-Kawan Aku-

DIY: Bunga Telur Crepe Paper

Assalamualaikum...


Ni la step untuk aku jadikan bunga telur aku tu.Bunga telur daripada crepe paper.Aku main buat je lepas tengok-tengok idea daripada internet.Ni la hasil crepe paper flower versi ayut!hahaha ^^

1. Bahagikan 3 Crepe paper (secara melintang) - sama besar ea.
2. Lepastu bahagikan lagi 3
3. Dapatla crepe paper yang berbentuk segi empat tepat secara berjemaah.Ukuran tak ingat.
*Saiz ye lebih kurang kertas A4 yang telah dibahagi tiga lepastu dilipat dua*

*************
Amik satu helai segiempat tepat Crepe paper tu.
Amik centre of the crepe paper dan picit bagi mencerut tengah-tengah tu.
Dah kecik bahagian tengah,pulas cikit guna jari dan pusingkan dia untuk bertindih dengan bahagian sebelah.
Then kemaskan bagi membentuk kelopak.
*harap paham la ea sebab gambar ye takde.hihihi*

Tu la step untuk buat kelopak bunga.

ni untuk tengah bunga

siap bahagian bunga

ni reben bunga

Ada dah semua?
Korang cantumkanlah bahagian semua tu.
Then...
siap dah bunga daripada Crepe Paper

Ni la yang aku buat selama sebulan lebih kot.Benda ni aku setelkan sebelum aku pindah kerja lagi sebenarnya.Sebelum mood aku merudum baru-baru ni.Pastu sekarang aku terasa nak buat lagi 1 batch untuk belah aku punya.See?Kalau mood aku dah datang memang ada je nak buat benda-benda yer.Pasal bunga telur ni pon aku ada buat untuk belah lelaki punye.Warna putih gold.Tapi tu entry lain la kot.Belah lelaki punye ni aku buat sebulan je rasa.Buat untuk suka-suka hati aku. :p

Bila masuk bab menjahit aku hold dulu.Sebab aku tak mahir la pulak.Adehhhh.Cane tu?hahaha.Tangan tak cukup lembut la nak cucuk-mencucuk kain ni.Lagipon aku tak pandai nak main warna.hahaha.Sabar jela =.=" 

Selamat berDIY buat semua.Fikir nak DIY apa pulak pasni.ahaaa...anyone idea??? ^^




20 pesanan buat ayut :

DIARI FARISHA said... Reply To This Comment

kreatif! farisha pernah cuba buat crepe paper bentuk bunga yang kembang tu tapi xbrape menjadi,.hehe

Kesuma Angsana said... Reply To This Comment

mmg cantiklah ayut !

^^eKaTiKaH^^ said... Reply To This Comment

wah, kreatifnye. cantik :D

Mimie Najib said... Reply To This Comment

kreatifnya ayut..kalau kita buat mesti tak menjadi..hehehe..

Sue-Rya Qistina said... Reply To This Comment

cantik ayut. lg bagus kalau buat sendiri, jimat pun jimat. mcm akak nye bunga telur dulu, mak yg buatkan. brg2 hantaran pun wat sendiri je termasuk bunga2 kt brg hantaran tu

Farah Waheda Wahid said... Reply To This Comment

creative dan cantik...ayuttttt....kakak rindu ayut tau tak... hu hu hu....

ummuaidan said... Reply To This Comment

salam yut..lama tak dengar citer...cantik bunga tuh ...

Mimi Azirah said... Reply To This Comment

kreatifnye ayut

cik azLyzah⊙.☉ said... Reply To This Comment

kreatif nye dearrrrrrrrr....
hasil tangan pengantin tueeeeeee...

Ujie said... Reply To This Comment

Rajinnyee...
Akak kurang minat bab gini.

azizah :) said... Reply To This Comment

ayut!! kreatifnya yunk..cantik sangat!

Isabel Diaz said... Reply To This Comment

Nice sharing.. Nak buatlah time tak ada keja nanti..

Shida Radzuan said... Reply To This Comment

nmpak sng ayut tp blm tentu blh bt nih ^_^

Deqla Manjew said... Reply To This Comment

cantik jugak buat sendiri kan..

therosputih said... Reply To This Comment

ayut...contact ain...ada benda nak discuss...hehehe

nurulain_rahimin[at]yahoo[dot]com

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

siyes cntik warna ni..

Anonymous said... Reply To This Comment

Hі! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm absolutely enjoying your blog and look forwarԁ to new updates.


Аlsο visit mу ѕitе :
: build a small boat

Eca Dwinky Asha said... Reply To This Comment

gigihnya diy ne :)

Hatimi Tahirruddin said... Reply To This Comment

wah terbaik...nanti lepas ni boleh amek upah buat bunga telur plak....

"bella Chentaku" said... Reply To This Comment

CANTIK!ni yg nk buat gak ni.. hehe..jimatt kann

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...