-Kawan Aku-

Apa ada dengan persahabatan? (7) !!Pretend!!

Assalamualaikum...





but...
what can i do right now
is..







We are friend right?
But why i just can only pretending like that?
:')


Menangislah!

Assalamualaikum...


Aku menangis.
Kamu menangis.
Kalian juga menangis.
Betul bukan?

Orang cakap kalau kita nangis kita dah tak macho/cun.Betul ke?Takde maknanya ok.Aku sendiri akui memang sampai satu tahap hanya dengan menangis dapat buat diri tu rasa satisfied.Puas hati.Terluah semua.Isn't it?Eleh..malu la tu nak ngaku.hihihi

Betul korang.Terutama perempuan.Kadang-kadang tu bukan big deal sangat pon benda tu.Ex: Gaduh mulut pasal harga kete gan member,pastu kalah.Dah dalam hati ada taman.Tak puas hati kalah,nanges! What?!haha. Tak pon, Ex: boyfirend masih tak dapat bagi cream puff lagi! Sedih pastu nangis sorang-sorang.What?!.hahaha (ok.aku mengaku!b,bagi la cepat.Bila yer ni...) Lelaki tak payah nak macho sangat ea.Konon tak nak kuarkan air mata.Tau tak mata tu dah kering sebab tak nangis.Motip sangat!

Tak kisahla apa pon,pastinya memang AIRMATA tu hadiah untuk wanita dari Allah.So,lelaki jangan jeles kita dapat hadiah ea.Anda harus bersyukur kerana teman anda itu perempuan yang normal.hehehe.Istimewa kan kalian wahai Wanita!Kalau tak takdelah orang cakap, 'Airmata wanita itu senjata'. Wah gitu!lalalala~

Meh nak cita kat korang semua kebaikan/kelebihan bila kita dah menangis ni:


1) Membantu penglihatan
Air mata ternyata membantu penglihatan seseorang. Cecair yang keluar dari mata dapat mencegah dehidrasi pada membran mata yang boleh membuat penglihatan menjadi kabur.(Tak payah dah nak carik aye mo kalau mata dah kabur-kabur kan :) )

2) Membunuh bakteria
Air mata berfungsi sebagai antibakteria semulajadi. Di dalam air mata terkandung cecair yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95 peratus bakteria-bakteria yang tertinggal dari keyboard komputer, pegangan tangga, bersin dan tempat-tempat yang mengandungi bakteria, hanya dalam 5 minit.(Dah jadi ubat untuk mata.Again tak payah cari eye mo.Jimat! :p)

3) Meningkatkan mood
Seseorang yang menangis boleh menurunkan level depresi dan mengembalikan mood yang lebih baik.(Pasni bolehlah nanges bebayk ea.hehe)

4) Mengeluarkan racun
Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa kajian tentang air mata dan mendapati bahawa air mata yang keluar dari hasil menangis kerana emosional ternyata mengandung racun.Tapi jangan salah faham, keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahawa ia membawa racun dari dalam tubuh dan mengeluarkan melalui mata.(Ala-ala percernaan untuk badan dah ni gayanya..mmm.baru tau)

5) Mengurangkan stress
Air mata juga mengeluarkan hormon stres yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin.Selain menurunkan level stress, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi.(So,menangis lah ea..it's good for you ok!)

6) Mengeratkan hubungan silaturahim
Selain baik untuk kesihatan fizikal, menangis juga boleh membantu mengeratkan hubungan Silaturrahim. Biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya di depan teman-temannya atau seseorang yang boleh memberikan sokongan, dan hal ini boleh meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosial.(betul3x~)

7) Melegakan perasaan
Semua orang rasanya merasa demikian. Walaupun anda didera pelbagai macam masalah dan cubaan, namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega. (yang ni memang aku admit betul sangat!)

 




Sumber: SINI


pepagi tengok entry ada separuh!
wahahaha..
jadikan entry arini jela yer :)

Senyumlah!

