-Kawan Aku-

Hantaran Kahwin

Assalamualaikum...


Minggu ni macam banyak pulak aku story pasal kahwin kan? ^^ Nama pon B2B.Selagi tak lepas majlis selagi tula akan ada je ceritanya.Tapi kadang-kadang malas datang satu apa pon tak menjadi kot ^^ Biasalah manusia kan.Ada turun naik mood yer.

Kisah pasal hantaran kahwin.Aku sendiri keliru pasal benda ni.Tengok kawan-kawna punya majlis macam meriah je dia punya hantaran kan.I pon tergoda ok.Semua rasa nak buat.Tapi aku fikir semula stop wasting your money ayut!huhuhu ^^ Terus terberhenti kat situ jugak fikiran kau.hahaha.Hebat tak penangan fikir pasal duit :p

Hantaran kahwin aku semestinya sangat-sangat biasa.Aku tak upah orang pon.Just akak aku yang ke 3 tu akan buat.Aku bagi barang je nanti kat dia ^^ Hantaran kahwin sebelah lelaki pon aku yang buat sendiri.Aku bagitahu awal-awal kay En B dont waste money untuk hantaran kahwin upah orang ok.Dia pon cakap ok.Tak mahu sejarah berulang kembali.hihihi ^^

Hantaran Lelaki kepada Perempuan:
1) Mas Kahwin + Barang Batal air sembahyang
2) Kek
3) Kasut
4) Telekung + Langkah bendul
5) Set Mandian
6) Coklat 
7) Sirih Junjung (perlu ke ni?)

Hantaran Perempuan kepada Lelaki:
1) Kasut
2) Sejadah + songkok
3) Kek
4) Buah
5) Set Mandian 
6) Kuih Muih 
7) Kuih Muih
8) Coklat
9) Sirih Junjung (betul ke perlu benda ni?)

Ni je list yer.Kalau aku boleh buat kuih muih tu sendiri dengan yakinnya aku akan buat sendiri ok.hahaha.Kita tengok kesudahannya nanti apa cerita kuih muih kau ni ^^ Tak banyak mana pon nak expense kat hantaran kahwin ni.Janji ada.Itu dah memadai bagi aku dalam majlis aku nanti.Berharap sangat yang list hantaran kahwin ni takkan berubah sampai hari majlis nanti ^^ Insya Allah.Amin.


20 pesanan buat ayut :

Ujie said... Reply To This Comment

Sireh junjung atau tepak sireh...mcm hantaran yg lain, sume tu adat je. Tapi kalau ayut abaikan, nnti jadi kecoh dikalangan org2 tua. Just buat simple...cucuk bunga hidup dgn daun sireh.

Deqla Manjew said... Reply To This Comment

owh.. 7 bls 9 yer.. sama la mcm deqla dulu.. sirih junjung tu rasanya mmg perlu kot.. sbb adat kan..

Mira Adzlia said... Reply To This Comment

sirih junjung tu terpulang pd family kita...bese zmn skang bnde tu cm xpnting...adat je kan...pe yg pnting, brg yg kite ley guna & makan...hihi..xpe simple jnji bermakna :)

cik azLyzah⊙.☉ said... Reply To This Comment

tak perlu kut sirih junjung tu...mase tunang je..tapi kalau nak buat jugak ape salah nye...hehhehee...cik hari tu tukar sirih junjung tu ke buah-buahan..

^^eKaTiKaH^^ said... Reply To This Comment

sirih junjung perkara wajib mesti ada. hehe. hias bagi cantik punya :D

azizah :) said... Reply To This Comment

bagi yg mane penting je ayut.. tu semua adat jer..

hafiz hafizol said... Reply To This Comment

dah nk khwin dh diaa... hehe :p

Cik Nur™ said... Reply To This Comment

sirih junjung tu, selalu lelaki bagi dalam tepak tu je...perempuan nak letak dalam tepak pun boleh,..xde masalah.. :)

hana hadi said... Reply To This Comment

kadang2 hana confius. hantaran ada 2 jenis ke? hantaran tunang dan hantaran nikah/kawin.huhu. kalau macam tu. banyak lah bendanya kan..

ini hantaran kawin ek.. xsabar nak tengok hasil gubahan :)

Isabel Diaz said... Reply To This Comment

Bolehlah tu. Kalau hias cantik-cantik mesti jadi superb.. Hihi..

Hatimi Tahirruddin said... Reply To This Comment

kalau ada cara yg boleh jimat...pilih cara tu la ye tak ayut?

aisya said... Reply To This Comment

DIY je hantaran2 ni.. sendiri tau nk buat ape dan mcm mane.. nnti org buatkan tak menepati cita rasa lah apa lah.. lg2 kalau jenis yg cerewet ni kan.. lgpun jimat pun jimat. hehe.

p/s : tak sabar nk tau ape ending kuih muih cik ayut ni nnti. hehe

Abe Kie said... Reply To This Comment

salam. selamat mendirikan rumah tangga. semoga bekekalan ke akhir hayat. Amin...dine follow here.

Sue-Rya Qistina said... Reply To This Comment

kalau ikut adat, sirih junjung tu mmg perlu. tapi kalau x silap akak, dari pengantin lelaki perlu sertakan sekali tepak sirih. sbb masa akaknye wedding dulu mmg ada tepak sirih tu. adat la katakan..hehehe

Hanif Idrus said... Reply To This Comment

Yang penting kalau adat..sirih junjung tu ajer..hehehhe

hazwan hairy said... Reply To This Comment

lebih kurang la...setakat yg mampu ja nnti..haha

the malay male said... Reply To This Comment

sirih junjung tu adat, kadang kadang org tua nak benda tu ada sebab dah terbiasa kalau hantaran mesti ada tu.

Remy hazza said... Reply To This Comment

yg penting...ikut kemampuan dan budget....... beli mana yg practikal utk digunakan....

Mimie Najib said... Reply To This Comment

kita punya list dah terbang ke mana ntah..nak kena cari balik ni..hehe

Khairul Bariah Salleh said... Reply To This Comment

dlu akak pun 7 bls 9..
yup, sirih junjung mmg ade masuk dlm list brg hantaran..tahniah ye..semoga semuanya selamat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...