-Kawan Aku-

Bukit Cahaya Shah Alam: 1st Laluan dan 2nd Laluan

Assalamualaikum...

Daripada mengelakkan korang penat berjalan bila datang ke Bukit Cahaya ni..Meh aku bagitau awal-awal laluan-laluan yang ada kat situ.hahaha.Macam expert je nak bagitau.Seriouly nak bagitau,tempat ni memang kena banyak buat penambah baikan lepas ni.Tu je nasihat ikhlas aku.hahaha :p

1st Laluan:

1) Ada Skytrex! Ala benda ni yang suka adventure bolehlah nak layan.Ada Flying fox.Ada seberang2 atas tali and etc.Senaang cite yang adventure la.


2) Ada Bukit Cahaya. Tang yang ni korang ikutla.Nak naik atau tak.Ada signboard tulis 'Kedatangan anda tidak sempurna kalau anda tidak mendaki Bukit Cahaya'.Tak boleh blah ayat ni tau.Sebab ye bila dah naik tu korang akan rasa macam..Alaaaa......hahahaha.ok?

3) Ada Taman Buah-buahan. Macam-macam buah la ada.Tapi time kitorang pergi ni pokok jela ada.Buah takde.Harpa maklum

4) Ada Taman Kaktus! Ni paling hujung jalan baru jumpe.Sampai sini kitorang sies penat gile.Berjalan kot.hohoho


2nd Laluan:

1) Ada Pembinaan Taman. Saje nak letak jugak.Sebab ye tengah dalam pembikinan lagi.Nanti makne ye dah lame cikit datang, korang boleh la nampak benda ni yang dah siap ;p

2) Taman Botani. Cantik!Ada kolam kat sini.Besar gak.Pastu macam ada tangga la.Diberi nama tangga tu 'Pemandangan Jauh' tapi tak jauh pon..

ni ha benda yer..

3) Ada Taman Cendawan. Yang ni kitorang tak singgah pon sebab kan perginya naik bas.Tengok dalam bas je.Tak larat nak turun!hahaha

4) Taman Rempah Ratus. Macam2 la rempah ratus punya pokok ada kat sini.Pokok kayu manis pon ada.

5) Ada Empangan. Ha..time kitorang pergi Empangannya dalam renovation.Tak berpeluanglah nak tengok.Benda paling hujung dalam laluan kedua ni.

6) Taman Haiwan! Tang yang ni best ye dapat tengok rusa je.Rusa ye datang dekat-dekat gitu kan.Tak syoknya aku rasa binatang ye tengah di rawat kot.Tak banyak yang ada!

7) Taman Burung. Layankan jela burung yang ada kat sini.huhuhu

8) Taman Perumahan Negeri. Yang ni tengok jela umah-umah ikut negeri korang.Minat sejarah bolehlah kaji umah dulu-dulu cane bentuknya.Identiti setiap negeri gitu.

9) Ada Rumah 4 Iklim. Ha.Time ni kitorang pergi bukan musim snow.Tengah musim bunga.So,ada bunga-bunga jela.Suhu umah ni time masuk 18degree lebih kurang :) Posingla ala-ala minah jakun pergi oversea kat situ.Tu jela mampunya sebab nak masuk tak boleh :(


10) Ada Jambatan Gantung. Part yang ni last kitorang merasa sebelum berjalan kuar dari laluan kedua ni.Sesuka hati kitorang melompat-lompat kat atas jambatan ni.Dah macam kitorang yang punye.Pengunjung lain pon leh plak layankan.Sabar jela.


Kesimpulannya: Dalam taman ni best ye naik basikal! Pastu pilihlah laluan kedua sebab lagi banyak tempat boleh pergi!Sape nak kurus bolehlah nak jalan :p Bolehlah untuk beriadah.Tapi untuk Family kurang digalakkan.Sebab macam tak friendly to family la...huhu.Untuk bujang-bujang sekalian ok.Pergilah tempat ni :)

ni la bas ye! :p

Gambar??Esok2lah...hihihi.Guna kemara member.So,gambar tak dapat la lagi.nanti ea. Tepek gambar dari google dulu yer.. :)

6 pesanan buat ayut :

Liza Razak said... Reply To This Comment

saya tak pernah pergi lagi kat bukit cahaya shah alam ni..tapi kalau jalan2 cycling kat sana mesti best :)

mama aryan said... Reply To This Comment

akak masa bujang dulu..tiap2 minggu pergi berbasikal kat bukit cahaya tu,dah kawin ni tak pegi dah.hari tu je pegi sekali bawa anak,tp bawa naik bus je,rumah 4 musim tu masa snow,ok la tp nak feeling winter sonata tak jd pulak..hehe

Misz Mieza said... Reply To This Comment

Tak pernah sampai lagi kat sini.. Dulu pernah plan ngan opismate & the geng nak buat event kat sini.. Tapi harem, sampai MM dah benti keje pun tak sampai2 jugak.. Huhu..

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

oh tidakkk... gambar 1st tu mmg buat akak rs gayat... br tgk, blm naik sndiri lg.. kalu naik, mau lutut ketar... hihii

Arina Shamsul said... Reply To This Comment

rumah 4 iklim?wah bestnya..cam nak pegi je..hihi.nak pegi musim salji..hehehe.

azizah :) said... Reply To This Comment

wow..ni macam best ni..even gayat tapi syokk woo~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...