Assalamualaikum...




wekkkkk :p
kenyit cikit balik ;)


Siapa jelir lidah nanti kat neraka kena potong..


Siapa selalu cakap dialog atas ni..?
baik mengaku.hihihi!
gambar buat mengukir senyuman korang semua dikala petang hari

Senyumlah
Kerana senyumanmu itu menawan!
Dan senyuman itu jua sedekah
Kenapa sedekah?
Kerana dapat menggembirakan hati orang lain akhirnya.
:)




[sumber pic:google]

(Video) Zizan dan Kaka-Bawaku Pergi

Assalamualaikum...




Semalam telek-telek youtube
Eh?!Dah ada official video dia la plak.
Lagu ni kan ada kontroversi
mmmm
Tup-tup ada pulak dalam youtube videonya
Pelik gak
Status ye apa sekarang sebenarnya?
Sebelum tu layan lagu ni ok apa.
hahaha
Setakat mendengar!

Tapi suke klip video ni
Sebab gambar ye macam ala-ala scene lama gitu
dia punye background pon macam sedap mata memandang jer
Suke tengok gambar macam ni :)
Siapa suka tengok gamabr macam ni?
Yesss!kita geng!hahaha..


Lirik lagu ni seperti di bawah!


jumpe kat google
Fizgraphic punye rupenya!



Info tambahan: Fizgraphic ni sponsor untuk Giveaway Shida tau.Nak tahu apa tu?KLIK!(dah ada gaya promoter ni.hihihi )




selamat pagi semua!




Saya nak belajar...tips please..haha :)

Assalamualaikum...






Semua gambar google aku tepek kat sini
amek kalau gian nak menepek muka ni dengan macam-macam benda tu datang
Sebenarnya ayut suke je mencuba benda-benda ni
tapi nak memakai keluarnya lambat la cikit
sebab musabab kenapa jadi lambat kerana diriku adalah seorang yang main bedal pakai je
sesekali kalau tetibe nampak over tu memang tengah mood baik la tu.hahaha :)
now mood belajar tengah membuak-buak ni.
ni beli dah.namanya Naturactor Foundation
orang cakap bagus tp lom try! :)


Best kan?sape suke main-main make up ni?
hahahaha
takde lah terasa nak bermake up sangat sebenarnya
cuma nak main-main tepek muka
seronok tengok orang-orang bermake up kat utube tadi
Jadi rasa mencube itu datang
sape ada terasa nak bagi tips,nak bagi link (link jual make up ke,belajar solek ke),nak bagi pape jela (kalau nak bagi barang make up atas tu lagi menarik.hahaha) yang bagi korang memang ohsem dipersilakan.
nanti mana tahu boleh pratikkan
macam gambar kat bawah ni.
.
.
.
.
.
.


eh?!
ah sudah..!








[semua picture:google termasuk pengantin tu]
 terasa nak barang free?KLIK
 
 
 
 

Wordless Wednesday (4) !!Bahagia!!

Assalamualaikum...






Kehidupan!
:)






 




Konflik Melanda!


Assalamualaikum...



Hahaha..ok dialog gambar tu tipu.Jangan percaya!Hari ini tetibe hidup jadi tidak terarah.Hilang panduan seketika melayan pelbagai kerenah manusia yang tak pernah habis.*sangat tak best!*

Nombor tak teratur pon jadi masalah
Customer ni kadang-kadang lebih demand
Nyampah pulak nak melayan.
hahahaha
Now..im going to the mode 'sometimes' as above
But then
Again
I got conflict about myself!
dush!dush!dush!
*hantuk pale kat dinding*



Benarlah orang cakap.Sekali dah terlibat pasti susah nak berpatah balik.Aku dah terlibat dalam dunia yang bukan engineering field.Serius aku mengalami konflik.Konflik untuk terus mencari duit dan konflik untuk terus mencari kepuasan.Aarghhh..!Sape baca ni dapat rasa tak konflik dalaman aku sekarang?hahaha.Serius jugak kan?Buat para adik sekalian yang tengah sibukkan diri dengan memohon sambung belajar,fikir baik-baik ye masa depan kamu.Ilmu itu kamu nak guna sampai kerja atau hanya sekadar ilmu yang ingin kamu tahu.Berbeza ok benda ni sebab kesannya nanti pada kepuasan diri sendiri.Rasa tak semudah bicara.Langkah tak semudah kata.




