-Kawan Aku-

Dokumentasi Pernikahan di Johor

Assalamualaikum...

Bertemu kembali....Salam hujung minggu semua.Happy Weekend!!! :)

Harini nak ceritakanla sikit pasal buat dokumentasi pernikahan di Johor.Sebelum ni selalu dengar orang cakap kat Johor prosedur ye banyak.Leceh sikit.Sekarang aku tengah menjalani prosedur ni.mmmm.Nampak jugakla rumitnya.hihihi.Tapi aku tenang je.Penat nak pening-pening.Ada masa lagi kan    :)


Di Johor, pendaftaran dimudahkan dengan kita boleh isi online.Sesiapa yang belum daftar, bolehla daftar.

encr.johor.gov.my

Ini laman web rasmi untuk korang daftar maklumat peribadi.Pengaktifan akaun kena telefon pejabat Nikah Rujuk di talian 07-4341141 (batu pahat sahaja).

Selepas pengaktifan, barulah boleh isi maklumat wali,pasangan, tempat nikah dan maklumat peribadi kita.

Senarai dokumen yang diperlukan pon boleh dicetak kat profile kita tu.Tapi bila tak faham kena jugak tanya pejabat kadi :) Semakin mudahkan bila online.heee :) 

Nak bagitahu jugak, kalau nak buat pemeriksaan HIV kena amik dulu borang dekat pejabat kadi baru boleh ke klinik kesihatan.Maknanya nanti ada 2 surat untuk HIV.

Sekarang ni, aku ada masalah untuk dalam senarai tu No 10.Aku macam konfius kejap.huhuhu.Nanti bila dah ada penyelesaian aku kongsi semula ea dengan korang.Mungkin boleh buat panduan semasa buat dokumentasi pernikahan.Lagi-lagi B2B warga Johor :)




6 pesanan buat ayut :

Sya Mimie said... Reply To This Comment

nasib masa isi borang nikah kat perak ni mudah lagi.. tak banyak songeh..hehe

aisya said... Reply To This Comment

byk jugak eh nak kena settle.. anyway, all the best cik ayut! semoga dipermudahkan segala urusan. :)

Cik Nur™ said... Reply To This Comment

pelan2 ye ayut..semoga dipermudahkan segala urusan...

azizah :) said... Reply To This Comment

all the best ayut..pelan2 kayuh yer..hehehe

Mimi Azirah said... Reply To This Comment

akak pun dnga johor mcm leceh sket kan dokumentasi die

ayut said... Reply To This Comment

@Sya Mimie johor je biasa yg byk sgt kerenah ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...