Assalamualaikum...
Setelah 1 hari setengah berpuasa baru sekarang muncul dengan entry terbaru.Salam Ramadhan buat semua umat Islam di dunia dan Selamat berbazar Ramadhan buat semua ^^ Okla.Sebenarnya nak cerita benda ni dari haritu lagi.Tapi tu la,tak berkesempatan.Nampak pasal benda ni pon masa terbaca post dekat Facebook.Terus dalam kepala,"Haahla....tak perasan.." :)
Mungkin dah ada yang tahu pasal ni,tapi aku nak tulis jugak kat sini.Alang-alang puasa ni kan.Cerita pon kuar pasal makan.Biskut kering pon jadilah yerk.Pastu sebelahnya letak kopi panas.Perghhh.Lapar semua nampak sedap kan :p Kebiasaan lubang-lubang kecik di biskut hanya lebih kepada biskut jenis cracker dan biskut tawar.Bentuk 4 segi lepas tu tak pon bulat.Aku panggil biskut cracker la.Mungkin ada panggil biskut tawar la kot ke ada yang panggil biskut kering??? :)
Hup Seng aku punya pilihan.Korang?
Tu dia lubang-lubang kat biskut :)
Tujuan kenapa ada lubang-lubang pada biskut tu adalah untuk menjaga tekstur dan bentuk fizikal biskut tu semasa membakar.Macam kalau kita buat biskut - biskut kat umah tu.Semasa pembakaran berlaku terdapat haba yang terkumpul dalam biskut tersebut hasil pengewapan air.Lubang-lubang kecil yang ada akan membantu melepaskan haba yang terperangkap dalam biskut keluar.Jadinya,tekstur biskut takkan pecah ataupun merekah. *Mungkin boleh bandingkan dengan chipsmore kot* ^^ Ini juga akan menjadikan biskut lebih ranggup :)
Lepasni jomla kita bandingkan biskut yang takde lubang-lubang dengan yang ada lubang-lubang ea? :p Telan air liur cerita pasal ni.Padahal biskut kering je kot.hahahaha ^^ Kadang-kadang benda yang kita dah biasa nampak macam tak perasan pon kan?Lepas ni nak tengok apa pulka yer..mmmm..Idea-idea ^^
Picture credit: Google Search
Time2 puasa nie tengok biskut hup seng pun boleh wat saya terliur.. Huhu..
ReplyDeletehokallohhhh...cik pon baru tauuuu...kohkohkoh...
ReplyDeleteyang pasti nye...biskut lubang2 ne sedap buat kek lapis masam...arghhhhhh....tetiba nak makan kek pulak :D
oh begitu..
ReplyDeletesuka hup seng gak..hihih
hahaha.. mmg telan air liur baca ni.. biksut kering pun biskut kering lah cik ayut oi.. hehehehe
ReplyDeleteyela..baru tau.. hihi.. x penah terfikir pulak kenapa ada lubang2 kecik tu.. ingtkan hiasan semata...huhu.. wlu cuma biskut kering tp terliur jugak la tgk.. haha.. biasa la puase kan, smuanya nmpk berselera..
ReplyDeleteoooo patutlah..xpernah terpikir pon kenapa biskut berlubang2..hee
ReplyDeleteInfo yang menarik.Sha baru taw pasal ni.Suke jgk biskut hup seng.Celop teh o atau milo.Sedapnye. :)
ReplyDeletenaseb baek entry pasal biskut kering je..klu ltak piza ke ikan bakar ke..mau nye terliur puasa2 ni
ReplyDeleteSalam yut
ReplyDeletelama tak sempat jenguk..selamat berpuasa yer..
biskut kering camtuhlah jd makanan harian akak skrang nie..heheh
laaa sebab tu rupanya.. haha xterintas nak fikir pasal lubang2 tu.. tau makan je
ReplyDeleteoo..baru tahu mi..
ReplyDeletebiskut marie pun ada lubang2 kan.. :)
rangup. :)
pagi2 dah nampak biskut.. cicah dengan kopi o pun sodapp... hahahha..
ReplyDeleteok, pasal info ni, Ros pun ada baca dulu.. Rupanya bukan saje2 je nak buat lubang2 tukan.. semuanya bersebab :)
Selamat menjalani ibadah puasa Ayut :)
ooo pasal tu ke.. ingat saja2 suka ada lubang.. hihii
ReplyDeletekite dulu panggil biskut jagung. haha nth dr mane rase jagung xtau. tp tgk bahan2 nye ad minyak jagung. ahh boleh lah. haha
ReplyDeleteohhh kisahnye lubang2 tu. ingat design biskut tu cmtu. kehkeh
rasanya kebanyakan biskut mmg ada lubang...
ReplyDeletePS: suka biskut cap ping pong...