Assalamualaikum...
Semalam berjaya sudah menyiapkan kuih Almond London ye.Terdapat askar-askar yang membantu cepatlahkan.Ok seriusnya tak tipu memang sedap.hahaha.
pasni kena blaja nak cantikkan kuih la jawab ye.hihihi |
ni la askar yang membantu tu kuih ada bsar kecik.haha |
Appearence jela kurang menarik kan? :p
Resepi daripada SINI aku doublekan sebab nak dapat lagi banyak.Bahagian biskut tu memang best la rasa.
Semua aku follow resepi tu cuma kat situ Mat Gebu sangai je badam ye kan?Aku pulak bakar badam tu supaya dia jadi garing takla lemau.Sebelum ni aku pernah buat sangai.Tak ingat raya bila,badam ye jadi lemau.Then tak sedap.hihihi.Kali ni jadi dengan jayanya.Banyak gak dapat.
Bahan - Bahan diperlukan:
250 gr Butter/Mentega
150 gr Gula aising
2 biji kuning telur
450 gr tepung gandum
2 camca emplex
Essen Vanilla
2 paket Badam Giant (hihihi)
*kalau nak belah dua sepeket pon cukup dah
Cara membuat:
Putar je gula aising dengan mentega tu.Korang buat sampai nampak creamy2 cikit macam Mat Gebu cakap.Dah macam tu masukkan pulak kuning telur.Putar lagi.Dah ala-ala putih cikit (sebab awal2 mesti la wane kuning gitu kan),masukkan tepung gandum yang bercampur emplex tadi cikit demi cikit.Then korang memang akan dapat doh yang lembut sangat.Met Gebu suruh rehatkan.Aku tak sempat dah buat je terus.Buat kecik2 masukkan badam then bakar.Ha..tang bakar aku naikkan cikit suhu jadi 160 celcius dan masa ye pon dekat 25 minit lebih kurang sebab nak bagi coklat2 cikit.
*Tang coklat tu kita perlu coklat masak gan marjerin(aku buatla sebab takde lemak sayur).
Cairkan guna cara double boiler tu,pastu korang letakla atas biskut dah siap bakar tu.
Siap!
Aku tak salut semua coklat sebab nak buat balik dulu baru salut coklat.Buat sikit je yang salut coklat bagi askar-askar aku ni merasa.Now,korang boleh try la resepi ni :)
Minta halalnya ilmu ni Mat Gebu.
Resepinya memang sedap!
Lawat-lawatlah tempat Mat Gebu
mesti ada je resepinya hari-hari.Cantik pulak tu.
Problem yang aku hadapi:
Nape coklat atas tu tak kilat ek?Cuba inform cikit macamana nak bagi kilat.
biskut almond london mmg fav sis,wajib ada setiap tahun.
ReplyDeletetergugat iman tgk kuih ni..fevret..pos utk chot bh??hee lama bwre..:)
ReplyDeleteWahh, dah start buat kuih raya ya (:
ReplyDeletecoklat selalu nk suh kilat, masa boiled tu taruk mentega skit...
ReplyDeletepandai ayut buat..jijah tak reti la yunk..selalu beli tunjuk jer..
ReplyDeleteyu..wah syabas...tahniah..nie membakar semangat akak nie...tp nie kena buat khusus pada hari yg boleh consntrate spy tak kelam kabut
ReplyDeleteAlmond london! Sedapnya.. Salah satu biskut feveret time raya selain semperit, tart nenas, & biskut sarang semut..
ReplyDeleteTapi sayangnya dah lama tak membakar biskut raya sendiri.. Slalu order.. Tahun ni tunujuk2 je kot.. huhu..
cik siti tak buat lagi kuih raya...huhu...maybe esok kot baru nak start buat....
ReplyDeletetengok gambar je dah buat perut lapar. nasib baik dah bukak puasa hehe...
ReplyDelete@Norzie hany same la kita cis..fevret.tu yg bt :)
ReplyDelete@chot ok..! hihihi..klu post sparuh jalan hancur dh.:D
ReplyDelete@syakirah izwanie bt mane yg snang je ni :)
ReplyDelete@Mrs. Abi aritu ayut letak majerin..tak same ea kak efek ye?
ReplyDelete@azizah :) yunk, try2 la bt..best tau bt kuih ni.hihi :)
ReplyDelete@ummuaidan ayut bt time weekend je kak..mmg khusyuk abis bt..haha.ummuaidan lg byk masa..blh bt byk :)
ReplyDelete@Misz Mieza MM tak sempat ea?takpe..blh jgk tunjuk2 jer..lg sng..cume duit ye jela kdg2 tak sng.hihi
ReplyDelete@eimah siti bt jgn tak bt tau cik siti :)
ReplyDelete@? cik faye ? hehehe..naseb bek.klu tak aa time buka mencarik :)
ReplyDeleteyui tak pernh try buat kuih ni..slalu beli aje..malas kn? hihi.
ReplyDeleterajinnya ayut buat, kalo nak bg kilat, masa boiledkan coklat tue..campur sikit dgn butter/mentega ok
ReplyDelete@nuyui a.k.a miss YUI hahaha..ni pon sbb trasa nk bt..klu tak sama jer kita dear :D
ReplyDelete@Mrs Lurve orait..nanti yang lebih2 tu try tambah butter la :)
ReplyDeletepandainya bt biskut almond :))
ReplyDeletebestnya.. jeles betoi tgk org pandai buat biskut raya ni... akak xreti tp tingin nak buat tp tu la, MALAS melanda diri.. hehhe
ReplyDelete