-Kawan Aku-

Bermujahadah?Macam pernah dengar...

Assalamualaikum...




Pengertian Mujahadah:

"Mujahadah” yang dimaksudkan adalah memerangi hawa nafsu yang mengatasi segala kelemahan diri untuk mencapai dengan sempurna keredhaan Allah SWT.

The words, "strive for whatever benefits you," are general and comprehensive words. That is to say, make every effort to acquire all that is good, whether it's for your deen or your dunya." However, if a religious benefit and a worldly benefit conflict with one another, the religious advantage takes precedence."(Al Mujahadah, the Struggle Against the Soul : From an Nawawi's Riyadus Saliheen)

[source: SINI]

Tips untuk bermujahadah:


1.  Sentiasa menghidupkan niat berjihad fisabillah dan sentiasa mengekalkan ihsan dalam amal.

2.  Bersolat dan melakukan ibadah dengan khusyuk.

3.  Sentiasa merebut peluang hadir ke masjid sebelum azan untuk solat berjemaah dengan niat I’tikaf sekadar yang mampu.

4.  Sentiasa mengalunkan zikir-zikir ayat- ayat Al-Quran, zikir-zikir lain dan doa dalam semua keadaan.

5.  Menghidupkan sifat zuhud dalam diri terhadap dunia dan sabar dengan ujian perkara mungkar. 

6.   Bermuhasabah setiap hari disamping mengekalkan solat taubat.

7.  Tidak berlebih-lebihan dalam usaha merebut kemewahan hidup.

8.  Berusaha keras dan bersungguh-sungguh membentuk diri mentaati perintah Allah SWT.

[source:halaqah.net]

Insya Allah.
Semoga sama-sama kita diberi lebih kekuatan untuk ke arah yang lebih baik.
Sesungguhnya untuk berperang dengan hawa nafsu adalah perkara yang terbesar untuk dilawan.


"Apabila hawa nafsu sudah dominan, maka hati akan gelap. Apabila hati gelap, maka dada kan menyempit. Apabila dada menyempit, maka akhlak jadi buruk. Apabila akhlak buruk, maka makhluk akan membencinya" (Abu Bakar al-Hakim al-Warraaq)


Berbuatlah kebaikan
Kerana setiap kebaikan yang dilakukan
Yang tidak mendatangkan kemurkaan Allah
Pasti menjadi Ibadah.

Berusahalah..tanpa paksaan pasti tiada kebiasaan.
Selemah-lemah diri ini
 No.4 pendahuluan segalanya
Semoga terdidik diri dan hati untuk terus menghayati
Subhanallah
Allahu Akbar!
Sikit-sikit,lama-lama jadi bukit!
:)



[Pic source:google]



Selalu je buat dosa dan bergelumbang dengan dosa dalam kehidupan seharian.
Astagfirullah.. -_-"

11 pesanan buat ayut :

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

sama2 la kt.. =)

Yumida said... Reply To This Comment

nice sharing sis..moga diri ini sentiasa bermujahadah menuju jlnNya

izan mama mia said... Reply To This Comment

nice entry

Arina Shamsul said... Reply To This Comment

tips yang sangat baik dik :) thanks sharing :)

fieda said... Reply To This Comment

sharing is caring kan ayut..tq

IntaNBerliaN said... Reply To This Comment

so, jgn biarkan nafsu menguasai diri kita kan.. :-)

azizah :) said... Reply To This Comment

info yg berguna yunk... boleh amalkan dlm kehidupan seharian kita.. cuba menjadi yg lebih baik. InsyaAllah..

Wanieys said... Reply To This Comment

nice entry...jd jgn biar nafsu tu mengawal diri kita :)

shida'R said... Reply To This Comment

sama2 lah kite mnjalanan khidpn yg diredhai amin ;)

eintan nurfuzie said... Reply To This Comment

mm.. kusyuk tu pentg kan?

~~oOpEt~~ said... Reply To This Comment

nice sharing ayut :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...