Faktor menjadi stress:

Faktor Diri: Konflik, Emosi, Kesihatan
Faktor Sosial: Situasi keliling, Kerja, Taraf Ekonomi, Orang sekeliling
Faktor Fikiran: Risau dan takut akan sesuatu yang tidak pasti.


Patutla rasa macam unstable state punya condition
tiga-tiga memang ada pon kat diri sekarang!
-_-"


Anda mahu kepuasan,pastikan kamu tahu ke mana tujuan!


Aku tidak nafikan kadang-kadang cita-cita hanya sekadar menjadi cita-cita
Impian seindah kata
Realiti tak seindah bicara
Akhirnya apa yang boleh diungkap?




Alhamdulillah!
Aku bersyukur atas nikmat yang aku perolehi kini.
Namun pastinya jauh di sudut hatiku
Hanya kepada-Mu aku berharap!
Aku perlu lebih berusaha mencari redha-Mu
Agar aku sentiasa berada dalam perhatian-Mu








entry pon tunggang terbalik gak ni rase.
entry dengan point yang tak tahu apa
haru sungguh la...


[source picture:google]

Erra,Emran & Aleesya!

Assalamualaikum...



engku emran















[source: Beautifulnara]



[source:Beautifulnara]


Berita Lanjut: SINI

Jangan buat fitnah rakan-rakan.
Cakap banyak salah,tak cakap pon salah.
Ada saje yang nak diceritakan.Adehh.
Sudah cukup sudah.
Cukup-cukuplah kerana setiap perkataan yang keluar dari mulut rakan-rakan sekalian adalah doa buat mereka.
Jangan pernah anaiya orang lain sebab belum tahu esok lusa kita macam mana.
Ingat tu!


Suke sangat tengok kecomelan Aleesya itu.
Secantik mak gitu!
Aleesya jadi anak yang baik ye buat ibu dan ayah!
hahaha
Semoga terus berbahagia dan terus diberi kekuatan buat
Erra Fazira & Tengku Emran sekeluarga!

Dugaan itu memang sentiasa ada
Setiap dugaan pasti ada hikmahnya.
Pasti ada rezeki lain buat kalian.Percayalah!



{gambar semua: google}




Kebahagiaan Bersama!

Assalamualaikum....


[source: SINI]
Ececeh..aku tengah-tengahari plak nak romantik-romantik gitu.haha.Apa khabar semua cinta-cinta hatiku?Akhirnya keluar jugak entry yang bertuan hari ini.Hujung minggu telah berlalu.Kenangan telah tercipta.Kerinduan juga telah terluah.eh?!pulak dah.

Sesungguhnya bila menyebut mengenai hati tiada siapa yang boleh dapat memahami 100%.Kenapa kita jadi sayang.Kenapa kita jadi rindu.Kenapa dia pujaan hati.Itulah orang cakap bila hati dah suka,memang susah nak cakap.Diri sendiri pon sendiri boleh confuse ok!hahaha.Senang cite, dapat info ni dah lama.Saje nak share semula buat ingatan dan catatan kepada diri kita yang kadang-kadang terlupa.(aku termasuk ke dalam ni?bakal kot.masuk jela.hahaha).

