-Kawan Aku-

Tips Jurugambar untuk Majlis Perkahwinan Anda

Assalamualaikum...

Ayut kembali! ^^
Sungguh terasa kesian kat diri sendiri kerana tiada masa untuk bersosial.Kesian kan.Balik rumah dah seharian kerja,penat terus tido.Kalau dah kahwin ni nanti ntah apa jadi la agaknya.huhuhu.Setiap manusia pasti boleh berubah kan ^^ Okla.Persiapan kahwin setelah tinggal lagi 2 bulan ++ Nampak gaya masih takde apa yang menarik aku lakukan.Cuma baju nikah nak siap dah.Yeay!Nanti kita ceritakan sikit-sikit ea ^^

iklan jap ^^
lama tak tepek gamabr sendiri kan? :p Yang pasti ini bukan angle yang menarik daripadaku ^^

Sekarang ni aku nak share gan bakal-bakal pengantin yang nak buat majlis kahwin.Tips ni pada aku memang membantu la untuk mendapatkan gambar yang cantik.Yela upah Official Photographer (OP) mahal-mahal takkan tak nak gambar cantik kan?Jadinya sebagai tuan badan yang mengupah OP tu kena la jugak membantu apa yang patut ^^ Jom kita check bersama-sama.

Tips Perancangan Majlis

1. Penegasan untuk ahli keluarga: 
    *pastikan OP senang nak pastikan siapa orang-orang penting terutama keluarga anda semasa majlis.Ini membolehkan OP mengambil shoot atau moment yang menarik untuk ahli keluarga anda sebagai kenangan.
Aku: Setakat ni aku buatkan badge untuk ahli keluarga aku.Tapinya tak tahu la kalau OP yang aku amik ni tak perasan.hihihi ^^

2. Warna Tema dan Warna Sekeliling:
    *warna putih adalah amat diperlukan untuk OP mendapatkan pencahayaan dan pantulan/kesan cahaya yang menarik.Pastikan tidak mempunyai warna-warna yang boleh mencacatkan gambar anda ataupun menyukarkan OP untuk mengedit gambar anda.
Aku: Alamak!aku ni bab warna FAIL sikit.Acane ni OP.Aku risau dah ni.huhuhu ^^ Tapi sebolehnya aku akan pastikan warna aku main yang soft-soft je.Kalau tak menjadi jugak nak salahkan sape ek?hohohoho.Planning...planning..

Tips buat Pengantin semasa Majlis

1. Nikah:
    *Pastikan OP mempunyai masa yang cukup untuk mencari angle/sudut yang sesuai untuk mengambil gambar anda.Kalau jurunikah tu nak suruh cuba dulu itu lagi baik kerana OP masih mempunyai masa untuk memilih ruang yang menarik.nak gambar nampak cantik kan??Lepas tu pastikan ada ruang untuk OP anda.Nikah kan event yang paling penting buat pengantin kan.Kalau boleh tak nak miss 1 benda pon.Lagi-lagi sarung cincin or pakai gelang or apa-apa jela.Pastikan tetap ada ruang untuk OP anda.
Aku: Woooo...aku buat kat rumah je nanti nikah.Mudah-mudahan cukuplah ruang untuk anda wahai OP.Masa?Ni lagi masalah.Aku buat semua 1 hari setel.Nikah pagi,majlis petang.Aaaahaa.Risau aku wei.Risau.Adehhh ^^

2. Tisu:
    * Ni tips penting buat pengantin perempuan semasa bernikah.Ha...tisu adalah benda wajib yang selalu akan korang pegang waktu ni.Yela,waktu touching-touching la katakan.Tapi sebolehnya janganlah dipegang tisu itu yer.Pastinya tisu itu akan mencacatkan gambar anda.Harap maklum.
Aku: Ok.Baru tahu.Lepasni aku suruh pengapit aku je pegang.Raja sehari la katakan.Bila nanges je aku bagi muka kat dia suruh lap.hahahaha.Nasiblah sape jadi pengapit aku ni kan ^^

3. Bersalaman/Bertemu tetamu:
    * Waktu bertemu dengan tetamu seeloknya pengantin borakla lama sikit dengan tetamu.Ala..jumpa kawan kan kena borak-borak lebih cikit.Sekurang-kurangnya OP dapatlah shoot perbualan anda nanti.Moment-moment indahla katakan.
Aku: Nak cakap apa nanti ek?hahahaha.Macam-macam tau.Okla.Aku borak panjang punya nanti dengan kawan-kawan,sedara-mara,penanggang,orang rewang kira smeualah yang aku jumpa nanti masa kahwin.hohoho ^^

4. Potong kek:
    * Potong jela kek tu.Tak payah sibuk nak cari OP.Pandailah nanti OP nak amik macamana gambarnya.
Aku: Ok.Aku memang akan fokuslah dengan kek nanti.tak pandang lain dah.hihihi ^^


Ok.Cukup ke tak tips yang tersenarai kat atas ni?Banyak jugakkan?mmmm.Kisah bunga tangan pon kalau nak dicerita protokolnya pon dah ada.lagikan keseluruhan majlis.Selamatla aku ni bukan ada VIP mana yang datang.hihihi.Sempoi jela kak oi.Mudah-mudahan aku dapatlah bekerjasama dengan baik bersama OP semasa majlis.Mudah-mudahan gambar yang terhasil memuaskan hati dan menggembirakan aku.eh?hahahaha.Jom kita buat yang terbaik untuk majlis kita nanti yer ^^

Perkongsian asal: Di Sini.


13 pesanan buat ayut :

Cik Nur™ said... Reply To This Comment

bab borak2 tu bila dapat gambar candid, mmg cun lah... :)

suka.. :)

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

hihi..bgus2..

Hafiz Hafizol said... Reply To This Comment

tak lama dah boleh makan nasik minyak nie hehehe...

Hafiz Hafizol said... Reply To This Comment

tak lama dah boleh makan nasik minyak nie hehehe...

Hafiz Hafizol said... Reply To This Comment

tak lama dah boleh makan nasik minyak nie hehehe...

adrianna syaz said... Reply To This Comment

Tima kasih kongsi tips ayut..nnti jgn lupa kad kawen eh.. :)

azizah :) said... Reply To This Comment

moga ayut n fizal dpt bekerjasama dgn OP ms hari bahagia tu nanti.. nnt baru hasil gambar cantik! ehhee

ayut said... Reply To This Comment

@azizah :) moga2x la jijah...tp biasa la kan lelaki ni sakit ckit nk bgmbar yer..hihihi

ayut said... Reply To This Comment

@Hafiz Hafizolhahaha..ala...ari2x pon blh klu nk mkn ye pijol oiii :p

aisya said... Reply To This Comment

boleh guna utk masa depan ni.. hehehe

izzah said... Reply To This Comment

Msti ayut dh dup dap2 kn xlama sgt dh ni...hehe...bg akak,cameraman paling penting sbb kita nk rakam memorable event kita..yelah...kawen kn...

Mimi Azirah said... Reply To This Comment

Hahahaha..mesti ayut glabah ntu ble nk dkat tarikh nkah

Eca Dwinky Asha said... Reply To This Comment

klu OP berpengalaman, jgn risau yut.mmg keja dorg,xyh masuk cmpur,tpi kita leh bgi idea nak gmbr camna.so,xpyh edit sgt kan?...

debar2 da jantung ayut skrg ne kan?!..eca pun, tpi bukan majlis eca,majlis abg...semua buat simple2 je kononnya..mana ble simple,mesti grand..anak lelaki sulung tu.hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...