-Kawan Aku-

Cerita dr Sabah: Hari duduk di rumah!

Assalamualaikum. ..

Dimulakan hari ini dengan ucapan salam takziah buat semua ahli keluarga mangsa yang terlibat dalam nahas MH370.Semoga kalian terus tabah dengan dugaan yang menimpa.Keep praying hope have miracle from God to us.Hope God help us to find the answer for all mystery regarding MH370.Amin.....still keep praying for them.

Mood tetap sedih...Namun Allah sebaik-baik perancang.Pasti sesuatu Allah nak kita sedar.Insya Allah buat kita semua carilah pengajaran dan intipati yang baik untuk kita pelajari dengan apa yang berlaku.

Sepanjang di Semporna, Sabah memang cerita MH370 la yang selalu keluar kat timeline FB.Selepas 2hari cerita aku dari Sabah tu memang dah tak ke mana.Si suami bekerja aku duduk rumah :) Walaupun duduk rumah tapi blog tak berupdate.Cane tu?? Hihihi. Bercuti kan katanya :) Takde benda dah nak share sepanjang seminggu kat sana.


Apa aku belajar sepanjang 7hari kat sana sebagai seorang isteri tentera laut yang duduk dalam base ialah sabar menanti kepulangan suami.hahaha.Takdela.Sebenarnya duduk kat base kena pandai jaga adab berjiran.haaa...muka kena senyum je :) Rumah base biasa bertingkat dan rapat.Sebelah boleh nampak sebelah sini.Haa..jadinya walaupun dalam rumah adab pemakaian tu paling utama la.Kalau bukak tingkap sikit dah jiran boleh nampak.Kalau rabun macam aku lain cite ye.hahaha.Lagi-lagi kalau dah terbiasa duduk sorang pakai yang nak senang je memang perlu lebih berhati-hati.

Setakat 7hari kat sana suami pon ulang alik je keje ye.hahaha.Bab yang ni aku tak tahu la pulak menyalahi undang-undang ke tak.Kejap nanti tukar baju.Pastu nanti nak makan isteri dia sorang ni masak.Pastu nanti amik barang tertinggal.Nanti balik tukar kasut.Nanti balik lagi hantar bawang isteri pesan suruh beli.hahaha.Untung jugakla duduk base.Walaupun suami tu kerja at least dia boleh balik kejap-kejap.Rajin sungguhla suami aku ni.Dahla rumah kena tingkat 4.amik.hahaha.

Sepanjang seminggu tu jugak aku nampakla group BAKAT sehari diorang berkumpul.Haaa....siapa duduk base pastilah tahu apa itu BAKAT.Tak duduk base pon siapa kahwin dengan tentera wajibla tahu benda alah BAKAT ni.hihihi.Persatuan untuk isteri-isteri tentera.Kalau salah tolong betulkan ye :) Aku tengok diorang berkumpul petang tu dengan baju t-shirt seragam berkumpul tapi takla ramai mana.Base kecik je kot.Mungkin ada perjumpaan la tu.Aku tengok jela dari jauh sebab belum lagi wajib untuk terlibat.Sekejap ada sekejap takde kan.hihihi.

Duduk kat rumah tengok keadaan sekeliling, suasana ketenteraan dan persekitaran hutan memang macam terkurung gak.hahaha.Mungkin bila lama lagi bolehla biasakan diri tu.Bila duduk sekelompok gitu mesti diorang akan kenal semua yang ada kat situ. Lagi kalau kem tak besar. Mesti senang nak ingat setiap orang yang ada :)


Takde yang menarik sangat kat kem Semporna tu.Kat Semporna pekan dia pon kecik je.Cukupla untuk memenuhi hajat shopping.hihi.Apa pon negeri orang lain gaya hidupnya.Itu la kelebihan bila merantau.Belajar. :) Itu jela cerita aku kat sana.Cenderahati ada tapi cerita lain ea :) Nanti nak bagi kat korang 1 jugakla.Siapala yang bertuah agaknya.Tengah fikirkan nak buat cane barang tu.Tak la mahal cuma made in Semporna la gitu. :)

Ok.Panjang dah karangan baik berhenti.Nak pergi balas jejak kejap. Lama kan hutang gan korang semua.I'm coming!



