rakyat msia cmtu, yg tak berhati perut tu lah yg menyumbang kepada rude tu!

jijah mengakui ada kalanya jijah buat no 1,2,9 tu..huhuhu

anif abdullah| AA said... Reply To This Comment

pendek kata, budi bahasa budaya kita. kan??

Misz Mieza said... Reply To This Comment

Hallamak, ada gak beberapa sikap kurang ajar di atas yang MM selalu buat.. Huhu.. Maafkanlah.. Pasni janji tak buat lagi.. ^_^

caliph shuriken said... Reply To This Comment

owh, ni laa yg sy dgr kt hotfm awal pagi td, huh...

ayut said... Reply To This Comment

@azizah :) kerana yg sikit tu la jd mslh jd besar kdg2 jijah..
hihihi..kantoi :)

ayut said... Reply To This Comment

@Misz Mieza hihihi..jgn bt lg ea :)

ayut said... Reply To This Comment

@caliph shuriken dgr ea..ayut tak dgr timr tu..tp tgk paper :)

buatbest said... Reply To This Comment

nak jadi org malaysia yg baik2 aje..hehe

ayut said... Reply To This Comment

@buatbest :) bgus2..

Prettywrite said... Reply To This Comment

mungkin tak pernah kot terbuat yang di atas tu..ahah..kot ada pun tak sengaja..keh3..

ayut said... Reply To This Comment

@Prettywrite hihihi..tp mmg jd ye sbb tak sngaja :)

ummuaidan said... Reply To This Comment

yut..apsal tak melawat akak? hehehe..
alaa tuh btul..tp satu lg diorang kene buat in contrast 10 good malaysian habit..ok.?.cam suka menjenguk2 blog orng bad or good habit? hehe

ayut said... Reply To This Comment

@ummuaidan adehh..smlm dtg tp tak tngl jejak :) klu yg tu habit yg bgus.slen tmbh ilmu leh tmbah kawan :)

ummuaidan said... Reply To This Comment

yeut..gambar profile awak kan..selalu buat akak confuse..tgk skali mcnm doggie, tgk sekali lg mcm bear..tgk kali yg lain cam anjing laut jerr...hehehe..apa yg sebenarnyer tuh..akak ni rabun sebelah jer...

ayut said... Reply To This Comment

@ummuaidan hahaha..adehh..kak gambar profile ayut smua kucing..kucing bulu kembang.hahaha :)

ummuaidan said... Reply To This Comment

Laa kucing ker? heheh..tu tak masuk dlm pikiran akak sikit pun..kucing merengkok nampaknya...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...