Bila hati dah dimiliki pastinya ingin sentiasa hidup harmoni!Buat pasangan yang sudah berumah tangga benda ni memang sangat praktikal untuk dilakukan dalam kehidupan seharian.Hari-hari buat macam ni,berseri-seri pastinya umahtangga yang dibina.Siap berbintang agaknya rumah.(ok..aku tipu!haha)Secara logiknya kalau kita fikir kan.Dah kalau dalam rumahtangga tu sentiasa wujudnya kasih sayang,gurau-gurauan berkasih pastilah aman dan damai kan.Lagipon kalau sebelum ni boleh dalam 7 billion aku pilih kamu,takkan la tak mau nak menghargai pulak.Tak gitu?So,meh praktik sesame meh. (sesame?parah dah aku ni.hahaha -_-")


Nah ni ada fomula buat kalian. Formula 7 K!
(ingat matematik je ada kena ingat formula.hihi -_-")

Ketaqwaan
Hati ini milik Dia.Kerana Dia kamu bertemu.
Kepada dia jualah kalian harus meminta dan terus meminta.

Kasih sayang
Fitrah manusia.Kamu memberi,pasti anda menerima.
Perasaan manusia memang penuh dengan kasih sayang.Luahkanlah di antara kalian.

Kesetiaan
Sentiasalah setia.Kesetiaan adalah ibarat 1 kepercayaan yang sangat penting dalam sebuah perhubungan.Hadiah yang tak mampu terucap dengan kata-kata.

Komunikasi
Berbuallah.Bergosiplah.Berboraklah.Berkongsilah.
Ialah penyeri.Ialah senjata.

Keterbukaan
Dia milik kamu.Kamu milik dia.
Lengkapilah antara kamu dan dia.

Kejujuran
Jangan pernah berdusta,pasti buruk padahnya.
Dengan jujur,pasti hati menjadi tenang.

Kesabaran
Kalian telah melengkapi sebahagian iman dengan bernikah.
Lengkapkanlah lagi iman kalian dengan sabar,pasti kalian tidak akan rugi.








Bisikan:
Hujung minggu jumpe my b!
tu pasal entry hari isnin jadi gini.hihi




Bagaimana nak gembira?

Assalamualaikum...

Kesedihan kadang-kadang tak dinafikan sentiasa datang dan pergi dalam hidup seharian.
Selagi dinamakan manusia,perasaan itu datang dan pergi.
Andai pandai diri mengawalnya,pasti ia takkan bertandang lama.
Andai diri tak dapat mengawal,bukan setakat diri sendiri tapi mungkin orang lain juga pasti akan boleh terlibat sama.
Pernah alami?

Tak mengapalah.
Bila hidup ada pelbagai warni pasti akan lebih bermakna.
Hari-hari terisi.
Hari-hari pasti kenangan.

Macam-mana nak gembira?


[google]















Berfikirlah ke arah yang positif.
Berjumpa dengan rakan-rakan.
Sibukkan diri anda dengan pekerjaan.
Bersyukur!
Kuatkan semangat menghadapi dugaan.
Berdoa dan bertawakkal lah kepada Allah.
kerana.....

"Allah takkan menguji hambanya diluar kemampuan kita"

Tepek cikit kartun bagi hilang stress atau kesedihan korang tu ea...
Kan nak jadi happy,cer tengok apa dia cakap..hihi

[google]



*autopublish and happy reading,readers!nnt ayut jenguk korang balik yer*
sayang semua!

Jaga-jaga lepas makan!

Assalamualaikum...



[google]

hahaha..
ok-ok rakan sekalian.Dah makan?Sedap ke makan hari ni?
Alhamdulillah..
Sebenarnya bukan tak boleh sedawa.
Kucing tu saje jer.Cepuk sekor baru tau.hahaha.
Nak sedawa boleh.takde hal la.Kang tahan-tahan perot berangin plak.Tak gitu?
Tapi kawal sikit tau.
Baru la sopan
Jangan la sekuat-kuatnya korang g buang angin tu
Alahai..parah kalu gitu.
Tak mau ye semua.
Not nice.



Pastu
Kita amalkanlah baca doa selepas makan
Selalu ayut doa sebelum makan je baca
doa lepas makan ni tertinggal jer.
Betulkan? -_-"
Jom amalkan bersama
:)

[google]






*autopublish..tukang karang merayap di hujung minggu*hihihi.nanti ayut bt kunjungan balik yer!
Happy reading, readers! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...