20 pesanan buat ayut :

azizah :) said... Reply To This Comment

Seronok kan jd isteri navy..hehehe
BAKAT xpegi pon sampai kena anta surat

Hafiz Hafizol said... Reply To This Comment

nak sangat datang Semporna nie sbb member bgtau Semporna lawaa .. x0x0

Eca Dwinky Asha said... Reply To This Comment

klu bini2 pegawai, wajib kan join BAKAT tu..dah la kena teman hubby gi event tentera segala..BAKAT tu yg dia payah sgt nak join, nasib duk jauh dri kem, dia selalu xdtg.haha!

Eca Dwinky Asha said... Reply To This Comment

klu bini2 pegawai, wajib kan join BAKAT tu..dah la kena teman hubby gi event tentera segala..BAKAT tu yg dia payah sgt nak join, nasib duk jauh dri kem, dia selalu xdtg.haha!

ayut said... Reply To This Comment

@azizah :)aik..smpi dpt surat ea?

Kesuma Angsana said... Reply To This Comment

oklah tu yg pntg suami sentiasa ada disisi kita kan !

Lyaa Suriany said... Reply To This Comment

janji dpt dok ngn suami kan.hehe

- AZIE - said... Reply To This Comment

amboi suami...kerap ye balik umah dlm sehari hehehehe harap berteruskn nti sampai bila2, baru loving doving gitu

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

cbrn sebagai seorang isteri tentera =)

S. Faezah said... Reply To This Comment

nice ayut..pengalaman baru tu :)

azizah :) said... Reply To This Comment

Bukan dpt surat.. kena bg surat sebab kenapa tak dtg..huhuhu

QasehnyaRania said... Reply To This Comment

badan kebajikan angkatan tentera
ok la tu lama lama nanti biasala kan.
lpas ni ayut ikut suami ke sana ke?

QasehnyaRania said... Reply To This Comment

badan kebajikan angkatan tentera
ok la tu lama lama nanti biasala kan.
lpas ni ayut ikut suami ke sana ke?

ros_reeza said... Reply To This Comment

YEs, semua isteri tentera automatik jadi ahli BAKAT.. BAKAT ni bukan wajib untuk isteri pegawai je.. Untuk semua isteri anggota. Dari LLP hingga ke Pegawai.. Dan ada BAKAT yang aktif, ada yang suam-suam suku. Ikut pasukan jugaklah.. Macam pasukan suami Ros ni, aktif sungguh BAKAT nya. Kena join sama ada rela atau paksa. hihi.. Kalau isteri tak pergi, suami kena denda nanti.. sampai ada suami yang kena guard pakai baju "one dress"...

Cik Puan said... Reply To This Comment

semporna pekan kecik je tu ayut..cik pon dok sabah ade lah 2kali pegi semporna tu..

ayut said... Reply To This Comment

@Eca Dwinky Ashasuami ayit lom lg berbunyi pasal bakat ni eca.tp mmg semua kena la klu dh jd isteri tentera..

ayut said... Reply To This Comment

@azizah :)hahaha..kna bg surat ea.ni nnt ayut tunggu jela suami berbunyi.hehehe

ayut said... Reply To This Comment

@QasehnyaRaniaxlg cik su...sbb suami ckp tunggu dia balik semenanjung je..huhu

ayut said... Reply To This Comment

Ayut penah dgr gak pasal kena denda tu.hihi...

UmmuAidan-Arissa said... Reply To This Comment

Oh kat base yer..hmm sori akak br tau..
ayut kalau dok lelamer kat situ bolehlah jugak join bakat tuh kan..inshaallah dims depan kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...