Assalamualaikum...
Ha..aku nerves + Excited.
Gara-gara Ummuaidan
Blog akak ni banyak pasal dia tanam pokok.
Dia ada tanam tomato,ketumbar,cabbage,honey dew,serai,bunga matahari.
hahahaha.
Salamat duduk bandar.Mampu tengok dan tanam azam je nak menanam.
Ni akak buat sesuatu plak dah.
Korang tengok kat SINI
[kredit pic: Ummuaidan] |
Pengenalan Buah Petola: Aku panggil Sayur Petola.Lebih kurang la.Kalau tak kering warna dia Hijau daun tua.Petola ni sedap masak tumis air letak soon.Pastu goreng ikan kering.Ha...telan air liur jap.hahaha(lari tajuk dah).Tekstur buah ni mcm span.haha.Betul tak tipu.Tapi dah masak jadi lembut.Petola ni sayur sejuk.Orang yang berangin badan jangan makan banyak2 ea.Nak tanam macamne kena taye Ummuaidan. -_-"
Korang kena jugak tolong aku.
Tengok gambar tu.
Then jawab soalan atas tu.
Ada berapa biji dalam yang kering tu?
Kompius gak sebenarnya.
petola ade le biji2 dia but lembut bila masak leh makan sekali ngan sayurnyer.. msak tumis air or lemak putih sedap ni!.. slam kenal N KA dah follow u 166
ReplyDeleteerk..ntah yunk..
ReplyDelete@Kesuma Angsana tp gmbr tu dh kering...cane ek..mekaseh follow.salam kenal jgk :)
ReplyDelete@nuyui a.k.a miss YUI hahaha...cane ni yunk..nak crik jawapn blh mane ni :D
ReplyDeleteHuhu.. Tak telus pulak nak kira.. Achaner?
ReplyDelete@Misz Mieza hihihi..ha tu la..cane tu..adehh
ReplyDeletepetola ada biji.. kalo biji dah tua akan jadi kale hitam.. boleh buat benih untuk tanam balik... masak goreng kicap pon sodap! pastu letak udang atau ayam.. hehehehe.
ReplyDeletejijah pon suka petola masak air+soon..pastu ada ikan goreng! peh...
ReplyDeletealamak... tahu makan je tapi nak kira biji tak lah..hehee
@sitisaliza.com eh..grg kicap?tak pernah try lg..baru tau blh ea..blh try nnt.wane itam ea..mkne ye msti byk jgk kan..
ReplyDelete@azizah :) sedap kan jijah..nyum3x.eh puasa.hihihi..ala.pasni jijah klu mkn petola kira ea. :D
ReplyDeletesaya tak suka sayur petola.... sawi pon tak suka... peria pon tak suka.. hehe
ReplyDeleteheh..tak prasan lak akak ada entry kat blg awak nie curik gambar akak yerr..hehehe...tnggu yea..akak baru habis bukak posa nie..releks2..4 hrs diff frm msia.
ReplyDeletehehehe..now akak tgk komen2..tentera2 awak nih takdepek tlg jgk yea..kecian...hehehe
ReplyDelete@KorN wah..byk xmkn ye ni...dh rugi ckit.hihihi :)
ReplyDelete@ummuaidan haah la..tlupe nak kredit.maaf ye kak..dh kredit dh.tak curik.heee :) awal ye buka kak :) slmt berbuka kak..
ReplyDeletehehehe..takper..gambar tuh gambar takder nilai tuh..akak gurau jerr...akak masak ikan asam pedas..lama tak makan,sedap gilerr..slamat berbuka.
ReplyDeleteerr saya xmakan petola so xtau :P
ReplyDeleteeh sedap sayur petola bt sup sayur tau shida sukaaa mkn :)
ReplyDeleteYUT yang comel..sahur tak? akak dah kuarkan dah keputusan peraduan..bolehla semak ya...good luck..hehehe
ReplyDeleteen mesti la ade..tp yang muda biji lembut..edible
ReplyDelete@NOOR FATIN oo..xmkn ke..sdap tau :)
ReplyDelete@shida'R sdap kan shida..nyum3x :)
ReplyDelete@ummuaidan ayut sahur pg td :) hehehe...orait..ayut ke sna skrg!mekaseh akak
ReplyDelete@Edy Fee ada ea..tgk2 google pon ckp ad.tkut dh kring tu xde.hihi
ReplyDeletepetola ada biji la dear. cuma time muda dia lembut. kalo yg dah tua dia biji dia kaler koko kalo x silap. boleh buat benih!
ReplyDeleteada la sis..hehehe
ReplyDeleteklu nak tanam,guna biji dia dlm buah kering tu... :D
a'aa kalu msk air, mmg sedap petola ni kan.. :-)
ReplyDelete